Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Zborovski kotiček za mlade

118 epizod

Zborovski kotiček za mlade

118 epizod


Predstavljamo domače in tuje otroške in mladinske zbore, vsako leto tudi tekmovalne nastope z Mednarodnega mladinskega pevskega festivala Celje in Državnega tekmovanja otroških in mladinskih zborov Zagorje ob Savi.

07.06.2024

Revialni koncert 35. Mladinskega pevskega festivala Celje - 1.del

V okviru 35. Mladinskega pevskega festivala je 5. aprila 2024 potekal revialni koncert, na katerem je nastopilo šest zborov. Kot gostje so se prvi predstavili mladi pevci iz Dobrle vasi v Avstriji, zasedba Sweethearts, potem pa sta v prvem delu nastopila še dva zbora: Mladinski pevski zbor Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana in Mladinski pevski zbor Osnovne šole Markovci pri Ptuju.


16.05.2024

Uvodni koncert 35. Mladinskega pevskega festivala Celje

Predstavljamo uvodni koncert 35. Mladinskega pevskega festivala, ki je aprila 2024 potekal v Celju. Večdnevna prireditev ima dolgoletno tradicijo, saj njeni začetki segajo v leto 1946. Letos je na uvodnem koncertu v celjskem Narodnem domu nastopilo pet zborov. Najprej se je kot gost predstavil Mešani pevski zbor Trnovci iz Ljubljane, ki je naslednik Mladinskega pevskega zbora Osnovne šole Trnovo. Potem so nastopili še Dekliški pevski zbor II. gimnazije Maribor, Mešani mladinski pevski zbor I. gimnazije v Celju, Dekliški pevski zbor Gimnazije Celje – Center in Mešani mladinski pevski zbor Šolskega centra Celje.


29.03.2024

Suita glasb sveta Donalda Patriquina

Kanadski skladatelj Donald Patriquin je za zbor priredil vrsto ljudskih pesmi držav sveta, nekatere med njimi je združil v Suiti glasb sveta št. 1. Pesmi za zbor s spremljavo klavirja in drugih inštrumentov izvirajo iz Avstralije, Finske, Irske, Češke, Kanade in iz afroameriškega duhovnega izročila.


29.03.2024

V pozdrav pomladi

In spet je prišla pomlad! Tokratne pevske minute namenjamo izborom skladb na temo pomladi in prebujajoče se narave slovenskih skladateljev.


08.03.2024

Otroške pesmi Marija Kogoja in Pavla Merkuja

Dvanajst otroških skladb Marija Kogoja je prvič izšlo leta 1924 v Trstu. Otroške ljudske pesmi Slovencev v Italiji pa je na pobudo rimske založbe Pro Musica Studium za mlade pevce priredil tržaški skladatelj Pavle Merku. Na svojih koncertih jih je redno izvajal Mladinski pevski zbor Glasbene matice Trst, ki jih je pod vodstvom Stojana Kureta tudi posnel za svojo prvo ploščo.


08.03.2024

Otroški pevski zbor Severaček

Otroški pevski zbor Severaček, ki deluje v petem največjem mestu na Češkem, Libercu, sta leta 1958 ustanovila mož in žena, Jiřina in Milan Uherek. Tri leta zatem je že zmagal na državnem tekmovanju v Pragi. V več kot šestdesetih letih svojega delovanja je prejel številna priznanja, med njimi je več kot petintrideset prvih nagrad. Zbor nastopa tudi na različnih festivalih, je reden gost Praške pomladi in drugih festivalov po Evropi


08.03.2024

Mladinski pevski zbor 3. osnovne šole Celje

Mladinski pevski zbor 3. osnovne šole Celje pod vodstvom zborovodkinje Sonje Kasesnik izvaja skladbe, ki jih je posnel med letoma 1997 in 2000 in so izdane na zborovi zgoščenki. To so priredbe slovenskih ljudskih pesmi Tenenaj, Režijanka, So še rož'ce žal'vale, Oj le sijaj sonce,Zeleni Jurij, San se šetao, Kresna pesem, Ptičja svatba ter skladbe tujih avtorjev.


08.03.2024

Glasbeni svet Uroša Rojka

Uroš Rojko je za enoglasni otroški zbor s klavirsko spremljavo na besedila Svetlane Makarovič napisal cikel pesmic: Za en gobček pesmic, Stopinje, Medvedkova večerja, Muha, Lev, Medvedek, medvedek, Lisica, Pretep, Zajterk, Kam tečeš, Sapramiška?, Mlin, Tiho, vrabček!, Sapramiškin god, Čebelja grožnja, Jež in Mačje sanje. Izvedel jih je Otroški pevski zbor Glasbene šole Koper - podružnica Izola pod vodstvom Kristine Babič in ob klavirski spremljavi Nine Molina. V nadaljevanju predstavljamo še Rojkove skladbe Sončnice, Ena, dva tri, Taščica, Ljubljanski zmaj in Vodomet.


11.01.2024

Božične pesmi s pevci zbora katedrale v Wellsu

Wells Cathedral Choir, zbor pevcev, ki pojejo v katedrali v Wellsu v Angliji, obstaja že več kot 1100 let, deški zbor je namreč v Wellsu prvič zapel že leta 909. Dobrih tisoč let pozneje, leta 1994, so se pevcem pridružila tudi dekleta. Z mladimi pevci redno poje tudi dvanajst odraslih šolanih pevcev. Zbor tokrat predstavlja skladbe z božično tematiko Johna Tavenerja, Hectorja Berlioza, Mortena Lauridsena, Petra Warlocka, Hugha Martina in Ralpha Blanea.


04.01.2024

Slavnost kolednic Benjamina Brittna

Ceremony of Carols – Slavnost kolednic, op. 28 je Benjamin Britten namenil za deški zbor, solo glasove in harfo. Besedilo, ki ga je vzel iz zbirke Angleška plejada kratkih pesmi, je oblikoval v enajst stavkov, glasbo pa je skomponiral leta 1942, ko se je iz Združenih držav Amerike z ladjo vračal v Anglijo. Delo, namenjeno izvajanju v božičnem času, temelji na gregorijanski antifoni Hodie Christus natus est – Kristus danes se je rodil. Izvajajo ga harfistka Elisabeth Bayer, Zbor Dunajskih dečkov in dirigent Anton Neyder.


29.12.2023

Slovenske božične pesmi

Sporočilnost božiča je skozi zgodovino navdihnila veliko skladateljev, mnogo pesmi pa se je ohranilo tudi kot ljudsko izročilo. In prav te je zborovodja Tomaž Pirnat uvrstil na spored koncerta, ki ga je Mladinski pevski zbor RTV Slovenija pred nekaj leti izvedel skupaj s pianistom Klemnom Golnerjem. Slovenske ljudske božične pesmi Dober večer, voščimo vam, Ta stara božična pejsen, Glejte, kaj je tam, Jaz vem za eno štalico, Svet' Jožef in Marija, Že počiva vsa narava in Moj rojstni kraj je Betlehem so za zbor priredili skladatelji Tomaž Habe, Janez Močnik in Andrej Misson.


29.12.2023

Češke in romunske božične pesmi

V okviru projekta Evroradijski božič okoli sveta predstavljamo nekaj najbolj priljubljenih božičnih melodij, ki jih v tem prazničnem času pojejo na Češkem. Češke božične pesmi z naslovi: Prinašam veselo vest, Greva skupaj v Betlehem, Le spi, Dete, spi, Božični večer je prišel in Rodil se je Kristus Gospod izvaja Otroški pevski zbor Češkega radia, spremlja ga Radijski orkester ljudskih inštrumentov iz Brna. Otroški pevski zbor Romunskega radia, ki ga vodi Răzvan Rădos, izvaja božične skladbe, ki so jih napisal skladatelji Gheorghe Cucu, Nicolae Lungu, Radu Zamfirescu in Mykola Dmytrovich Leontovych.


08.12.2023

Sodobna finska glasba

FInski otroški zbor Tapiola je leta 1963 ustanovil Erkki Pohjola. V zboru pojejo pevci stari od devet do osemnajst let, ki se s pomočjo dobre vokalne tehnike z lahkoto prilagajajo različnim glasbenim slogom. Na njihovem repertoarju so redno tudi dela sodobnih finskih skladateljev. Med njimi sta Gramatična suita, op. 28 Aulisa Sallinena in skladba A za šest inštrumentalistov, štiri soliste, dva bralca in zbor Ollija Kortekangasa.


01.12.2023

Riba na topolu poje Alda Kumarja

Riba na topolu poje je vokalno instrumentalno delo Alda Kumarja, ki ga je napisal ob poslušnju Idrijce in premišljujoč o legendi, ki jo poznajo v Spodnji Idriji. Ta pripoveduje, kako so nekoč dekleta hodila na bregove Idrijce, da bi v vodi zagledala svoje ženine. A v vodi so poleg svojih obrazov videla le topole, vmes je zaplavala le kakšna riba. Ker so ob druženjih ob reki dekleta tudi prepevala, se jim je zdelo, da tudi ribe ob topolih pojejo. Delo je Aldo Kumar namenil za otroški in mladinski zbor ter orkester, zasnoval ga je v treh stavkih: Rosa, Tiha je reka in Nov je dan.


23.11.2023

Pesmi za mladino Marija Kogoja

Marij Kogoj je ustvaril več del za mlade glasove. Poleg glasbe k pravljični igri Josipa Ribičiča V kraljestvu palčkov je, večinoma med letoma 1922 in 1923, uglasbil več besedil slovenskih pesnikov. Njegove skladbe za otroke in mladino so prvič izšle leta 1924 v Trstu in pozneje doživele še več natisov. Kogojevo glasbo na koncertnih odrih rad oživlja tržaški dirigent Stojan Kuret, ki opus skladatelja še posebej ceni. Njegove skladbe za mladino je kot mlad dirigent prvič posnel z Mladinskim pevskim zborom Glasbene matice Trst, več let pozneje, leta 2005, pa z Vokalno skupino Čarnice.


10.11.2023

Pravoslavna pesem slovenskih skladateljev

Pravoslavno zapuščino primorskih skladateljev je pred nekaj leti odkrival Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem, ki ga vodi skladatelj in dirigent Ambrož Čopi. Ta je s projektom želel prispevati k ohranitvi in promociji teh del, hkrati pa je spodbudil tudi skladatelje mlajše generacije, da so napisali in posvetili zboru nova dela na pravoslavno tematiko.


27.10.2023

Ameriški zbori Columbia

Zbore Columbia je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja ustanovil Steve Stevens. Ameriški dirigent, poklicni pevec, skladatelj in aranžer ima dolgoletne izkušnje pri delu z mladimi pevci. Leta 1984 je v Seattlu v ameriški zvezni državi Washington ustanovil Deški zbor Columbia. Štiri leta pozneje je ustanovil še Dekliški zbor Columbia, oba zbora pa sta se leta 1993 združila v Otroški zbor Columbia. V poznejših letih so se mu pridružili še Vokalni ansambel Columbia, Ženski zbor Con brio in Komorni zbor Concord. Pod imenom Columbia Choirs danes deluje več različnih zasedb, od zbora Prima, ki je namenjen najmlajšim pevcem, pa do mladinskih sestavov in zborov za odrasle.


27.10.2023

Kratki maši Benjamina Brittna in Léa Delibesa

Mladinski pevski zbor RTV Slovenija je od leta 1968 do leta 2003 vodil zborovodja Matevž Fabijan, ki je zboru opazno razširil repertoar, s pobudami skladateljem za nove skladbe pa je obogatil zakladnico mladinske zborovske glasbe. Pod njegovim vodstvom je zbor redno in veliko snemal za potrebe radijskega programa, redno je tudi prirejal koncerte in veliko potoval po Evropi. V izvedbi pevcev, ki so v osemdesetih in devetdesetih letih prejšnjega stoletja prepevali v zboru, bomo slišali dve kratki maši, Misso brevis v D - duru, op. 63 Benjamina Brittna in Kratko mašo Léa Delibesa.


27.10.2023

Letni časi Jakoba Ježa

Skladatelj Jakob Jež je velik del svojega opusa posvetil vokalni glasbi. Za otroške in mladinske zbore je napisal veliko del, med njimi je cikel skladb na temo letnih časov, suite Pomlad, Poletje, Jesen in Zima.


27.10.2023

Lojze Lebič: Letni časi: Urok in Upanje

V opusu Lojzeta Lebiča ima ustvarjanje za zborovske sestave posebno mesto. Predstavljamo njegovo ciklično zasnovano skladbo Letni časi, v kateri je skladatelj v ospredje postavil minevanje letnih časov in se oprl na japonsko poezijo haikujev, ki se napaja pri impresijah iz narave, tesno povezanih s človekovimi notranjimi občutji. Za mladinski ali ženski zbor je napisal tudi skladbo Urok. V njej se je poigral s fragmenti slovenskih ljudskih pesmi in starodavnimi uroki. Za mednarodni projekt Songbridge 2000 pa je skladatelj uglasbil dve pesmi na temo pomladi, ki je tudi metafora za srečo, ljubezen, življenjsko prerajanje, skupni imenovalec teh pa je upanje.


Stran 1 od 6
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov