Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Operna jutranjica

5 epizod

Operna jutranjica

5 epizod


Operni iztek četrtkove jutranjice poleg takšnih ali drugačnih opernih tehnikalij prinaša tudi antropološki, literarni, politični in sociološki pogled na to obliko glasbenega ustvarjanja.

25.07.2024

Nizozemska vrtnica

Oddaja prinaša Orfejeve recitative in arije (prepletene z nekaj zborovskimi in plesnimi točkami) v interpretaciji nizozemske altistke Aafje Heynis, v katere čast se od leta 1964 imenuje tuda sorta vrtnic.


18.07.2024

Le villi, 2. del

Puccinijeve Vile niso nič več kot samo uspešen poskus, čeprav jih je pozneje skladatelj sentimentalno branil. Hkrati pa gre vendarle tudi za delo, ki povezuje romantično in postromantično šolo italijanske operne ustvarjalnosti, predvsem pa ta prvenec tlakuje pot prihodnjim skladateljevim velikim stvaritvam.


11.07.2024

Le villi, 1. del

Čeprav je Puccini že okusil slast slave ob javni izvedbi Simfoničnega capriccia leta 1883 v rojstni Lucci, je bil vendarle še neznan skladatelj, zato se je z velikim navdušenjem udeležil natečaja, ki ga je razpisala založniška hiša Edoarda Sonzogna, natečaja, ki naj bi odkril nadarjenega mladega italijanskega opernega skladatelja.


04.07.2024

Šolska naloga

Lirični prizor Pigmalion je Donizettijev prvi spoprijem s pisanjem za operni oder; ustvaril ga je leta 1816 še kot študent Konservatorija v Bologni, pa vendar je bil hkrati tudi vizitka pri njegovem vstopanju v profesionalni operni svet.


27.06.2024

Ducat Puccinijevih cvetov

Fenomen Puccinijevega uspeha od Manon Lescaut naprej je skladatelja povzdignil v vladarja med sodobniki, vladarja tako imenovane generacije devetdesetih. Ti ustvarjalci, Mascagni s Cavallerio rusticano, Leoncavallo z Glumači in Cilea z Adriano Lecouvreur ADRIANO LECOUVREUR, so obdobje zaznamovali vsak le s po enim samim zelo uspešnim opernim delom, katerega slave pa niso nikoli več dosegli ali celo presegli. Zakaj je samo eden izmed njih skorajda neprekinjeno nizal uspeh za uspehom, tekmece pa pustil daleč za seboj?


Stran 1 od 1
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov