Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Opoldnevnik

4594 epizod

Opoldnevnik

4594 epizod


Opoldnevnik ob 12.30 prinaša pregled dopoldanskega dogajanja. S prispevki se oglasijo novinarji in dopisniki s terena, pripravimo tudi pregled vesti, o katerih poročajo agencije.

20.05.2024

Občina še ni odkupila ceste do gradbišča Glinščica

Nekdanjo makadamsko cesto, ki vodi do gradbišča 2. tira Glinščica in jo je izvajalec asfaltiral, bi morala po dogovoru odkupiti občina Hrpelje-Kozina, a tega še ni storila. Doslej so urejali meje ter naročili cenitev, s katero pa se vsi ne strinjajo. Solastnik iz Ocizle je sprožil mediacijski postopek. V oddaji pa še: - Ministrstvo je zaključilo posvetovanje z Italijo na planski ravni glede vzporednega tira na progi Divača-Koper. - Člani makedonskega društva Ohridski biser v Novi Gorici dobili društvene prostore, v njih bo tudi informacijska točka za tujce. - V Piranu je na ogled skupinska razstava feministične umetnosti Vedno na voljo.


19.05.2024

Bodo Kraševci spet lahko plavali v lipiškem bazenu?

V Lipici z Dnevom lipicanca obeležujejo 444. obletnico ustanovitve najstarejše evropske kobilarne. V prvih mesecih leta so kljub slabšemu vremenu zabeležili rast obiska. Njihov letošnji cilj je 90 tisoč obiskovalcev, kar je 10 tisoč več kot lani. Goste zdaj pričaka povsem prenovljena jahalnica, do konca leta pa naj bi začeli obnavljati že dolgo zaprt bazen in graditi še zunanjega. Po besedah direktorice Kobilarne Lipica Tatjane Vošinek Pucer, bo bazen v prvi vrsti namenjen gostom, a bo odprt tudi za domačine. V Opoldnevniku poročamo tudi o tem: - V Portorožu s prireditvijo Vrtnice in rose odprli turistično sezono; vrtnico Portorož je v gredico slavnih posadila izjemna italijanska plavalka in olimpijska zmagovalka Federica Pellegirni - Divaška občina za oživitev Senožeč skupaj s krajani snuje Muzej prevozništva in tovorništva - Koncert za rojstni dan v Slovenskem narodnem gledališču Nova Gorica bo obeležil dva jubileja: 30-letnico od prve premiere v novi stavbi in 20-letnico statusa narodnega gledališča - Na nogometnih igriščih boji za uvrstitev v Evropo in igranje v prvi ligi


18.05.2024

Proti koprskemu pristanišču pluje ladja z domnevnim tovorom orožja za Izrael

Proti koprskemu pristanišču pluje tovorna ladja Borkum, ki naj bi prevažala orožje, strelivo in drugo opremo tudi za izraelsko vojsko, trdijo španske pro palestinske organizacije. V Koper bo priplula v sredo. Gibanje za pravice Palestincev vlado poziva, naj ladji prepove vplutje. V Luki Koper pojasnjujejo, da o dovoljenjih za vplutje odloča uprava za pomorstvo, v tem primeru pa bo odločitev verjetno sprejeta na državni ravni. Na Upravi za pomorstvo danes glede tega še nimajo informacij. Koordinatorica Levice Asta Vrečko je v odzivu poudarila, da je "nudenje logistične infrastrukture za prevoz orožja k izvajalcem genocida" v nasprotju s politiko miru in nenasilja." V Opoldnevniku poročamo tudi o tem: - V Novi Gorici več kot 450 udeležencev dobrodelne prireditve Tečem, da pomagam - Na slavnostni seji koprskega mestnega sveta ob občinskem prazniku podelili občinska priznanja - Čezmejni projekt omogočil dveletno raziskavo glažutarstva, nekdaj razširjene dejavnosti na območju Trnovskega gozda - Vrtnico Portorož bo v gredico slavnih posadila olimpijska zmagovalka Federica Pellegrini - Slovenske odbojkarice se bodo pomerile z Ukrajinkami


17.05.2024

Zadružna Kraška banka še naprej niza odlične poslovne rezultate

Lani so dosegli rekordni obseg poslovanja, več kot 1,3 milijarde evrov. Povečali so tudi število komitentov in obseg posojil. Osnovno vodilo ostaja skupno dobro. Banka je uspela ohraniti avtonomijo in zadružno obliko delovanja. V oddaji tudi o tem: - Letna inflacija v Sloveniji 3 odstotna. - Zveza paraplegikov se je priključila evropskemu projektu o duševnem zdravju invalidov. - V Novi Gorici se začenja Festival mladinske kulture 2024 Vizije


16.05.2024

Slovenski ribiči so proti Hrvaški izgubili na Evropskem sodišču za človekove pravice

Proti sosednji državi je tožbe vložilo okrog 20 ribičev, ker jim zaračunava kazni za ribolov v delu Piranskega zaliva, ki je v skladu z arbitražno razsodbo pripadel Sloveniji. Ribiči niso posebej presenečeni, saj doslej še niso uspeli z nobeno tožbo proti Hrvaški. O nadaljnih korakih bodo še razmislili. V oddaji tudi o tem: - V izolskem Medicorju odpovedali posege na odprtem srcu. - KPK v primeru podžupana Divače Maria Benkoča ugotovila navzkrižje interesov. - Ob pristajališču za jadralne padalce na Lijaku bodo gradili športno-turistični center.


15.05.2024

V Zdravstvenem domu Idrija primanjkuje družinskih zdravnikov

Potem, ko naj bi po prvomajskih praznikih začela opredeljevati nova zdravnica iz tujine, je vodstvo ZD Idrija potrdilo, da se to ne bo zgodilo. Zdravnica je namreč dala odpoved. Kadrovske težave se nadaljujejo tudi na področju ginekologije in nujne medicinske pomoči. V oddaji tudi o tem: -Odzivi občin na predlog o časovni omejitvi kratkotrajnega oddajanja stanovanj. -Školjkarji zadovoljni z novostmi ribolova orad v školjčiščih, stekli tudi pogovori za premestitev gojišč na odprto morje. -Vreme kroji spored evropskega prvenstva v slalomu na divjih vodah v Tacnu.


14.05.2024

Vrata Vojkove koče na Nanosu ostajajo zaprta

Številni planinci oziroma izletniki so razočarani, ko ob obisku Vojkove koče na Nanosu in Mladike nad Postojno naletijo na zaprta vrata in ne morejo naročiti niti čaja ali druge osvežilne pijače. Obe čakata nova najemnika, Planinskemu društvu Postojna namreč z dozdajšnjima ni uspelo najti skupnega jezika. V oddaji tudi o tem: - evropski pakt o migracijah in azilu dokončno sprejet, - med sedmimi regijami, ki se jim je lani neto čisti dobiček povečal, je tudi Severnoprimorska regija, - postojnska knjižnica z novim imenom in novo pridobitvijo za 24 urno izposojo knjig.


13.05.2024

Nov zakon o gostinstvu bi lahko omejil lastnike pri oddaji nepremičnin na platformah

V skladu s predlogom novega zakona o gostinstvu bi lahko lastniki svoje nepremičnine na platformah, kot sta Booking in Airbnb, kratkoročno oddajali največ 30 dni na leto. Vlada ob tem občinam daje možnost, da te omejitve omilijo, če je to smiselno. Minister za gospodarstvo Matjaž Han pričakuje, da bi lahko novi zakon sprejeli septembra ali oktobra oz. najkasneje do konca letošnjega leta. V oddaji tudi o tem: - Tedni vseživljenjskega učenja so se začeli tudi na Goriškem. - Dolinska Majenca ni le praznik pomladi in mladosti, pač pa edinstven ljudski običaj. - Med Vipavo in Oglejem nastaja nova krožno pot. - Ajdovsko Primorje je prevzelo vodstvo v drugi nogometni ligi.


12.05.2024

Danes je mednarodni dan medicinskih sester

Združenja medicinskih sester po svetu opozarjajo na pomen poklica medicinske sestre. V Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije pozivajo k izboljšanju delovnih pogojev in kadrovskih normativov za medicinske sestre ter tudi k večjim sistemskim vlaganjem v zdravstveno nego. V oddaji tudi o tem: - V Sloveniji ni specialista za fibromialgijo . - Sanacijo plazu ob rudarski hiši v Idriji naj bi končali do konca junija. -Kakšna je pot špargljev in češenj od zemlje do krožnika? - Slovenski rokometaši v boj za svetovno prvenstvo.


11.05.2024

Začeli so se tedni vseživljenjskega učenja

Festival je najvidnejša promocija na področju izobraževanja in učenja v Sloveniji, ki bogati znanja posameznikov in celotni skupnosti. Projekt poteka že 29 leto pod okriljem Andragoškega centra Slovenije v sodelovanju z različnimi ustanovami, zavodi in društvi, tudi čezmejnimi. - Avstrija je še za pol leta podaljšala nadzor na meji s Slovenijo. - Makadamsko parkirišče pred Zdravstvenim domom v Idriji je že dolga leta nevralgična točka mesta. - Na festivalu vrtnic navdušila mlada umetnika z absolutnim posluhom. - Na reliju Vipavska dolina vodi Rok Turk.


10.05.2024

Na koprski tržnici je treba poskrbeti za večjo varnost

Prodajalci na koprski tržnici želijo, da upravljalec, javno podjetje Marjetica Koper poskrbi za večjo varnost. Pred dnevi so namreč branjevki ukradli denarnico. Podobno se je zgodilo že lani. Policija sicer na podlagi prijav pravi, da to območje ni varnostno izstopajoče. V oddaji tudi o tem: - Podružnična šola v Svetem Petru bo vendarle dobila telovadnico in jedilnico. - Ob 110. jubileju pisatelja Vitomila Zupana okrogla miza in gledališka predstava v Portorožu. - Miran Srebrnič ni več trener Gorice.


09.05.2024

Evropska unija prinaša več prednosti kot slabosti

20. obletnice vstopa Slovenije v Evropsko unijo se še ne zavedamo dovolj dobro, meni vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Jerneja Jug Jerše. Evropska unija prinaša več prednosti kot slabosti, prevladuje mnenje dijakov novogoriške Gimnazije, ki je tudi šola ambasadorka Evropskega parlamenta. V oddaji tudi o tem: -Storjen korak do nove stavbe fakultete za vede o zdravju. -Na Upravni enoti Tolmin ne bodo več stavkali. -V Kopru so počastili dediščino zdravnika, filozofa in izumitelja Santoria. -Pivški Park vojaške zgodovine pomemben dejavnik razvoja turizma v regiji.


08.05.2024

Evropska unija je v prvi vrsti mirovni projekt

Po vsej Sloveniji se vrstijo slovesnosti ob 20. obletnici vstopa naše države v Evropsko unijo. Obletnica je priložnost za razmislek o prehojeni poti, pa tudi o ciljih, še posebej v luči prihajajočih volitev poslancev Evropskega parlamenta. Nekdanji evropski komisar iz Slovenije Janez Potočnik izpostavlja predvsem potrebo po poenotenju zunanje in davčne politike, vključno z ukinitvijo davčnih oaz. Več po ostalih poudarkih oddaje: - Mineva 35 let od majniške deklaracije. - Simpozij Vzhod/Zahod o življenju ob meji skozi film in zgodovino. - 20 let projekta 'Dijak dijaku proti raku' v slovenski Istri. - Real in Bayern nocoj v boj za finale Lige prvakov.


07.05.2024

Prvi odzivi po začetku letošnje mature

6747 kandidatov na 82. šolah je dopoldan začelo splošno maturo. Pisni izpiti iz splošne mature se bodo nadaljevali 29-ega maja, s pisanjem drugega dela pisnega izpita iz slovenščine ali italijanščine oziroma madžarščine kot maternega jezika. V oddaji tudi o tem: -Na drugem razpisu precej zanimanja za gostinska lokala v Valdoltri in na Študentu. -Izšel je vodnik po Evropski prestolnici kulture. -Za ribolov na orade na območju školjčišč se lahko ribiči po novem prijavijo z več plovili. -Znan bo prvi finalist nogometne Lige prvakov.


06.05.2024

Novinarji RAI začeli stavko

Sindikat novinarjev je zaradi poskusov politizacije in nadzora s strani vlade premierke Giorgie Meloni začel stavko v italijanski javni radioteleviziji. Obsodil je poskuse politikov, da bi medijsko hišo spremenili v trobilo vlade. Po navedbah sindikata so med razlogi za stavko tudi zahteve po izboljšanju delovnih pogojev. V oddaji tudi o tem: - Starejši za starejše pomembna oblika skrbi za starostnike na Kanalskem. - Na Goriškem so v pričakovanju novega bibliobusa. - V krajinskem parku Zgornja Idrijca uvajajo naravovarstveni nadzor. - Slovenski rokometaši se pripravljajo na tekmo s Švico.


05.05.2024

Okusi ljubezni vabijo v mirensko in briško občino

Če ima Istra morje in če je paradni konj Posočja šport, potem se destinacije na Goriškem zavedajo predvsem svoje vloge na enogastronomskem tržišču. Okusi ljubezni, to skupni projekt destinacij miren-kras in goriška brda, ki meri tako na domače kot tuje goste, pravi direktorica briškega zavoda za turizem Tina Novak Samec: "Ciljamo na pridobitev novih obiskovalcev na širši destinaciji oziroma v naši regiji, seveda pa si obetamo prav s tovrstnimi aktivnostmi tudi povečevanje števila nočitev in pa pospeševanje prodaje pred domačim pragom." Druge teme: - Znane prve podrobnosti tokratnega predloga za premirje v Gazi, Izrael vztraja z načtovano ofenzivo v Rafi. - Gradnja kanalizacijskega omrežja v Kopru in Ankaranu zamuja. - Obnova kažete v Krajinskem parku Strunjan most med naravo in človekom. - Nogometaši Kopra se vzpenjajo na prvoligaški lestvici.


04.05.2024

V desetih letih je število delovnih mest v Ajdovščini poskočilo za skoraj dve tretjini

Ajdovščina se letos lahko pohvali z visokim tretjim mestom po razvojnem indeksu med vsemi 212 slovenskimi občinami. Tudi občani so v anketi večinoma podprli njen hiter razvoj, ki si ga želijo tudi v prihodnje. V odaji tudi o tem: - V Poljubinju danes tradicionalna delavnica šempávskih pirhov. - Klopi ne ogrožajo le ljudi, temveč tudi živali - pse in mačke, pa tudi živino. - Čez dobro uro se bo s prvo etapo v okolici Torina začela 107. kolesarska dirka po Italiji. Glavni favorit za končno zmago je slovenski zvezdnik Tadej Pogačar.


03.05.2024

Italijane skrbi vpliv na okolje pri gradnji dodatnega drugega tira

Dežela Furlanija-Julijska krajina želi prek italijanskega ministrstva za okolje od Slovenije pridobiti dodatna pojasnila glede ukrepov za zaščito okolja in krajine ob gradnji vzporednega drugega železniškega tira med Koprom in Divača. Med drugim jo skrbi vplivi na vodotoke in območje doline Glinščice. V oddaji tudi o tem: - Svetovni dan svobode medijev spremljajo opozorila o ozaveščanju novinarskega dela. - Najmanjši muzej v Sloveniji domuje v Vrtojbi. - Dobrodelna akcija Pomagajmo preživeti tudi za starejše, ki se na Karitas vse bolj obračajo po pomoč.


02.05.2024

Javna dela so lahko korak do trajne zaposlitve

Tomažu se je ponudila priložnost za delo v sežanskem domu upokojencev, kjer so ga po zaključenem javnem delu tudi zaposlili na mesto receptorja. V oddaji tudi o tem: - 20 let v EU: Čeprav je večina mladih še vedno vezanih na domač kulturni prostor, se ta vse bolj širi tudi k sosedom. - Lani v zgornjem Posočju skoraj milijon prenočitev. Kakšen je utrip med prazniki? - Slovenski hokejisti so se po zmagi nad Italijo zavihteli na vrh lestvice.


01.05.2024

Živel 1.maj!

Mlajše generacije so prevrednotile uveljavljen odnos do dela. Praznik dela naj bo opomin na težko pridobljene pravice. V oddaji tudi o tem: - Prilagoditve in spremembe nas spremljajo tudi 20 let po vstopu v Evropsko unijo. - V tržaški pediatrični bolnišnici se zdravi osem ranjenih palestinskih otrok - Ministrstvo ponuja denar za vzdrževanje in obratovanje žičniških naprav v poletni sezoni. - Slovenski hokejisti se bodo pomerili z Italijani.


Stran 1 od 230
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov