Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Cast Moj RTV Televizija MMC Radio Kazalo

Sobotni glasbeni večer

5 epizod

Sobotni glasbeni večer

5 epizod


Glasbena oddaja prinaša koncerte različnih glasbenih zvrsti s področja slovenske in svetovne popularne, jazzovske, tudi klasične glasbe.

27.05.2023

Mirna Bogdanović in Big Band RTV Slovenija

Poslušamo posnetek koncerta jazzovkse pevke in skladateljice Mirne Bogdanović, ki je aprila 2023 z Big Bandom RTV Slovenija nastopila v Siti teatru v Ljubljani. Orkester je vodil Lojze Krajnčan.


20.05.2023

Koncert Eddyja Clearwaterja

Novembra leta 1997, ko se je tedaj dvainšestdesetletni Eddy Clearwater, v svetu bluza so ga klicali “The Chief”, vrnil na glasbeno prizorišče z novo ploščo in obsežno evropsko turnejo, je bila pri nas burna bluzovska ponudba. Radio Slovenija je takrat posnel vrsto bluzovskih koncertov. Bluz Eddyja Clearwaterja ima korenine v čikaškem bluzu petdesetih let in zapuščini glasbenikov, kot so bili Magic Sam, Freddy King in Luther Allison. Clearwaterjeva glasba je bila v drugi polovici devetdesetih sveža kot še nikoli. Plošča Mean Case Of The Blues je polna presunljivega molovskega bluza. Poleg skladb klasičnega bluza ste na koncertu lahko slišali tudi kako bolj rockabillyjevsko, funky in celo country skladbo, saj je šlo za eklektičnega glasbenika, ki je rad presegal meje med glasbenimi slogi. Kitarista in pevca Eddyja Clearwaterja, znanega po razuzdanih koncertih, polnih kitarskih ukan in odrskega blišča, so na koncertu v Novi Gorici spremljali kitarist John Hill, basist Noel Neal in bobnar Jerry Porter. Uživajte v koncertu za ljubitelje pravega barskega bluza! Podobno glasbo je pred desetletji igral Muddy Waters


13.05.2023

Nabožni albumi Boba Dylana

Glasbena oddaja prinaša koncerte različnih glasbenih zvrsti s področja slovenske in svetovne popularne, jazzovske, tudi klasične glasbe.


06.05.2023

Festival slovenskega šansona 2023, prvi predizbor

Je najlepši šanson že napisan? To vprašanje si zastavljamo ob začetku novega Festivala slovenskega šansona, ki se po desetletju premora vrača na Prvi program Radia Slovenija. Izbranih 20 nastopajočih se predstavlja na dveh predizborih, na katerih bo strokovna žirija izbrala skupno 10 finalistov, ki bodo svoje šansone studijsko posneli in jih predstavili na sklepni prireditvi Festivala slovenskega šansona 2023, 28. oktobra v Rogaški Slatini. V prvem predizboru so s svojimi novimi šansoni nastopili: Tomaž Hostnik in Matija Krečič, Glas 'n' bas, Rade kvartet, Zajtrk, Smaal Tokk, Patricija Škof, Dimme in Pedenjpedi, Café Noisette, Gala trio in Ana Maria Mitić.


29.04.2023

EDDIE SHAW & THE WOLF GANG V KONCERTU IZ NOVE GORICE

Na Prvem vam v poslušanje ponujamo koncert Eddieja Shawa in njegove skupine The Wolf Gang. Posneli smo ga v Novi Gorici. Pred kratkim umrli Eddie Shaw je bil v bluzu brez dvoma glasbenik brez primere. Igral je saksofon, orglice, pel, aranžiral, pisal pesmi in vodil eno najboljših bluzovskih zasedb iz Chicaga. Rodil se je leta 1937 v Misisipiju. Kmalu se je zaljubil v glasbila, kot so trombon, klarinet in saksofon, glasbeno kariero pa je začel pod močnim vplivom akustičnega bluza iz Misisipijeve Delte pa tudi tako imenovanega jump bluza ter ritma in bluza. Prvič je snemal leta 1952 v studiu radia WROX, ki ga je tedaj vodil Ike Turner, bil pa je tudi reden gost na klubskih koncertih glasbenikov, kot so Willie Love, Charlie Booker in Little Milton. V resnični svet bluza ga je popeljal Muddy Waters. Waters je leta 1957 nastopil v Itta Beni v Misisipiju in bil tako navdušen nad mladim saksofonistom, da ga je takoj povabil v svojo zasedbo in ga popeljal v Chicago. Eddie Shaw je tam igral z Otisom Rushem, Jimmyjem Dawkinsom in Magic Samom. Z Magic Samom je leta 1966 celo snemal. Toda njegovo življenje in delo pa je najbolj zaznamovalo sodelovanje s Howlin’ Wolfom. Shaw je leta 1972 postal vodja Wolfove spremljevalne skupine. V letih, ki so sledila, je bil prisiljen čedalje bolj skrbeti za Wolfa. Ko je njegovega delodajalca začelo zapuščati zdravje, je začel v skupini prevzemati vse pomembnejšo vlogo. Po Wolfovi smrti, leta 1976, je nadaljeval delo z njegovo skupino in pod imenom Eddie Shaw And The Wolf Gang posnel več albumov za založbe Simmons, Black & Blues, Alligator, Rooster Blues, Wolf in Delmark. Za zadnji Wolfov album je napisal polovico pesmi. Na nastopu v Klubu Kapitana Kljuke v Novi Gorici ga je spremljala skupina The Wolf Gang. Del koncerta, posvečen Howlin’ Wolfu, je delno neposredno prenašal slovenski nacionalni radio, tokrat pa boste prvič slišali integralno različico posnetka. Zasedba je bila: Eddie Shaw - glas, saksofon, orglice; Vaan Shaw Jr. - kitara, glas; Timothy Taylor - bobni, glas; ter Edward Maxey Schang – bas.


Stran 1 od 1
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov