Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Zbrano, zapisano, prebrano

482 epizod

Zbrano, zapisano, prebrano

482 epizod


V rubriki Zbrano, zapisano, prebrano s pomočjo knjižničarjev in knjižničark predstavljamo zanimivo branje. Listamo nove knjige in odkrivamo tiste, ki jih je bralska pozornost po krivem obšla. Vabljeni k poslušanju - in branju.

13.06.2024

Za robom jezika, Kristina Kočan

Danes predstavljamo antologijo sodobnih pesnic Maribora z naslovom Za robom jezika, ki jo je zbrala in uredila pesnica in prevajalka Kristina Kočan. S spremno besedo Petre Kolmančič je knjiga izšla pri Založbi Litera. Antologija Za robom jezika obsega 24 pesnic 20. in 21. stoletja, ki so na različne načine povezane z Mariborom, bodisi kot krajem bivanja in/ali delovanja bodisi krajem, ki je postal njihov dom šele pozneje. Prva pesnica v izboru je Angela Žužek, rojena leta 1902, zadnja pa Ana Svetel, rojena leta 1990. Antologija je dober prikaz razvoja pesništva žensk v Mariboru in neposredni okolici, ki so vdihnile poeziji novo življenje, obenem pa je knjiga dokaz, da v prav vsakem obdobju, v vsakem desetletju obstajajo izvrstni, vitalni, tudi samosvoji glasovi pesnic.


06.06.2024

Pokvarjeno zlato, Slavko Pregl in Leon Pogelšek

Danes predstavljamo roman Slavka Pregla in Leona Pogelška z naslovom Pokvarjeno zlato, ki je izšel pri založbi Mladinska knjiga Tandem Pregl in Pogelšek – sodelovala sta že pri knjigi Skrivnost se imenuje Erich Šlomovič – se vrača s š eno napeto zgodbo, polno fascinantnih likov in nepričakovanih obratov. Vsi poznamo zgodbo o tem, da se je maršal Tito odločil za izdelavo jugoslovanske atomske bombe. Ni pa znana zgodba o tem, kaj se je zgodilo s posebno leguro, ki je bila del zaščitnega ovoja jedrskega reaktorja in je več desetletij ležala v kupu starega železa. Po vrsti nenavadnih naključij so se do nje dokopali ponarejevalci in izpeljali neverjetno draguljarsko in finančno prevaro evropskih razsežnosti. Pokvarjeno zlato je roman, poln balkanskega ludizma in objestnosti.


30.05.2024

Bodite koristni, Sedem pravil za življenje Arnolda Schwarzeneggerja

Danes vam predstavljamo knjigo z naslovom Bodite koristni, Sedem pravil za življenje Arnolda Schwarzeneggerja, ki ponuja vpogled v njegovo izjemno življenje, polno dosežkov in pogumnega nadgrajevanja samega sebe. Knjiga Bodite koristni je napisana v Arnoldovem edinstvenem, neposrednem in prepričljivem slogu, ki popelje bralce na napeto popotovanje po njegovem globoko osmišljenem življenju. Pokaže nam uporabna orodja za uresničevanje prihodnosti, ki nas bo izpolnila, pa naj bo kakršnakoli že. Svoja spoznanja je obogatil z zanimivimi osebnimi zgodbami, ki pripovedujejo tako o njegovih uspehih kot neuspehih. Knjiga je izšla pri Založbi Primos.


23.05.2024

Vnazaj, Barbara Korun

Osrednja gostja letošnjih dnevov knjige v Mariboru je pesnica Barbara Korun. Z njo se je ob tej priložnosti pogovarjala njena stanovska kolegica Lidija Gačnik Gombač. Prav na dan pogovora in dan pred pesničinim rojstnim dnem pa je izšla njena osma pesniška zbirka z naslovom VNAZAJ, ki jo danes predstavljamo v naši knjižni rubriki. Okrog osrednje teme, žalovanja, se razpira široka pahljača notranjih stanj in razpoloženj. Pesniški glas se kot voda, ključen motiv zbirke, razleze v skrite kote opazovanega prizora, si izbori nove poti zaznavanja in čutenja, se za hip pritaji, a nato z vso jasnostjo izraza opozori nase. Širok razpon čustvenih leg objema zrel, vseobsegajoč pogled, ki vidi življenje kot celoto, kot priložnost, ki se mu velja predati, in kot dar, ki bo v nekem trenutku odvzet. Knjiga je izšla pri Založbi Pivec.


16.05.2024

Pisma Maticu, Doris Kukovičič

Smrt otroka. Kako preboleti nekaj tako grozljivega, končnega, nepojmljivega, najhujšo nočno moro vsakega starša, ki brezpogojno ljubi? Doris Kukovičič je začela preminulemu sinu Maticu, ki ga je zgolj pol leta po dopolnjenem osemnajstem letu izgubila zaradi raka, pisati pisma. Na e-naslov matic@heaven4ever.sky je »poslala« več kot sto zapisov, v katerih je dala prosto pot vsem čustvom, s katerimi se je srečala na poti sprejemanja nesprejemljivega, se spominjala lepih trenutkov s sinom, mu poročala o svojem vsakdanjem življenju in o tem, kako se znova uči živeti. Knjiga Pisma Maticu je izšla pri založbi Beletrina.


09.05.2024

Krvni dolg, Arttu Tuominen

Danes predstavljamo roman finskega avtorja Arttuja Tuominena, z naslovom KRVNI DOLG. Dogajanje kriminalnega romana je postavljeno v pozno jesen. V Ahlainenu, Pori, se zgodi brutalen umor. Skupina moških je popivala in eden izmed njih je bil ubit. Policija kmalu najde okvavljenega moškega, ki se skriva v gozdu. Kaže, da gre za tradicionalni finski umor, ki se je zgodil pod vplivom alkohola. Osumljenec Antti Mielonen ima za sabo dolgo kriminalno preteklost. Prav tako tudi žrtev – Rami Nieminen. Glavni inšpektor pozna tako žrtev kot tudi osumljenca. Knjiga je izšla pri Založbi Litera.


25.04.2024

Nihče nikogar ne spozna, Katarina Gomboc Čeh

Tokrat predstavljamo roman Katarine Gomboc Čeh z naslovom Nihče nikogar ne spozna, ki je izšla pri Cankarjevi založbi. Enaindvajsetletno Mašo, študentko antropologije, poleg sanjarjenja ob glasbi Lane Del Rey zaposluje petje v ženskem pevskem zboru, njenega prijatelja Maksa pa delo z begunci, ki na pragu begunske krize vse bolj preplavljajo Evropo. Maša je v Maksa, ki ga pozna od malih nog, skrivaj zaljubljena, a kaj za njun odnos pomeni to, da so prijateljstvo njunih staršev končali različni pogledi na slovensko politično preteklost in prihodnost? In kako bodo prihajajoči dogodki, denimo poroka njene sestre, vse višja pričakovanja zborovodkinje Agate in prijateljstvo s skrivnostno Saro, vplivali na njene predstave o svetu in ljudeh, za katere je bila doslej prepričana, da jih zares pozna?


18.04.2024

Visoko senzitiven otrok, Dr. Elaine N. Aron

Tokrat predstavljamo knjigo VISOKO SENZITIVEN OTROK avtorice Dr. Elaine N. Aron, avtorice knjižnih uspešnic in psihologinje, katere knjige so bile izdane v več kot 240.000 izvodih. Tokrat obravnava lastnost »visoke senzitivnosti« pri otrocih − in ponuja revolucionaren vodnik za visoko senzitivne otroke in njihove skrbnike. V tem pionirskem delu so staršem na voljo koristni samoocenjevalni testi in študije primerov, ki jim bodo pomagali razumeti njihovega otroka, in izčrpni nasveti glede izzivov vzgajanja visoko senzitivnega otroka, kako pomiriti visoko senzitivne otročke, kako pomagati senzitivnim otrokom preživeti v ne-tako- -senzitivnem svetu in kako poskrbeti, da bodo šola in prijateljstva nekaj prijetnega. Knjiga je izšla pri Založbi Primus.


11.04.2024

Kurzschluss, Vid Kmetič

Danes predstavljamo knjigo Vida Kmetiča z naslovom KURZSCHLUSS, dnevniški zapis(k)i, v katerih avtor na svojstven, povečini satiričen način, opisuje obdobje med leti 2020 in 2022. Zbrani zapisi so po avtorjevih besedah začeli nastajati kot neke vrste ventil, psihoterapevt, navidezni prijatelj, analgetik, mehka, včasih tudi nekoliko trša droga in še kaj, kar je potreboval v obdobju, ki se je, preroško in simbolično, pričelo na petek, 13. marca 2020. Kasneje se je odločil, da jih pripravi za knjižno izdajo. Zložil jih je po vrsti, kronološko, opremil z datumi in se odločil, da bo pisanje zaključil na dan volitev, ki naj bi tako kot petek, 13., začetek, simbolično označevale konec tega obdobja. Obdobja, ki mu je, navdihnjen z besedami Igorja E. Berganta, nadel ime kurzschluss obdobje. Preko 120 zapisov boste lahko prebrali, vmes pa še lepo število takih, ki so zabeleženi zgolj kot enostavčne povedi. Knjiga je izšla pri Založbi Pivec.


04.04.2024

Zablode feminizma, Vesna V. Godina

Tokrat predstavljamo knjigo Vesne V. Godina, z naslovom ZABLODE FEMINIZMA. Ena najbolj branih družbenih kritičark in kolumnistk pri nas, Vesna V. Godina, ki je pred časom pri založbi Beletrina izdala knjigo Zablode postsocializma, se tokrat podaja v Zablode feminizma. Knjigo s podnaslovom Razmisleki o feministični ideologiji posveča milijonom žensk, ki jih beli zahodni feminizem spregleda, in na drugi strani tistim belim zahodnim feministkam, ki ne delujejo v skladu s svojo antropološko izobrazbo. Avtorica pojasnjuje, da se v knjigi ukvarja s pretvorbo feminizma iz kritične teorije o zahodnih družbah v ideologijo, ki zahodne kapitalistične družbe in gospostvena razmerja v njih reproducira. Knjiga je izšla pri Založbi Beletrina


28.03.2024

Iz točke nič, Tonja Jelen

Tretja pesniška zbirka Iz točke nič Tonje Jelen je presečišče, ki subjekt ki ponuja nov vpogled v svetovje. Ta pomeni odmik od stanj poslavljanj in bojev, na katere je opozarjala v prvih dveh zbirkah. Zdajšnja zbirka vsebuje veliko motivnih drobcev, ki so kot spomini in smisli na vidne ljudi v življenju subjekte in tudi npr. drevesa. Gre za mejo med obstojem in slovesom, med bolečino in radostjo, med dojemanjem telesa in uma. Pesmi se poskušajo poigravati s svetom suverenosti – a tu si poslavljanja, tu so spomini na svobodne otroške igre. Gonilo v zbirki je sobivanje, soobstoj vsega živega – pesnica lovi trenutke narave, svetlobe, vse vseh živih bitij, ki soustvarjajo radost življenja. Knjiga je izšla pri Založbi Litera.


21.03.2024

Povej, napisala bom, Iva L. Novak

Danes predstavljamo roman Povej, napisala bom, avtorice Ive L. Novak. Roman je zgodba o odnosih, materinstvu in odločitvah, ki je postavljena v čas koronavirusa. Da bi poskrbela za svoja predšolska otroka v času koronavirusa, pisateljica s partnerjevo spodbudo ostaja doma. Toda ko njen partner stopi v stik s skupno znanko, Lejlo D. Kres, se protagonistka romana oklene možnosti, da bo prav Lejla – ta zanimiva ženska, njegova bivša – tista, preko katere ji bo uspelo na novo konstruirati realnost, v kateri bo želela vztrajati. Torej realnost, ki bo segla preko biti mama/gospodinja/partnerka. Knjiga je izšla pri Cankarjevi založbi,


14.03.2024

Lepo je biti jaz, Mihaela Gržin

Danes predstavljamo knjigo Lepo je biti jaz, ki je izšla pri Založbi Primus. Gre za iskren priročnik za vse ženske, ki pogosto postavljajo na prvo mesto družino, službo, bleščeč dom ... ob tem pa pozabljajo, da vse to lahko postorijo hitreje in lažje, če najprej napolnijo svoje baterije. Avtorica MIHAELA GRŽIN, ki se je vedno trudila dobro poskrbeti za druge, a je hkrati pogosto pozabila nase, zato je leta 2016 trdo pristala na tleh z diagnozo ekstremna izčrpanost. Danes dobro ve, da je ne glede na karkoli, kar se nam dogaja, največja napaka, ki jo lahko storimo, ta, da pozabimo nase, na svoje sanje ter na ljubečo skrb za svoje telo, um in dušo. V našem življenju ni nič bolj pomembnega, kot smo mi. Je takšno razmišljanje znamenje sebičnosti? Ne, pravzaprav je znamenje odgovornosti do sebe in drugih. Če se sami ne počutimo dobro, ne moremo poskrbeti ne zase ne za druge. »Zato sem to knjigo napisala za vse ženske, ki pogosto postavljajo na prvo mesto družino, službo, bleščeč dom ... ob tem pa pozabljajo, da vse to lahko postorijo hitreje in lažje, če najprej napolnijo svoje baterije«, pravi avtorica.


07.03.2024

Happyendi, Jaroslava Blažkova

Pri Založbi Pivec je izšel roman HAPPYENDI, pisateljice Jaroslave Blažkové, ki ga je prevedla Stanislava Chrobaková Repar. Roman je izšel v okviru projekta Kreativna Evropa – Utrip evropske literature, v okviru katerega Založba Pivec prinaša slovenskim bralcem nagrajene evropske romane. Prevajalka bo v drugi polovici aprila gostja mednarodne predstavitvene turneje v Mariboru in Ljubljani.


29.02.2024

Kdo je ubil SEKS?, Andrej Capobianco

Tokrat predstavljamo kriminalno politični triler izpod peresa novega avtorja na slovenski literarni krimi sceni Andreja Capobianca, z naslovom Kdo je ubil SEKS? Lara Šmit, bivša teniška legenda in vodja hitro vzpenjajoče se novoustanovljene Slovenske evropske konstruktivne stranke (SEKS), pred začetkom volilne kampanje in ravno med tekmo Lige prvakov pade z balkona v središču Ljubljane. Naključje hoče, da sta jo na dan smrti – da bi zbrala dokaze o njeni domnevni nezvestobi – zasledovala zasebna detektivka, »primorski vihar« Anita Fikač in mladi stažist Rado Tulli, ki se je v Ljubljano preselil iz Rima. Ker postaneta v preiskovanju primera nepogrešljiva, sklene z njima zavezništvo policijski inšpektor Ivan Morelli. Politično ozračje se pregreva in vsem trem se silno mudi prebiti skozi labirint političnih in zasebnih spletk, da bi storilca ali storilko pripeljali pred roko pravice. Knjiga je izšla pri Založbi Beletrina.


22.02.2024

Noč, ko je preplavala reko, Adriana Kuči

Danes predstavljamo roman Adriane Kuči z naslovom Noč, ko je preplavala reko. Roman je pretresljiva zgodba o tem, kako se tudi najmočnejše med ženskami, iz najrazličnejših razlogov, najdejo v krogu intimno partnerskega razmerja, brez izhoda. Protagonistka Sara, uresničena ženska v 40. letih, živi v slovenski provinci, v na videz brezizhodnem položaju. Partner, nekoč velika ljubezen, je nasilen, ko pa ni nasilen, je nezainteresiran. Rada ima sicer pastorka, s katerim živijo tudi njeni otroci, toda ključni problem je, da tujka, ki se nima nikamor umakniti, predvsem pa je finančno ogrožena. Knjiga je izšla pri Založbi Litera.


15.02.2024

Vse ali nič, Anže Voh Boštic

Tokrat predstavljamo knjižni prvenec nekdanjega novinarja portala Pod črto Anžeta Voha Boštica, z naslovom Vse ali nič. Franjo je ravno diplomiral iz politologije in obupano potrebuje kakršno koli delo, saj se z mamo komaj preživljata. Na srečo so ga sprejeli na plačano prakso pri dr. Agnes, vplivni figuri Napredne socialne stranke. Nekako se mu posreči dobiti sobo in poln naivnega upanja se odpravi v oddaljeno prestolnico. Tam ga hitro čaka streznitev – sodobna politika je spektakel za množice, v ozadju katerega so notranjepolitični boji, kupčkanje z glasovi, lobiranje, »strici iz ozadja« ter korupcija. Franjo se tako nenadejano znajde sredi škandala, samo od njega pa je odvisno, ali bo kočljive informacije izkoristil v prid karieri ali pa bo ohranil svoja prepričanja. Roman o tipični streznitvi, ki jo prinese soočenje s trdo realnostjo preživetja, bildungsroman o poznem odraščanju idealističnega mladeniča s province ter družbeno-kritična politična srhljivka, ki zveni sumljivo znano. Knjiga je izšla pri Mladinski knjigi.


01.02.2024

Z njimi potujem; Razsuti spomini o ljudeh, ki so mi v krvi, Franček Jauk

Pri Založbi Pivec je pravkar izšla nova knjiga upokojenega novinarja in urednika Frančka Jauka z naslovom Z NJIMI POPOTUJEM, podnaslovljena Razsuti spomini o ljudeh, ki so mi v krvi. Jauk je bil soustvarjalec prvih korakov televizijskega programa v Mariboru in se poklicno kalil pri časopisu Večer in na Radiu Maribor. V knjigi, ki je izšla ob avtorjevem življenjskem jubileju, najdemo spomine na sodelavce, prijatelje, sorodnike, znance, ugledne in popularne avtorjeve sodobnike s televizije, športa, glasbe, gledališča, javnega in zasebnega življenja. In ob njih odlomke iz literarnih del, časopisna poročila in članke, pisma, citate – dokumente vseh zvrsti. Beremo seveda o njegovem Leonu Štuklju, našem najslavnejšem olimpioniku.


25.01.2024

Ledeni možje, Jasmin B. Frelih

Nagrajeni pisatelj in prevajalec Jasmin B. Frelih se po romanih Na/pol in Piksli sooča z Ledenimi možmi. Roman Ledeni možje je izšel pri Založbi Beletrina in je izjemen literarni sprehod po bolj ali manj otipljivih svetovih, po katerih sega revni študent Leon Kalan, ki se hoče po prihodu iz Škofje Loke izkazati na študiju primerjalne književnosti in se prebiti v literarne kroge, ki se mu za zdaj še vztrajno izmikajo. Drago življenje v prestolnici otežuje še finančna kriza, Leon pa se poskuša poiskati v svetu, ki mu ni niti malo domač – čeprav se mu zdi, da bi sčasoma vseeno lahko našel pot iz novembrske megle, zaradi katere Ljubljana izgublja temelje, kakor zapiše sam. Roman preveva občutek iztaknjenosti iz prostora in časa, nekakšne negotovosti, da smo se znašli v novem svetu skritih elit, popolnega predajanja kulturi in obstoju, ki se izmika v megli.


18.01.2024

Zapisano v telesu, Polona Mateja Wallas

Danes predstavljamo romaneskni prvenec Polone Mateje Wallas Zapisano v telesu, ki je nastal v procesu obiskovanja literarnih delavnic. Gre za dragoceno delo, ki ni samo literarno dejanje, temveč predvsem sočutno in inteligentno premišljevanje o položaju žensk v širšem družbenem smislu. Pisateljičin cilj je raziskati različne vidike ženskega doživljanja in preizpraševanja tradicionalne predstave o vlogah spolov. Roman odpira teme povezane z ženskim telesom in daje glas tistim ženskam, ki so tako ali drugače ujete v odnosih z drugimi. Knjiga je izšla pri Založbi Litera.


Stran 1 od 25
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov