Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Cast Moj RTV Televizija MMC Radio Kazalo

Sejemo nasvete

211 epizod

Sejemo nasvete

211 epizod


V rubriki Sejemo nasvete strokovnjaki s Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor delijo aktualne nasvete vrtičkarjem in kmetovalcem (poljedelcem, sadjarjem, vinogradnikom, vinarjem …).

30.05.2023

Zatiranje trajnih in enoletnih plevelov

Letos na vrtu najbolje uspevajo pleveli. O načinih njihovega zatiranja v tokratni oddaji Sejemo nasvete z Mišo Pušenjak.


23.05.2023

Ukrepi v zelenjadnicah po končanem mokrem vremenu

Ker so ledeni možje končali podaljšano bivanje v naših krajih, bomo na prosto vendarle lahko posadili tudi sadike toploljubnih plodovk. O tem in poletni setvi endivije smo govorili v oddaji Sejemo nasvete.


16.05.2023

Mokro hladno vreme in vrtnine

Tudi danes smo sejali vrtnarske nasvete z Mišo Pušenjak. Govorili smo o tem, kako sedanje mokro hladno vreme vpliva na razvoj vrtnin, pa o pridelavi fižola.


09.05.2023

Kako v tem vremenu krepimo plodovke

Plodovke ljubijo sonce in toploto, zato jim začetek letošnjega maja ni najbolj naklonjen. Kako lahko pri rasti in razvoju pomagamo tistim, ki so že posajene in s sajenjem katerih bi bilo še bolje počakati, bo v oddaji Sejemo nasvete povedala Miša Pušenjak.


25.04.2023

Pridelava sladke koruze

Ker bodo mnogi prihajajoče dni izkoristili za delo na vrtu, je Miša Pušenjak tokrat spregovorila o aktualnih vrtnih opravilih, pa tudi o pridelavi sladke koruze.


18.04.2023

Bramor na vrtu

Če vam na vrtu delajo škodo bramorji, potem prisluhnite tokratni oddaji Sejemo nasvete, Miša Pušenjak pa vas bo še spomnila na setev peteršilja in korenčka.


11.04.2023

Setva kumar in bučk za sadike

V oddaji Sejemo nasvete smo govorili o setvi kumar in bučk za sadike, Miša Pušenjak pa bo na voljo tudi za vaša vprašanja.


04.04.2023

Kako pomagati rastlinam ob slani?

Tudi danes smo sejali nasvete z Mišo Pušenjak, strokovnjakinjo s Kmetijsko-gozdarskega zavoda v Mariboru .


28.03.2023

Nalet čebulne muhe in pridelava pora

Strokovnjakinja Miša Pušenjak je tokrat opozorila na nalet čebulne muhe in spomnila na pridelavo pora.


14.03.2023

Spomladanskia opravilih na vrtu

V Koristnicah smo govorili o spomladanskih opravilih na vrtu. Poudarek je bil na rezi dreves, poleti cvetočih grmovnic in trajnic; vprašali pa smo se tudi, zakaj je organsko gnojenje rastlin spomladi tako pomembno. Z nami je bila vodja vzdrževanja parkovnih površin pri Nigradu, Karin Bejo.


13.03.2023

Vzgoja sadik – katere pikiramo in zakaj

Miša Pušenjak, specialistka za zelenjadarstvo je znova svetovala o vzgoji sadik. Nekatere rastline bomo že lahko pikirali, druge pa šele sejali.


07.03.2023

Sladki krompir

Sladki krompir je vse bolj cenjen tudi v naših krajih. V primerjavi s klasičnim krompirjem ima nižji glikemični indeks in je zato primernejši v prehrani sladkornih bolnikov, čeprav je slajšega okusa. Če želimo sami vzgojiti sadike, ki jih bomo sredi maja posadili na prosto, je zdaj čas za nakaljevanje gomoljev. Kako se lotiti tega opravila, povedala Miša Pušenjak.


28.02.2023

Manj znane vrtine, ki popestrijo kolobar

Tokrat smo spoznavali manj znane vrtnine, ki uspevajo tudi pri nas. Andske jagode, afriške in mehiške kumare so plodovke – z njimi pa nas je seznanila Miša Pušenjak.


21.02.2023

Nakaljevanje semenskega krompirja

Miša Pušenjak je posejali nekaj vrtičkarskih nasvetov. Dovorili smo o nakaljevanju semenskega krompirja. Izvedeli pa bomo tudi, kdaj ga lahko posadimo v rastlinjak.


14.02.2023

Nakup semenskega česna, čebulčka in krompirja

Miša Pušenjak je povedala, na kaj moramo paziti pri nakupu semenskega česna, čebulčka in krompirja. Slišali pa boste tudi, kako omenjeni semenski material skladiščimo do sajenja.


07.02.2023

Sejanje prvih plodovk

Miša Pušenjak je spomnila, da v tem času sejemo prve plodovke, kot so paprika, čili in jajčevci.


31.01.2023

Hibridno seme

V oddaji Sejemo nasvete, smo v ospredju semena. Prejšnji teden smo slišali, da za optimalno kalitev potrebujejo različne pogoje osvetlitve in temperature. Tokrat pa je Miša Pušenjak povedala, kdaj je bolje izbrati sortno in kdaj hibridno seme.


24.01.2023

Semena

Povedali smo nekaj zanimivosti o semenih. Če bomo poznali potrebe po svetlobi, temperaturi in vlagi, bo njihova kaljivost neprimerno boljša.


17.01.2023

Kam po praznikih z božično zvezdo in božičnim kaktusom?

Če vam je božična zvezda čez praznike krasila prostor, si zdaj ne zasluži konca na kompostu. Kaj storimo z njo, da bo decembra znova obarvala liste, je povedala Miša Pušenjak.


10.01.2023

Kako načrtovati mešane posevke

Če imamo na vrtni gredi več različnih rastlin, izničimo učinek slabega kolobarja. Zato oddajo Sejemo nasvete tokrat namenjamo mešanim posevkom. Kako jih načrtujemo pojasnjuje Miša Pušenjak.


Stran 1 od 11
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov