Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Neslutene razsežnosti Lovčevih partitur sta na 2. koncertu DPG odkrivali Mateja Petelin in Claudia Sedmak

05.05.2022

20.aprila je v Pokrajinskem muzeju v Kopru izzvenel drugi koncert iz cikla Amabile v 59. sezoni Društva prijateljev glasbe. Koncert sta s francoskimi in španskimi ljubezenskimi samospevi oblikovali sopranistka Mateja Petelin in pianistka Claudia Sedmach, ki sta se s tremi pesmimi poklonili tudi koprskemu skladatelju Vladimirju Lovcu ob stoti (100.) obletnici rojstva.


Vladimir Lovec 100

29 epizod


Prispevki ob 100.obletnici rojstva skladatelja Vladimirja Lovca

Neslutene razsežnosti Lovčevih partitur sta na 2. koncertu DPG odkrivali Mateja Petelin in Claudia Sedmak

05.05.2022

20.aprila je v Pokrajinskem muzeju v Kopru izzvenel drugi koncert iz cikla Amabile v 59. sezoni Društva prijateljev glasbe. Koncert sta s francoskimi in španskimi ljubezenskimi samospevi oblikovali sopranistka Mateja Petelin in pianistka Claudia Sedmach, ki sta se s tremi pesmimi poklonili tudi koprskemu skladatelju Vladimirju Lovcu ob stoti (100.) obletnici rojstva.


13.04.2023

Glasbeni svet Vladimirja Lovca - Jelena Pešič igra Utrinke za flavto in klavir

Utrinke za flavto in klavir je v našem studiu ob klavirski spremljavi Valentine Češnjevar zaigrala flavtistka Jelena Pešić, nekdaj učenka prof. Alenke Zupan, potem diplomantka prof. Fedje Rupla na Akademiji za glasbo v Ljubljani in članica kvarteta Nereide, podiplomski študij pa je opravljala pri prof. Jacquesu Zoonu v Ženevi. Danes je pedagoginja na Glasbenih šolah Koper in Ankaran. V naš mikrofon pa je povedala tudi nekaj o svojih srečanjih z Lovčevo glasbo.


20.04.2023

Glasbeni svet Vladimirja Lovca - Alenka Zupan in Luca Ferrini igrata Romanco za flavto in klavir

Jubilej koprskega skladatelja, pianista in pedagoga Vladimirja Lovca so v lanskem letu obeležili številni koncerti pa tudi druge pobude, h katerim so poleg organizatorjev pristopili številni slovenski izvajalci, predvsem pedagogi Glasbene šole Koper, ki so v našem studiu Hendrix na novo posneli nekatere Lovčeve skladbe. Med njimi sta bila tudi flavtistka Alenka Zupan in pianist Luca Ferrini, ki sta izvedla Romanco za flavto in klavir.


06.04.2023

Učitelji GŠ Koper igrajo Lovčeve komorne skladbe

Za 6. april, rojstni datum Vladimirja Lovca smo pripravili oddajo, v kateri lahko slišite posnetek koncerta komornih skladb, ki so jih učitelji Glasbene špole Koper izvajali 6. maja lani, ob skladateljevi 100-letnici. Na njem so Alenka Zupan, Denys Masliuk, Robert Stanič, Bojan Glavina, Luca Ferrini, Bogomir Petrač, Tatjana Jercog, Igor Švarc, Aleksandra Češnjevar Glavina, Boris Benčič, Tanja Jarc, Erika Arko, Borut Vatovec in Nuša Gregorič zaigrali njegove Utrinke in Romanco za flavto in klavir, Eklogo za klarinet in klavir,Uspavanko za violo in klavir, Intrado za rog in klavir ter Tri groteske v priredbi Bojana Glavine za trio in Tri ljudske motive za 3 flavte, klarinet in klavir. Spored je povezovala in z Lovčevimi citati dopolnila Helena Filipčič Gardina.


09.03.2023

Trije samospevi v izvedbi Mateje Petelin in Claudie Sedmach

Na drugem koncertu lanskoletne, 59.koncertne sezone koprskega Društva prijateljev glasbe sta sopranistka Mateja Petelin in pianistka Claudia Sedmach izvedli tri Lovčeve samospeve, v pogovoru po koncertu pa sta priznali, da jima je koprski skladatelj zelo prirasel k srcu, zato ga bosta še večkrat vključili v svoje sporede.


23.03.2023

Glasbeni svet Vladimirja Lovca - Trio Julius izvaja Tri groteske

V rubriki predstavljamo manj znana ali vsaj manj izvajana dela tega koprskega skladatelja, ki so mu ob lanskem jubileju veliko novih izvedb posvetili in v našem studiu tudi posneli pedagogi koprske glasbene šole. Tokrat nam klarinetist Robert Stanič, violončelist Igor Švarc in pianist Bojan Glavina predstavljajo tri groteske, ki jih je Lovec napisal za klavir, Bojan Glavina pa jih je priredil za trio.


15.09.2022

Aplavz za Koprsko simfonijo 45 let kasneje

Z našo rubriko smo obiskali koprsko Gledališče, kjer so 9. septembra koncertitrali Simfoniki RTV Slovenija, ki bi morali nastopiti na veliki prireditvi Simfonija Kopra v Luki Koper, a je spektakel na prostem zaradi slabega vremena odpadel. Koncert so prestavili v gledališče, kjer je vendarle po 45 letih od nastanka doživela svoj odrski krst Koprska simfonija Vladimirja Lovca. Poklonu koprskemu skladatelju ob 100. obletnici rojstva je sledil še hommage našemu piranskemu rojaku, Giuseppeju Tartiniju, ki se je rodil pred 330 leti, in prikupen spored opernih odlomkov z izvrstnimi mladimi solistkami. Taktirko sta vihtela prav tako mlada Ana Erčulj in Davorin Mori.


24.10.2022

Združena orkestra sta izvedla simfonične partitre Vladimirja Lovca

V portoroškem Avditoriju sta v torek, 18.10. kar dva orkestra pod taktirko Slavena Kulenovića počastila spomin na Vladimirja Lovca. Ob 100-letnici rojstva so tako zazvenele tudi njegove simfonične partiture.


24.11.2022

Muzikološki simpozij: Ali je glasba lahko iskrena?

S koncertom skladb za godala so organizatorji jubilejnih prireditev ob 100. obletnici rojstva Vladimirja Lovca v petek, 18. novembra, v dvorani Pokrajinskega muzeja v Kopru sklenili jubilejno leto, ki je doseglo vrhunec z Muzikološkim simpozijem v Pretorski palači. Zavod lepih umetnosti ga je ob podpori Mestne občine Koper oblikoval v sodelovanju z Oddelkom za muzikologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, ki letos praznuje svojo 60-letnico.


01.12.2022

Martin Sikur koprskemu skladatelju: Balada za Vladimirja Lovca

Zadnji iz niza koncertov, ki jih je Društvo prijateljev glasbe v svojem ciklu Amabile z muzejem letos, v Lovčevem letu, posvetilo 100. obletnici rojstva tega koprskega skladatelja, je nosil naslov »Balada za Vladimirja Lovca«. S svojimi glasbenimi sodelavci ga je zasnoval violončelist Martin Sikur, ki je poleg dveh Lovčevih skladb za godala v spored uvrstil še nekaj priljubljenih del njegovih vzornikov in prijateljev. Z njimi je v dvorano Popkrajinskega muzeja v Kopru privabil številno občinstvo.


10.11.2022

Preludij in Rondo v izvedbi Tatjane Jercog in Katje Panger

Tokratna oddaja ponuja posnetek otvoritvenega koncerta letošnjega cikla Amabile koprskega Društva prijateljev glasbe, ki sta ga, tako kot vsi koncertanti v Lovčevem letu, violončelistka Katja Panger in pianistka Tatjana Jercog posvetili skladatelju Vladimirju Lovcu


12.10.2022

Helena Filipčič Gardina, srce in duša projekta V. Lovec 100

Gostja današnje oddaje je muzikologinja Helena Filipčič Gardina, diplomantka Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, ki se kot samozaposlena v kulturi ukvarja s številnimi dejavnostmi, od publicističnih in uredniških do organizatorskih ter menežerskih. V zadnjem letu pa je opozorila nase predvsem kot koordinatorica projekta, ki so ga v okviru Mestne občine Koper in koprske glasbene šole ter Zavoda lepih umetnosti priredili ob 100. obletnici rojstva skladatelja Vladimirja Lovca. O tem in o širini muzikološkega poklica ter še o marsičem teče beseda med našo gostjo in njeno gostiteljico.


10.11.2022

Glasbeni svet Vladimirja Lovca - Borut Vatovec o Treh ljudskih motivih

Gost današnje rubrike je klarinetist Borut Vatovec, profesor klarineta na Glasbeni šoli Koper, ki je letos priredila kar dva koncerta, na katerih so Lovčeve skladbe izvajali učitelji te in drugih primorskih glasbenih šol. Borut Vatovec je nastopil kot član Kvinteta, ki je, tako na koncertu kot v studiu, izvedel Tri ljudske motive.


05.09.2022

V zrcalu glasbene iskrenosti - September v Lovčevem letu

Z odprtjem razstave v Pokrajinskem muzeju se 6.9. začenja septembrsko dogajanje, ki ga organizacijski odbor za proslavljanje Lovčevega jubileja pripravlja za to jesen. Koordinacijo vseh prireditev vodi Zavod Lepih umetnosti in direktorica, Helena Filipčič Gardina, nam predstavlja dogajanje prihodnjih dni. Poleg razstave bo luč sveta ugledala monografija o Vladimirju Lovcu in zgoščenka s posnetki njegovih del.


01.09.2022

Ob 30-letnici smrti prisluhnimo posnetkom z jubilejnega večera ob Lovčevi 60-letnici

Z današnjo oddajo obeležujemo 30.obletnico smrti koprskega skladatelja, ki se je rodil pred stotimi leti, umrl pa 25.avgusta 1992. Spominjamo se ga z njegovimi deli, kot so zazvenela na koncertu ob skladateljevi 60-letnici, 30.septembra 1982 v koprski Loži. Izvajali so jih tedaj najimenitnejši slovenski glasbeniki, razen Eve Novšak Houška danes že pokojni člani Tria Tartini Aci Bertoncelj, Dejan Bravničar in Ciril Škerjanec ter Fedja Rupel. Za uvodne besede je poskrbel eden najuglednješih slovenskih muzikologov, tudi že pokojni, dr. Borut Loparnik. Vsem bomo danes, po 40-tih letih lahko spet prisluhnili v spomin na Vladimirja Lovca, ki mu prav prihodnji teden organizatorji prireditev v Lovčevem letu prirejajo odprtje razstave, predstavitev monografije in plošče ter seveda velik koncert, na katerem bo prvič v živo zazvenela njegova Koprska simfonija. Tudi o tem, kot o bližajočih se Kogojevih dnevih in o goriškem projektu Zvoki miru, bo govora v sklepnem delu oddaje.


27.04.2022

"Vladimir Lovec je moj vzornik" - Bojan Glavina, pobudnik obeleževanja skladateljeve obletnice.

Kot pobudnika obeleževanja 100.obletnice rojstva V. Lovca, smo Bojana Glavino, ki je zaslužen tudi za izid notne zbirke manj znanih klavirskih del tega koprskega skladatelja, povabili na nekoliko daljši pogovor, v Nočni klepet, iz katerega lahko slišite tudi, kako je s svojim vztrajnim raziskovanjem in preučevanjem iztrgal iz pozabe številne Lovčeve partiture. V arhivu Nuka je odkril celo vrsto zanimivih in tehtnih skladb, ki morda še niti niso bile izvedene. Bojan Glavina jih je uredil in pripravil za tisk v zbirki, ki jo je izdala GŠ Koper, obenem pa poskrbel, da so 6. aprila letos, na dan rojstva Vladimirja Lovca zaživele tudi na koncertnem odru. In med izvajalci je bil tudi Bojan Glavina, ki ga v oddaji lahko spoznate še kot skladatelja, pedagoga, publicista in družinskega človeka. .


26.05.2022

"Pred očmi sem imel samo ta cilj, da bi postal dirigent in skladatelj" - 2. razstava o V. Lovcu

1.junija se z odprtjem druge razstave v Kopru nadaljujejo prireditve, ki jih organizacijski odbor Lovčevega leta prireja ob stoti obletnici rojstva koprskega skladatelja Vladimirja Lovca. Več o razstavi izveste iz pogovora z eno od avtoric razstave, Marijo Gombač.


23.05.2022

Drzne in moderne poteze Lovčeve glasbe je razkril Pihalni kvintet Levante na 3.koncertu DPG

Pokrajinski muzej v Kopru je bil 12.maja prizorišče tretjega koncerta 59. abonmajske sezone Društva prijateljev glasbe. V njegovem ciklu Amabile z muzejem je tokrat nastopil Pihalni kvintet Levante, ki ga sestavljajo člani Slovenske Filharmonije in drugih največjih slovenskih orkestrov. S svojim sporedom so se poklonili 100.obletnici rojstva Vladimirja Lovca in ob njegovem zaigrali še dela njegovih sodobnikov ali vzornikov.


16.05.2022

Učitelji GŠ Koper so razprostrli špiroko paleto Lovčevih komornih del

Na drugenm koncertu, ki ga je Glasbena šola Koper priredila ob 100.obletnici skladatelja Vladimirja Lovca, so v duih, triu in kvintetu zazvenele njegove komorne skladbe. Med izvajalci je bilo kar 14 učiteljev vseh treh podružnic koprske šole. Njihove izvrstne in zelo doživete interpretacije je z utrinki iz Lovčevega življenja in dela povezovala Helena Filipčič Gardina. V današnjem prispevku smo strnili nekaj vtisov in misli nastopajoičih ter odlomkov izvedb s tega koncerta.


14.03.2022

Na 1. koncertu DPG v Lovčevem letu je zazvenel njegov Preludij in rondo

V Lovčevem letu je Društvo prijateljev glasbe temu koprskemu skladatelju posvetilo svojo 59. koncertno sezono, v kateri izvajalci cikla Amabile z muzejem v svoj spored uvrščajo tudi dela Vladimirja Lovca. Njegovo skladbo Preludij in rondo za violončelo in klavir sta v prvih dneh marca v dvorani Pokrajinskega muzeja v Kopru zaigrali Katja Panger in Tatjana Jercog, ki sta poleg Lovca v svoj spored uvrstili tudi Schumanna in Rahmaninova.


Stran 1 od 2
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov