Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Tartini v prstih mladega korejskega Violinista - Nurie Chung

10.11.2022

Koprsko Društvo prijateljev glasbe je prejšnji teden v sodelovanju s Skupnostjo Italijanov Santorio Santorio iz Kopra z odličnim koncertom Godalnega orkestra Accadémia d'archi Arrigoni sklenilo Tartinijevo Leto. Orkester pod taktirko Domenica Masona se je Mojstru narodov v dvorani sv. Frančiška poklonil s sporedom baročne glasbe in z Vražjim trilčkom v izvedbi izjemnega solista, 17-letnega korejskega violinista Nurie-ja Chunga.,


S koncertnih prizorišč

160 epizod


Oddaja ponuja tedenski avtorski pregled najzanimivejših glasbenih dogodkov z recenzijami, kritikami in reportažnimi zapisi sodelavcev in dopisnikov glasbenega uredništva iz vse Primorske. Primorskim se občasno pridružijo tudi pomembnejši dogodki v prestolnici ali celo tujini, zlasti če tam gostujejo primorski izvajalci.

Tartini v prstih mladega korejskega Violinista - Nurie Chung

10.11.2022

Koprsko Društvo prijateljev glasbe je prejšnji teden v sodelovanju s Skupnostjo Italijanov Santorio Santorio iz Kopra z odličnim koncertom Godalnega orkestra Accadémia d'archi Arrigoni sklenilo Tartinijevo Leto. Orkester pod taktirko Domenica Masona se je Mojstru narodov v dvorani sv. Frančiška poklonil s sporedom baročne glasbe in z Vražjim trilčkom v izvedbi izjemnega solista, 17-letnega korejskega violinista Nurie-ja Chunga.,


24.12.2023

Moteti koprske stolnice

Malokdo pozna glasbeno bogastvo škofijskega arhiva Koper, ki je pravi unikum v slovenskem prostoru. Ohranjena dediščina vznemirja slovenske in tuje muzikologe, pa tudi glasbenike – izvajalce starih glasbenih praks. Gre za dragoceni arhiv glasbenih zapisov od srednjeveških kodeksov do glasbe 19. stoletja. To dokazuje, da so imeli v koprski stolnici že zelo zgodaj organizirano muziciranje za bogoslužje in druge slovesnosti. Popis teh zapisov so več desetletij opravljali sodelavci Muzikološkega inštituta v Ljubljani. Projekt je vodila dr. Metoda Kokole, znanstvena svetnica, raziskovalka na Muzikološkem inštitutu ZRC SAZU.


30.03.2023

Aegis Carminis, festival navdihujoče ustvarjalnosti in mladostne energije

Od 23. do 25. marca so v dvorani Sv. Frančiška koprsko občinstvo razveseljevali iizvrstni mladi pevci, udeleženci mednarodnega mladinskega zborovskega festivala Aegis Carminis. Že tretjič zapored ga je priredil Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem z umetniškim vodjo Ambrožem Čopijem.


28.03.2023

Poklon Maksi Samsa in Bojanu Glavini v Ilirski Bistrici

V Ilirski Bistrici so se v dvorani glasbene šole na drugem, izjemno zanimivem koncertu iz cikla, ki ga vsako leto prireja ilirskobistriška glasbena šola, poklonili svojima domačima ustvarjalcema, pesnici Maksi Samsa in skladatelju Bojanu Glavini. Večer samospevov in poezije so oblikovali Jerica Rudolf, Marko Kanalec in Gregor Budal.


29.12.2022

50 let Temsiga

V veliki dvorani Slovenske filharmonije je 21. decembra Zveza slovenskih glasbenih šol obeležila 50. obletnico svojega prestižnega tekmovanja mladih slovenskih glasbenikov, Temsig. Slavnostni koncert so oblikovali trije izjemni mladi koncertanti, izbrani zmagovalci letošnjega tekmovanja. Med njimi je bil tudi koprski pianist Vid Ibic.


12.12.2022

Glasba in voda v duhu povezovanja, izmenjave in sodelovanja - 8. Bienale Koper

3. decembra se je v dvorani koprske Glasbene šole sklenil 8. Mednarodni festival sodobne glasbe, Bienale Koper. Z osmimi koncerti je na več prizorišč privabil številno občinstvo, ki je lahko prisluhnilo različnim zasedbam od najmlajših pa do zrelih izvajalcev. Predstavili so 28 različnih avtorjev, med katerimi je bila vsaj polovica mladih slovenskih skladateljev. Najrazličnejši zvoki od komornih, akustičnih do elektronskih, s skupno uglasitvijo na temo vode so tako pet dni polnili ušesa in srca poslušalcev od blizu in daleč.


01.12.2022

Balada za Vladimirja Lovca - poklon Martina Sikurja koprskemu skladatelju

Zadnji iz niza koncertov, ki jih je Društvo prijateljev glasbe v svojem ciklu Amabile z muzejem letos, v Lovčevem letu, posvetilo 100. obletnici rojstva tega koprskega skladatelja, je nosil naslov »Balada za Vladimirja Lovca«. S svojimi glasbenimi sodelavci ga je zasnoval violončelist Martin Sikur, ki je poleg dveh Lovčevih skladb za godala v spored uvrstil še nekaj priljubljenih del njegovih vzornikov in prijateljev. Z njimi je v dvorano Popkrajinskega muzeja v Kopru privabil številno občinstvo.


28.11.2022

Voda v središču letošnjega Bienala sodobne glasbe v Kopru

V Kopru se začenja mednarodni festival sodobne glasbe Biennale Koper, ki ga ob podpori Mestne občine Koper prirejata Društvo prijateljev glasbe in Glasbena šola Koper. Do sobote bo ljubiteljem modernih in eksperimentalnih glasbenih tokov podaril šest koncertov, na katerih bodo številni izvajalci, od najmlajših pa do že uveljavljenih, izvedli 29 različnih skladb slovenskih in tujih avtorjev, na ogled pa bo tudi filmski posnetek uprizoritve opere Povodni mož tržaškega skladatelja Fabia Niederja.


28.11.2022

Ali je glasba lahko iskrena?

S koncertom skladb za godala so organizatorji jubilejnih prireditev ob 100. obletnici rojstva Vladimirja Lovca v petek, 18. novembra, v dvorani Pokrajinskega muzeja v Kopru sklenili jubilejno leto, ki je doseglo vrhunec z Muzikološkim simpozijem v Pretorski palači. Zavod lepih umetnosti ga je ob podpori Mestne občine Koper oblikoval v sodelovanju z Oddelkom za muzikologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, ki letos praznuje svojo 60-letnico.


17.11.2022

Mirko Butkovič sklenil orgelski festival v Kopru

S koncertom titularnega organista orgel koprske stolnice, Mirka Butkoviča, se je v nedeljo, 6. novembra, sklenil letošnji Orgelski festival Koper, ki so ga od 18. septembra dalje oblikovali štirje vrhunski organisti iz Francije, Italije in Avstrije. S sklepnim koncertom pa so organizatorji obeležili prvo obletnico otvoritvenega koncerta, ko so nove orgle tudi blagoslovili.


14.11.2022

Mehko, ubrano in usklajeno - Zero duo na Kitariki

Mladi madžarski virtuoz Szombor Sido je preteklo nedeljo v Kopru sklenil festival Kitarika, ki je svoj vrhunec dosegel s sobotnim koncertom slovitega kosovskega kitarista Petríta Çekuja. Za uvod v tridnevno druženje mladih kitaristov in njihovih pedagogov ter nenazadnje ljubiteljev glasbe šestih strun pa je poskrbel izvrsten Zero duo, ki ga sestavljata v Nemčiji živeči domači kitarist Jaka Klun in njegov študijski kolega, Italijan Roberto Battino. V dvorani sv. Frančiška Asiškega jima je prisluhnila ekipa Radia Koper.


24.10.2022

V dvoje so zaigrali Lovčeve simfonične skladbe

V portoroškem Avditoriju sta v torek, 18.10. kar dva orkestra pod taktirko Slavena Kulenovića počastila spomin na Vladimirja Lovca. Ob 100-letnici rojstva so tako zazvenele tudi njegove simfonične partiture.


13.10.2022

Festival IZIS izziv za Marino Martensson

Na festivalu Izis je v koprskem Bastionu s svojim solističnim performansom nastopila tudi znana pevka Marina Martensson, Švedinja slovenskih korenin, ki je našla svoj drugi dom v Izoli. Čeprav jo bolj poznamo iz sveta popularne glasbe, se je tokrat pogumno podala v eksperimentalne vode in s svojim glasom dokazala, da zmore marsikaj…. Na tej, zanjo povsem novi poti ji je prisluhnila tudi Lea Hedžet.


27.09.2022

Pianist Danijel Brecelj na Kogojevem festivalu

V okviru Mednarodnega festivala za sodobno glasbo Kogojevi dnevi je v cerkvi Marijinega vnebovzetja v Kanalu 23. septembra nastopil goriški pianist Danijel Brecelj, ki zadnji dve leti živi in deluje v Dijonu v Franciji. Na klavirskem recitalu je izvedel skladbe Roberta Schumanna, Johannesa Brahmsa, Aleksandra Skrjabina in Franza Liszta.


22.09.2022

Svetovni zborovski Expo v Lizboni

V tokratni rubriki vam prinašamo novice iz Lizbone, kjer se je med 3. in 7. septembrom odvil Svetovni zborovski Expo. Organizirala ga je Mednarodno zveza za zborovsko glasbo, ki je oblikovala pester festivalski program. Festival je obiskalo skoraj 800 ljubiteljev zborovske glasbe, na njem pa je sodelovalo osemnajst vokalnih zasedb z vsega sveta. V okvriu festivala je potekal tudi tečaj dirigiranja pod vodstvom nemškega dirigenta Friederja Berniusa. V Lizboni je bila tudi Tisa Mrhar, ki se je ob tej priložnosti pogovarjala z Ivo Radulović, generalno sekretarko Mednarodne zveze za zborovsko glasbo.


19.09.2022

Zanima me predvsem izvajalska praksa – Mojca Lavrenčič

V Slovenskem narodnem gledališču Opera in balet Ljubljana si v teh dneh lahko vnovič ogledate baletno predstavo Gusar Adolpha Adama, balet, ki časti lepoto, ljubezen, nedvomno tudi žvenket zlata, ko v luči romantike obsije pogumne avanturiste, roparje ter odpadnike družbe. Gusarja so v ljubljanski operni in baletni hiši zaupali izjemnemu španskemu plesalcu in koreografu Carlosu Martinezu, orkestru pa dirigirala Mojca Lavrenčič, vsestranska glasbenica iz Vipave, ki se je pred letom odločila za nadaljevanje študija čembala in stare glasbe na priznani ustanovi Schola Cantorum Basiliensis v Baslu v Švici.


15.09.2022

Koprska simfonija je doživela svoj aplavz po 45 letih

Z našo rubriko smo obiskali koprsko Gledališče, kjer so v petek koncertitrali Simfoniki RTV Slovenija, ki bi morali nastopiti na veliki prireditvi Simfonija Kopra v Luki Koper, a je spektakel na prostem zaradi slabega vremena odpadel. Koncert so prestavili v gledališče, kjer je vendarle po 45 letih od nastanka doživela svoj odrski krst Koprska simfonija Vladimirja Lovca. Poklonu koprskemu skladatelju ob 100. obletnici rojstva je sledil še poklon našemu piranskemu rojaku, Giuseppeju Tartiniju, ki se je rodil pred 330 leti, in prikupen spored opernih odlomkov z izvrstnimi mladimi solistkami. Taktirko sta vihtela prav tako mlada Ana Erčulj in Davorin Mori.


12.09.2022

Il terzo suono - zvezda stalnica Tartini festivala

S koncertom mednarodnega tria Zanocco-Schwarz-Hiller se v križnem hodniku minoritskega samostana v Piranu zaokrožuje 21. Tartini festival, ki ga je za nas spremljala Lea Hedžet. V današnji glasbeni rubriki vam poleg sklepnih misli ponuja reportažni zapis z večera festivalskega anbsambla Il terzo suono ter z nastopa Domna Lorenza in Bernarda Brizanija v ciklu Tartini Junior.


08.09.2022

Tartini nas uči skromnosti in ponižnosti do glasbe - Fabio Biondi

Današnjo rubriko posvečamo piranskemu Tartini festivalu, ki je zadnje dni avgusta z izjemnim violinskim recitalom francoskega mojstra Matthieuja Camillerija in z vrhunskim koncertom violinista Fabia Biondija, ob spremljavi ansambla Lorenzo da Ponte, ponudil dve prav posebni poslastici ljubiteljem baročne glasbe. In v Križnem hodniku minoritskega samostana se jih je zbralo presenetljivo veliko.


06.09.2022

Orkestrska šola in skladateljsko tekmovanje MusiKras

V tokratni rubriki vam predstavljamo 4. poletno orkestrsko šolo za mlade glasbenike MusiKras v Štanjelu, na kateri se je avgusta letos v dveh težavnostnih orkestrih pod mentorstvom Lorenza Puschedduja in Iva Bašiča v skupni igri urilo skoraj 100 otrok. Pridobljeno znanje so mladi glasbeniki predstavili na zaključnem koncertu. Organizator je letos naredil korak dalje, saj je pripravil tudi prvo mednarodno skladateljsko tekmovanje za izvirno glasbo za pihalne orkestre stopnje od 0,5 do 1,5.


Stran 1 od 8
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov