Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Kaj novice res lahko lažejo? (S03e08)

25.10.2021

Šavrinka Nadja je rada "informirana". Že zjutraj prebere časopise in zadnjič je prebrala, da je minister rekel, da gre za lažno novico. Ma kako? "Kaj niso novice vedno povedane po resnici?" se sprašuje naša zvedava šavrinka. Odgovor ji je ponudila redna prof. dr. Sandra Bašič Hrvatin iz Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem.


Sen znala jes

66 epizod

Sen znala jes

66 epizod


V rubriki "sen znala jes" odgovarjamo na vprašanja, ki tarejo Šavrinko Nadjo. Zanima jo svet okrog sebe, zanimajo jo preproste reči, ki imajo prepogosto zapleteno razlago. Poljudne odgovore podajajo znanstveni strokovnjaki posameznega področja. Nadja ob koncu vedno zajamra, da je sama to že vedela: »A, sen znala jes!«

Kaj novice res lahko lažejo? (S03e08)

25.10.2021

Šavrinka Nadja je rada "informirana". Že zjutraj prebere časopise in zadnjič je prebrala, da je minister rekel, da gre za lažno novico. Ma kako? "Kaj niso novice vedno povedane po resnici?" se sprašuje naša zvedava šavrinka. Odgovor ji je ponudila redna prof. dr. Sandra Bašič Hrvatin iz Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem.


27.12.2021

Ma kaj si Miklavž, Božiček in dedek Mraz niso konkurenca?

December je čaroben mesec. Vse polno ljubezni, topline in daril. Še dobro, da imamo dobrohotne dolgobradneže, ki nas decembra obdarujejo na vsakem koraku. Sicer pa Šavrinki Nadji ni jasno, kako se v času vsesplošnih družbenih napetosti in nesoglasij ti trije možakarji ne uspejo skregati. "Ma kaj woni si niso konkurenca?" se sprašuje naša zvedava Šavrinka.


20.12.2021

Kaj wotroci res lažejo?

Šavrinka Nadja ima zelo rada otroke. Sploh svoja dva vnuka. Zadnjič ji ni bilo ravno prijetno ob spoznanju, da tudi tako ljubka bitja lažejo. Zakaj otroci lažejo ji bo razložil specialni pedagog za motnje vedenja in osebnosti dr. Marko Juhant.


13.12.2021

Elektronska knjiga: "Ma kaj lahko bereš, če nimaš knige v rokah?"

December je čas, ko se raje zadržujemo doma, na toplem. Ni ga boljšega, če ob tem preberemo še kakšno knjigo. Šavrinko Nadjo je pred tednom dni obiskala njena hčer, ki si je med obiskom zaželela branja. V roke je prijela telefon in odšla v sobo. Šavrinki Nadji še danes ni jasno, kako lahko knjigo prebereš na telefonu? Ne razume čisto popolnoma besedne zveze "elektronska knjiga". Pri razumevanju ji bo pomagal izr. profesor dr. Jonatan Winkler z Univerze na Primorskem.


06.12.2021

Kaj to pomeni, da nekdo filozofira (s03e13)

Šavrinka Nadja je srečno poročena. Njen Frane je zlat možakar, res lepo poskrbi za svojo ženo. A kot vsi, ima tudi Frane šibko točko. Filozofiranje. Kaj to pravzaprav pomeni, se sprašuje Nadja v tem jutru. Še dobro, da je tu izr. prof. dr. Tomaž Grušovnik s Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem.


29.11.2021

Ma kaj živali tudi štejejo?

V tokratni oddaji boste izvedeli, kako je Šavrinka Nadja ugotavljala ali zna njena mačka šteti, spoznala pa je, da so šteli že naši davni predniki. Ostanite z nami in izvedeli boste, koliko znaša število "eden na drugi nogi tretjega indianca". Na vprašanje Šavrinke Nadje odgovarja profesorica dr. Mara Cotič s Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem.


22.11.2021

Ma kaj rumeni mediji so res rumeni? (s03e11)

Sem pa tja se Šavrinka Nadja prevaža s "kurjerco". Ob nakupu vozovnice v trafiki jo prodajalka vedno napeljuje, da si za kratkočasenje privošči kakšen časopis. Prepričuje jo, da je zanjo najboljši rumeni tisk. Nadja pa ni čisto prepričana, kaj to pomeni. Sprašuje se, če so rumeni mediji res rumeni. Odgovor ji podaja izr. profesor dr. Peter Sekloča, ki raziskuje področja politične ekonomije komuniciranja, javnosti in javne sfere ter javnega razumevanja znanosti.


15.11.2021

Kaj so nam stari Rimljani pustili na Obali?

Šavrinka Nadja rada zahaja v Izolo. Najraje ima predele okrog Hotela Delfin. Na sprehodu ji je mož Frane povedal, da je bila na tistem območju nekoč stara vila. To se ji zdi skoraj nemogoče. V nasprotno jo bo prepričala slovenska arheologinja prof. dr. Irena Lazar iz Univerze na Primorskem.


08.11.2021

Ma kaku tu, da se na dvojezičnih napisih pojavljajo napake pri prevodu? (S03E09)

Šavrinka Nadja še danes rada nakupuje čez mejo. To je počela že dolgo tega, še danes je živ spomin o nakupovanju čez železno zaveso. Ta navada ji je očitno ostala in zadnjič je v "bottegi justo po konfini" kupovala semena za na vrt. Opazila je tablo z nenavadnim prevodom iz italijanščine v slovenščino. Zakaj prihaja do teh napak ji je razložila doc. dr. Helena Bažec s Fakultete za humanistiko Univerze na Primorskem.


18.10.2021

Nas bo morje preplavilo, če se stalijo ledeniki?

Šavrinka Nadja je vse bolj zaskrbljena glede globalnega segrevanja. Slišala je, da bo morje preplavilo predele ob morju. Ona je doma iz Kubeda, ki je že kar visoko, a vseeno "se maj ne zna". Ma kaj bo morje kmali tudi v Kubedu? Odgovor ji je ponudil izredni profesor dr. Gregor Kovačič, predstojnik oddelka za geografija Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem.


11.10.2021

Kaj se zgodi z nami, kadar smo hipnozirani? (S03E06)

V tokratni epizodi rubrike Sen znala jes govorimo o hipnozi. Šavrinki Nadji je jasno, da to ni "pižolin", a zadnjič ji ni bilo prav nič jasno, ko je opazovala čudno vedenje sosede. Res težko opiše to naša Šavrinka, najbolj primerna beseda za takšno vedenje se ji zdi beseda "ošamutnjena". "Ma kaj je to tista hipnoza?" se sprašuje Nadja, odgovor ji bo ponudil doktor psihologije in hipnoterapevt doc.dr.Beno Arnejčič s Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem.


04.10.2021

Ma kaj ne šrajamo vsi po slovensko? (S3E5)

Šavrinka Nadja je še zdaj v šoku. Vedno je verjela, da se vsi v Sloveniji med seboj razumemo. Ko pa se doma z možem nista sporazumela glede vezalk, potem se je resno vprašala: "ma kaj v Sloveniji ne šrajamo vsi po slovensko?" Odgovor ji ponuja izr. prof. dr. Suzana Todorović s Pedagoške fakultete UP.


27.09.2021

Ma kaj živali nič ne plešejo (S03E04)

Šavrinka Nadja se je letos poleti nadvse zabavala. Najraje zapleše na kakšni primorski fešti. A tokrat je plesala z nemirnimi mislimi - ni ji bilo namreč jasno, zakaj živali ne plešejo? Ma kaj je res, da plešemo samo ljudje? Odgovor ji je ponudil. doc. dr. Beno Arnejčič iz Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem.


20.09.2021

Ma kaj ježki res cvilijo ku dojenčki? (S03E03)

Šavrinka Nadja nam bo tokrat pripovedovala o tem, kako so na vasi skoraj vsi verjeli, da imajo naraščaj. Prigodo vam zaupa kar sama, odgovor na njeno vprašanje pa bo podal dr. Boris Kryštufek iz Prirodoslovnega muzeja Slovenije.


13.09.2021

Kaj je tu umetnost (S3E2)

Šavrinka Nadja je zadnjič obiskala Moderno galerijo. Navdušena nad številom slik in raznolikostjo se je spomnila tistih umetnikov, katerih dela se zdijo čisto preprosta. Par črt, nekaj pack. Pričela je dvomiti v umetnost, grizlo jo je vprašanje, kaj umetnost pravzaprav je? Odgovor ji je podal predavatelj na Univerzi na Primorskem, smer vizualne umetnosti in oblikovanje, Vid Lenard.


06.09.2021

Kaj je vre cajt za nove puntate? (S03E01)

Vse poletje smo predvajali ponovitve starih oddaj Sen znala jes in Šavrinka Nadja si je med tem časom nabrala poln "kašetin" listkov z novimi vprašanji. Nestrpno čaka na novo sezono oddaje, na domu jo je obiskal Blaž Maljevac.


17.06.2021

Kaj so to kočarice? Koče in ladje hkrati? (s2e25)

Vreme je vse lepše in Šavrinka Nadja je bila zadnjič na izletu z ribiško barko. Tokrat priznava, da jo je bilo kar malo sram, ko je ribič razlagal, da je včasih plul s kočarico. V njeni domišljiji si je že predstavljala gorsko kočo, ki je postavljena na ladjo. Pa je temu res tako? Odgovor bo poiskal piranski ribič Zlatko Novogradec.


09.06.2021

Ma kaku en človek riva dobit kamne? (s2e24)

V rubriki Sen znala jes nam bo Šavrinka Nadja tokrat zastavila sila preprosto vprašanje: "ma kaku riva en človek dobit kamne?". Še dobro, da je tu dr. Tomaž Jakomin, specialist kirurg iz Splošne bolnišnice Izola.


07.06.2021

Ma kaku si riva gledališki igralec zapomniti ves tekst? (s2e23)

Še dobro, da prihaja sproščanje protikoronskih ukrepov. Naša Šavrinka Nadja "ne vidi ure", da gre z možem lahko spet v gledališče. Pravi, da se po ogledu predstave počuti imenitno. Igralce na odru nadvse spoštuje, še danes ji ni jasno, kako si "rivajo" ti ljudje zapomniti tako dolga besedila? Odgovor ji je ponudil igralec koprskega gledališča Rok Matek.


31.05.2021

Ma kaj pridnim čebelam še kdo pomaga?

Na travnikih okrog hiš je vse bolj živahno. Vse cveti, vse mrgoli in to je opazila tudi Šavrinka Nadja. Navdušena nad čebelami in njihovo pridnostjo se sprašuje, če ta mala bitja res zmorejo vse sama? Jim pri opraševanju morda kdo pomaga? Odgovor ji ponuja doc. dr. Danilo Bevk iz Nacionalnega inštituta za biologijo.


Stran 1 od 4
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov