Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Poglobljeno

179 epizod

Poglobljeno

179 epizod


V oddaji Poglobljeno se posvečamo temam, ki so so pomemben del našega vsakdanjika pa tudi družbenega zavedanja in samozavedanja. Oddaja se poglobljeno dotika najrazličnejših področij.

26.09.2023

Sočutje - Božja Ljubezen v praksi... p.dr.Karel GRŽAN

Tokratna (6.9.2023)pogovorna oddaja Poglobljeno se je dogodila v Gornji Savinjski dolini na domovanju patra dr.Karla Gržana na Konjskem vrhu pod Raduho.Te kraje je močno prizadela nedavna vodna ujma. Pokrajina je močno ranjena, sledovi nemoči in strahu pa bodo v srcih domačinov še dolgo zapisani kot zahtevne brazgotine spomina. Govorimo tudi o sočutju, solidarnosti, prepotrebnih človeških bližinah in nujni pomoči, ki jo ljudje potrebujejo. Ob katoliškem duhovniku patru dr.Karlu Gržanu, ki je osebno doživel moč te vodne ujme, v oddaji sodelujejo še: Milena Janel Petričeva, Srečko Pungartnik, Martina Botolin ter zakonca Ivan in Betka Ajtnik. Oddajo je pripravil in vodil Tone Petelinšek. Tehnična realizacija Simon Spreitzer. Odgovorni urednik nacionalnega programa Radia Maribor Robert Levstek.


26.09.2023

Sočutje, solidarnost, prepotrebna človeška bližina in nujna pomoč

Večerno pogovorno oddajo Poglobljeno smo neposredno prenašali iz Gornje Savinjske doline, ki jo je tako zelo prizadela nedavna vodna ujma, iz domovanja patra dr. Karla Gržana na Konjskem vrhu pod Raduho. Pokrajina je ranjena, tudi v srcih domačinov pa bodo še dolgo sledovi strahu in človeške nemoči. Govorili smo o sočutju, solidarnosti, prepotrebnih človeških bližinah in nujni pomoči, ki jo ljudje potrebujejo


19.09.2023

David Harsent

Oddaja Poglobljeno prinaša pogovor z britanskim pesnikom, pisateljem in libretistom Davidom Harsentom in odlomke iz njegovega Odprtega pisma Evropi. Tega so tradicionalno predstavili v okviru festivala Dnevi poezije in vina na Ptuju konec avgusta letos. Avtor je v njem izpostavil okoljsko tematiko – grozeče vplive podnebnih sprememb in človekovo vlogo pri ogrožanju vrst in izčrpavanju narave. Besedilo so objavili različni ugledni evropski mediji, tradicionalno pa ga je prejel tudi evropski politični vrh.


12.09.2023

Drava

Oddaja prinaša poglede na Dravo. Najprej bomo slišali "poplavno govorico", nato pa izvedeli, kako jo vidijo doktor bioloških znanosti in potapljač, geolog in izpiralec zlata, ribič in njen bližnji sosed iz Malečnika.


05.09.2023

Duševno zdravje in družbena dinamika v Sloveniji

Svet se je spremenil … Spremenili so se družbeni sistem, dinamika na delovnih mestih in odnosi. Zgaranost je zamenjala izgorelost, pogosti sta prilagoditvena in anksiozna motnja ter depresija. O duševnem zdravju in družbeni dinamiki v Sloveniji smo govorili v tokratni v oddaji Poglobljeno.


29.08.2023

Avgust Seničar – nekoliko drugačen direktor

Življenjska zgodba čilega 90 letnika Avgusta Seničarja se je začela avgusta 1933 pod Donačko goro. Bil je zvedav vajenec, potem pa se je skozi čas v njegovi delavski knjižici nabralo 58 let delovne dobe od tega 37 na odgovornem direktorskem položaju v lenarškem Klemosu in kasneje v zasebni družbi Ventili v Selnici ob Dravi. Pol stoletja je bil predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Razvanje pri Mariboru in četrt stoletja predsednik sveta tamkajšnje krajevne skupnosti. (foto: Valentin Hren, Avgust Seničar in Milan Mandl)


22.08.2023

Ponavljajoče ekstremno vreme priložnost za streznitev

Tokratna oddaja Poglobljeno prinaša premislek o življenju z ekstremnimi vremenskimi dogodki, ki postajajo del našega vsakdana.


08.08.2023

Dijak bo postal ravnatelj

Gost tokratne oddaje Poglobljeno je Franc Čuš, profesor zgodovine na Gimnaziji Franca Miklošiča v Ljutomeru in gonilna sila Kulturnega društva za zaščito naravne in kulturne dediščine v domači občini Sveti Jurij ob Ščavnici. Tako kot nekaj generacij njegovih prednikov si prizadeva ohranjati spomin na dogodke in ljudi, ki so v domačem kraju pustili sled. Franc Čuš bo sredi oktobra letos prevzel dela in naloge ravnatelja Gimnazij Franca Miklošiča v Ljutomeru, kjer je bil nekoč dijak in že pred diplomo učitelj. Oddajo je pripravil Stane Kocutar.


01.08.2023

Pripoved o gozdovih družine Pahernik

Dobrih 500 hektarjev gozdov Pahernikove ustanove, ki poraščajo severna pobočja Pohorja med Vuhredom in vrhom Velika Kopa na Pohorju je tesno povezanih z družino, ki je v pohorskem Podravju pustila pomembne sledi. Danes o njej pripovedujeta muzejska zbirka v Radljah ob Dravi in mogočen gozd. Oddajo je pripravil Stane Kocutar.


27.06.2023

Angola - država polna kontrastov

V tokratni oddaji Poglobljeno smo se potepali po Angoli. Ta afriška država velja za deželo, polno kontrastov. Obdarjena je s prelepo naravo in rudnim bogastvom. A pravo bogastvo predstavlja različnost ljudstev, ki poseljujejo to deželo. V malo znano Angolo nas je popeljal popotnik in član popotniškega združenja Vagant Zlatko Šajhar iz Gornje Radgone.


20.06.2023

Marko Korenjak – od bolnika do mednarodnega organizatorja

Gost tokratnega oddaje Poglobljeno je Marko Korenjak iz Rdaizela. Je bolnik z redko boleznijo imenovano Willebrandova bolezen tip 3. Bolezni je kot posledica zdravljenja sledila okužba s hepatitisom C, dodatno dolgotrajno zdravljenje in nato pot do organizacije bolnikov. Od decembra 2022 je predstavnik vseh pacientskih organizacij in civilne družbe, ki sodeluje z Evropsko Agencijo za zdravila.


13.06.2023

ŠKOF GRMIČ IN NJEGOV ČAS - strokovni simpozij ob stoletnici njegovega rojstva

V tokratni (13.6.2023) oddaji POGLOBLJENO vam predstavljamo nekaj referatov z nedavnega strokovnega simpozija, ki so ga pri občini Sveti Jurij ob Ščavnici pripravili ob stoletnici rojstva njihovega rojaka dr.Vekoslava Grmiča – mariborskega pomožnega škofa. Slišali boste prispevke zgodovinarjev dr.Marjana Žnidariča in dr.Aleša Mavra ter evangeličanske duhovnice mag.Vladimire Mesarič in dr.Fanike Krajnc-Vrečko. Govorili bomo torej o pomenu in vlogi tega pomembnega slovenskega razumnika in cerkvenega dostojanstvenika na naših tleh v drugi polovici dvajsetega stoletja. Tehnična realizacija Goran Glavičič. Odgovorni urednik nacionalnega programa Radia Maribor Robert Levstek.


06.06.2023

O umetnosti prevajanja za mlade bralce

Prejšnji torek so v okviru Slovenskih dnevov knjige v Mariboru podelili nagrado Vasje Cerarja za prevod mladinskega književnega dela. Prejela jo je Nada Grošelj za prevod iz švedščine – knjige November v Mumindolu, avtorice Tove Jansson. Še pred razglasitvijo nagrajenke smo se s tremi nominirankami, Grošljevo, Diano Pungeršič in Matejo Seliškar Kenda, pogovarjali o različnih vidikih prevajanja. Slišali jih boste v tokratni oddaji Poglobljeno.


30.05.2023

Predstavitev knjige Pesmi iz predala

Radio Maribor je na javni prireditvi v Sodnem stolpu sklenil projekt Pesmi iz predala. Na pesniški natečaj ob kulturnem prazniku se je odzvalo več kot sto pesnic in pesnikov, v sodelovanju z založbo Kulturni center Maribor pa smo izdali zbornik in ga predstavili javnosti. Dogodek so sooblikovali: recenzenta, pesnika Borut Gombač in Petra Kolmančič in Jure Ivanušič z interpretacijo uglasbene poezije. Slišali smo tudi nekaj pesmi z natečaja in se pogovarjali o poeziji.


29.05.2023

SVILA, ŽLAHTNA NIT

Tokrat o nekoč tudi na Štajerskem razvitem svilogojstvu in svilarstvu. Panogi sta pri nas sredi 20. stoletja zamrli, zadnjih nekaj let pa ju raziskovalne ustanove oživljajo v okviru različnih mednarodnih projektov, tudi Univerza v Mariboru in mariborski zasebni Inštitut za svilogojstvo in svilarstvo. V oddaji bomo povzeli, kako z novimi izkušnjami obujajo davno tradicijo in kako za novo slovensko svilo iščejo pot med potrošnike, ne le v klasični tekstilni industriji, temveč tudi z izdelavo zahtevnejših industrijskih materialov in v medicini.


23.05.2023

Dramatično dogajanje pred učnim centrom Teritorialne obrambe v Pekrah pred 32 leti

V oddaji Poglobljeno se tokrat spominjamo dramatičnega dogajanja pred učnim centrom Teritorialne obrambe v Pekrah, kjer je bila pred 32-imi leti ideja slovenske suverenosti na temeljiti preizkušnji.


16.05.2023

Čebele so velika skrivnost in čudež narave – ob 75-letnici Čebelarskega društva Maribor center…

Tokratna oddaja se je dogodila na sedežu apiterapevtskega in čebelarskega centra Maks v Počehovski ulici – na severnih obronkih Maribora. O tej poeziji kmetijstva, kot rečemo čebeloreji, so spregovorili nekoliko drugače - tudi o njenih sociokulturnih koordinatah – čebelarski mojstri Vlado Vogrinec, Ivan Bračko in Franc Štraser, čebelarsko-kulturne animatorke Suzana Selinšek, Violeta Šmon in Dolores Rebernak ter Maks Selinšek – podjetnik in predsednik Čebelarskega društva Maribor center, ki prav v teh dneh praznuje 75- letnico delovanja. Avtor oddaje Tone Petelinšek. Tehnična realizacija Borut Plešej.. Odgovorni urednik nacionalnega programa Radia Maribor Robert Levstek.


09.05.2023

Spomin na mariborsko gledališko obdobje Bojana Štiha

Februarja letos je minilo 100 let od rojstva Kritika, esejista, gledališčnika in urednika Bojana Štiha, ki je bil v letih od 1978 do 1981 ravnatelj drame SNG Maribor. V mesto ob Dravi je prišel v ne le gledališko zapletenih časih in tukaj srečal mladega dramaturga Toneta Partljiča, ki je v turbulentnem obdobju z novim ravnateljem navezal dobre poklicne in človeške odnose. Slednji so ostali taki tudi ko sta se njuni poklicni poti razšli …


02.05.2023

Vsi smo mešanica genov, a enaki pod kožo

Magistrska študentka Lucienne-Beatrice Krstova je bila izzvana, javno spregovoriti o svoji spolni identiteti, potem ko so jo med opravljanjem prakse na eni izmed mariborskih osnovnih šol nestrpneži negativno izpostavili na družbenih omrežjih. Bodoči učiteljici so podporo izkazali tako na osnovni šoli kot na mariborski univerzi in izpostavili, da osebne lastnosti ne smejo biti kriterij za vrednotenje strokovnega dela; mednje spadata tudi spolna usmerjenost in spolna identiteta. Sogovornica pravi, da jo napadi nestrpnežev bolijo; sporoča, da je močna, a opozarja, da veliko mladih LGBT+ oziroma spolno nebinarnih oseb zaradi pritiskov družbe živi v veliki stiski in celo stori samomor.


25.04.2023

Potovanja Mateje Mazgan Senegačnik

Naša gostja je bila Mateja Mazgan Senegačnik, svetovna popotnica, adrenalinska športnica, aktivna jamarska reševalka in tudi glasbenica. V oddaji smo slišali, da potuje od zgodnjega otroštva, najprej je svet odkrivala s svojo omo, potem sama, s fantom, zdaj z možem, prijatelji in tudi z otroki.


Stran 1 od 9
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov