Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Cast Moj RTV Televizija MMC Radio Kazalo

Zbrano, zapisano, prebrano

431 epizod

Zbrano, zapisano, prebrano

431 epizod


V rubriki Zbrano, zapisano, prebrano s pomočjo knjižničarjev in knjižničark predstavljamo zanimivo branje. Listamo nove knjige in odkrivamo tiste, ki jih je bralska pozornost po krivem obšla. Vabljeni k poslušanju - in branju.

08.06.2023

Znova v ravnovesju, Richard Brennan

Danes predstavljamo knjigo Brennana Richarda, z naslovom Znova v ravnovesju, praktičen vodnik za samopomoč pri bolečinah v vratu, ramenih in hrbtu. Avtor Richard Brennan se opira na življenjske izkušnje v vlogi učitelja Alexandrove tehnike, pa tudi bivšega bolnika z bolečinami v hrbtu, ki bralca po korakih popelje na raziskovalno potovanje. Brennan v knjigi z nizom preprostih vaj v zavedanju pojasnjuje, kako uvesti enostavne, vendar učinkovite spremembe sedenja in gibanja. Številne izmed teh so v osrčju Alexandrove tehnike same. Knjiga je izšla pri založbi Primus.


01.06.2023

Potujoči utrinki, Ksenija Trs

Danes predstavljamo knjigo Ksenije Trs z naslovom POTUJOČI UTRINKI. "Potujoči knjižničarji imamo DNK v obliki pnevmatike in krvno skupino NAFTA!" pravi Ksenija Trs, avtorica pričujoče zgodbe o bibliobusu, ki jo je širše bralstvo spoznalo z njenim prvim, zelo uspešnim avtobiografskim romanom Kdo se boji črnega moža?. Tokrat piše o knjižnici, ki se ti pripelje naproti. O poslanstvu potujočih knjižnic in potujočih knjižničarjev, ki s knjigami prinašajo smeh, vedrino, objeme in veliko prijaznih besed. In seveda o bralcih, ki z njimi pletejo take in drugačne vezi … Knjiga Potujoči utrinki je izšla pri Založbi Pivec.


25.05.2023

Na kraju zapisano, Aleš Šteger

Danes predstavljamo knjigo Aleša Štegerja z naslovom NA KRAJU ZAPISANO. Aleš Šteger je ambiciozen in pretanjen projekt Na kraju zapisano zasnoval leta 2012, v dvanajstih letih pa je nastalo prav toliko besedil na prav toliko krajih, in zdaj jih lahko združene beremo v krasno oblikovani knjigi, ki nosi isti naslov kot projekt. Kot preberemo v uvodu, je projekt nastal kot želja po premagovanju strahov, kjer gre za namero, »da bi sebe in s tem svoj jezik spravil v tako situacijo, ko enostavno ni mogoč noben drug izhod kot reakcija. Ta reakcija je v pisateljevem primeru pisanje samo, je literatura sama«. Šteger je potoval po svetu in vsakič opravil isto nalogo: brez priprav in kasnejših popravkov v dvanajstih urah pisati in fotografirati. Knjiga je izšla pri založbi Beletrina.


18.05.2023

Spletke à la carte, Katja L. Pauli

Tokrat predstavljamo roman Katje L. Pauli z naslovom SPLETKE À LA CARTE. Katja L. Pauli skozi prizmo kriminalne zgodbe išče odgovore na vprašanja o ljubezni, ločitvi in maščevanju kot odgovoru na storjene krivice ter hkrati ponuja pogled na to, kako lahko človekova želja po užitku in moči prevlada nad njegovo moralo in etiko. Bralca popelje v svet, ki je poln intrig, prevar in skrivnosti. Knjiga je izšla pri Založbi Litera.


11.05.2023

Najti ljubezen, Tina G. Gorenjak

Najti ljubezen je naslov knjižnega prvenca znane igralke in komičarke Tine G. Gorenjak. Zgodba je nastala po resničnih dogodkih, v katerih se igralkina doživetja prepletajo skozi različne like. V prigodah nje in njenih prijateljev se boste zagotovo našli vsi, ki ste kdaj iskali ljubezen. Partnersko in do samih sebe Glavna junakinja nas z neustavljivim humorjem popelje čez svoje poraze, ki jih pretvori v zmage, ter nam po poti postreže s sočnimi življenjskimi spoznanji, ki zarežejo v dušo. To je knjiga o ljubezni, prijateljstvu in upanju, ki bralca gane in nasmeji do solz. Humorno, a tudi poučno in sočutno branje. Knjgia je izšla pri založbi Mladinska knjiga.


04.05.2023

Raztreseni um, dr. Gabor Mate

Tokrat predstavljamo knjigo RAZTRESENI UM, dr. Gaborja Matea, zdravnika in avtorja uspešnic Ko telo reče ne in V svetu lačnih duhov. Avtor v svojih delih prepleta znanstvene raziskave, posamične anamneze ter svoja lastna spoznanja in izkušnje ter predstavlja širok pogled, ki izobražuje ljudi in jim vliva moč, da se lahko zavzemajo za svoje zdravljenje in zdravljenje tistih okrog sebe. Knjiga Raztreseni um nam med drugim pokaže, da motnja pozornosti ni podedovana bolezen, temveč reverzibilna motnja in zaostanek v razvoju; pojasni, da se pri motnji pozornoswti možganska vezja, katerih naloga je čustveno samouravnavanje in nadzor nad pozornostjo, v otroštvu ne razvijejo, in zakaj je tako; pokaže, kako je »odkrenljivost« psihični proizvod življenjskih izkušenj in staršem omogoči razumeti, kaj žene otroke z motnjo pozornosti, odraslim z omenjeno motnjo pa omogoča uvid v njihova čustva in vedenja. Knjiga je izšla pri založbi Primus.


20.04.2023

Kraljestvo za šotor, Branko Gradišnik

Tokrat predstavljamo nov potopisni roman Branka Gradišnika KRALJESTVO ZA ŠOTOR, ki je nedavno izšel pri Založbi Pivec. Gradišnik z novo knjigo nadaljuje s svojo uspešno in dobro znano serijo Strogo zaupno z Brankom. Vodnik, napisan v maniri duhovite antireklame, ki kar kliče po branju. In seveda, potovanju. Ilustracije v knjigi so delo Romea Štrakla, ki je poskrbel, da so pripovedne niti še bolj zanimive in barvite.


13.04.2023

Veter z vzhoda, Tone Partljič

Cenjeni in priznani mariborski pisatelj Tone Partljič se po Ljudeh z Otoka vrača z zgodovinskim romanom Veter z vzhoda, v katerem nadaljuje pričevanje o svojem rojstnem mestu ob Dravi. Tokrat se poda v trideseta leta, v napet zgodovinski čas, ki ga med drugim zaznamujejo prebujanje delavskega gibanja, smrt Rudolfa Maistra in atentata na kralja Aleksandra v Marseillu ter kanclerja Dollfusa na Dunaju. Roman, ki je žlahtna mešanica fikcije in resničnosti, predstavlja kopico zgodovinskih osebnosti, v središču zgodbe pa so dijaki, ki se jim počasi odpira širši pogled na svet, v katerem živijo, ob tem pa se seveda zapletejo v bolj ali manj usodne težave. Mimo vsega tega pa mirno in vztrajno teče Drava, ki se ne da motiti. Knjiga je izšla pri Založbi Beletrina.


06.04.2023

Naprej naprej, Vinko Möderndorfer

Nova pesniška zbirka NAPREJ, NAPREJ Vinka Möderndorferja je nastajala od slovenske osamosvojitve naprej in nadaljuje poetičen svet socialne lirike, na katero je slovenska poezija skoraj pozabila. Gre za pesniške zgodbe o ljudeh, ki v današnjem času nimajo več svojega glasu. Družbeno ozadje in družbena podstat te poezije je trideset let restavracije socialnih krivic na Slovenskem in Evropi. Knjiga je izšla pri Založbi Litera


30.03.2023

Voda v jezeru ni nikoli sladka, Giulia Caminito

Gajina šestčlanska družina se v upanju na boljše življenje iz rimske socialne soseske preseli v primestje. A tudi tu Gaio mama hitro postavi na trda tla; revna dekleta se ne smejo pritoževati, plavati morajo s tokom, sklanjati glavo in vedeti, kje jim je mesto. Toda Gaia ni kot njena mama, njene sanje segajo visoko in svoje prihodnosti si ne bo pustila vzeti. Zaveda se, da se ne more zanašati na druge in da svet ni pravičen. Ve, da »brez naprezanja ni odraščanja, ne ostaneš večno otrok, ne bodo te vselej branili, negovali, te napajali, čedili, reševali, pride trenutek, ko se moraš sam znajti v svetu.« Giulia Caminito je leta 2021 z romanom Voda v jezeru ni nikoli sladka o brezizhodnosti mladih generacij italijanskega podeželja osvojila prestižno nagrado campiello, bralci pa so ga izbrali za najboljši italijanski roman. Knjiga je izšla pri Založbi Mladinska knjiga.


23.03.2023

Ozemljevanje, Clinton Ober, Stephen T. Sinatra, dr. med., Martin Zucker

Danes vam predstavljamo knjigo Ozemljevanje, knjigo, ki govori o mogočni in osupljivi, a prezrti naravni zdravilni energiji našega planeta, in opisuje načine, na katere se zlahka povežemo z njo, ne glede na to, kje smo. Knjiga pojasnjuje in s primeri raziskav in osebnih izkušenj predstavlja moč ozemljevanja - pa naj gre za preprost stik stopali s tlemi (bosonoga hoja), kopanje v morju, bivanje v naravi ali uporabo posebnih podlog in rjuh za ozemljitev. Večino časa smo ljudje namreč izolirani od stika z Zemljo, v čevljih z gumijastimi podplati, na podlagah, ki niso prevodne (les, umetni materiali), skoraj nimamo več stika z zdravilno (električno) energijo Zemlje. Odkrita je bila rešitev za preprečevanje kroničnih vnetij, ki so vzrok najpogostejših bolezni sodobnega človeka! Knjiga je izšla pri Založbi Primus


16.03.2023

#MeToo: Vihar, ki je pretresel svet, Nika Kovač

Tokrat predstavljamo knjigo #MeToo: Vihar, ki je pretresel svet, v kateri je predsednica Inštituta 8. marec Nika Kovač zbrala pričevanja žensk, žrtev spolnega nadlegovanja ali nasilja. Kot nam predstavi avtorica Nika Kovač, se spolno nadlegovanje in nasilje praviloma ne zgodita v temnih samotnih uličicah in ju praviloma tudi ne povzročajo neznanci. V veliki večini primerov je storilec žrtvi poznan, še več, nanjo ima vpliv in je na poziciji moči. Avtorica jasno pokaže, da smo kot skupnost odgovorni prisluhniti žrtvam in jim olajšati prijavo tega kaznivega dejanja, če ga že ne moremo povsem preprečiti. Knjiga podaja definicijo spolnega nadlegovanja in nasilja, opisuje gibanja in kampanje, ki jih je sprožilo gibanje #metoo, in spremembe, ki jih tovrstne akcije prinašajo. Vmes pa zgodbe in izpovedi žrtev ter osupljive ilustracije Samire Kentrić. Tovrstne zgodbe so pomembne, saj v nasprotnem primeru takšna ravnanja ostanejo v zasebnosti. Na molk računajo tudi nasilneži. Pripovedi, zdaj zbrane v knjigi, so pokazale, da je nasilje nad ženskami večplasten pojav, za katerim se skrivajo tudi družbene konvencije, kaj je vloga posamičnega spola v družbi. Knjiga je izšla pri založbi Pivec


09.03.2023

Čas prebujenja: Slovenska umetnost 1880–1918, Tomaž Brejc

Eden najvidnejših slovenskih umetnostnih zgodovinarjev, odličen poznavalec moderne in sodobne umetnosti, avtor številnih monografij in univerzitetni predavatelj Tomaž Brejc se predstavlja s prvo knjigo sintetičnega pregleda slovenske umetnosti z naslovom Čas prebujenja: Slovenska umetnost 1880–1918. Knjiga na izredno luciden in večplasten način združuje avtorjev osebni, likovni in simbolni pogled na slovensko umetnost, bogati pa jo več kot 350 domačih in tujih reprodukcij, na katerih si boste lahko napasli oči in ki bodo zagotovo obudile marsikateri spomin. Knjiga je izšla pri Založbi Beletrina.


02.03.2023

Za gozdom, Tone Peršak

Danes predstavljamo roman Toneta Peršaka z naslovom ZA GOZDOM. Kratek roman je dnevniški premislek o življenju, kar se razkrije šele na koncu, Tone Peršak pa ga umešča v polpreteklost in sedanjost. Knjiga je izšla pri Založbi Litera.


23.02.2023

Pričakovanja, Anja Mugerli

Danes predstavljamo novo knjigo pisateljice Anje Mugerli z naslovom PRIČAKOVANJA, ki je izšla pri založbi Mladinska knjiga. Pisateljica Anja Mugerli prihaja med svoje bralce z novo knjigo Pričakovanja, v kateri odkrito spregovori o neplodnosti, umetni oploditvi, splavu – temah, ki so danes še vedno tabuizirane. V središču pisanja je ženska, njene družbene vloge, predvsem pa njeno telo, ki je do konca razgaljeno in postavljeno na ogled skupaj z občutki osamljenosti, praznine in krivde.


16.02.2023

Ukradena pozornost, Johann Hari

Danes vam predstavljamo knjigo Ukradena pozornost, v kateri boste spoznali zakaj se ne moremo zbrati – in kako si znova pridobimo zmožnost poglobljenega razmišljanja. Naša zmožnost osredotočanja postaja vse šibkejša. Avtor uspešnice Izgubljene povezave Johann Hari v tej knjigi opisuje prelomne raziskave, ki razkrivajo, zakaj se nam to dogaja – in kako si lahko zbranost znova okrepimo. Knjiga Ukradena pozornost je izšla pri Založbi Primus.


09.02.2023

Ptiči, Cvetka Bevc

Pri Založbi Pivec je izšel nov roman avtorice Cvetke Bevc z naslovom Ptiči. Cvetka Bevc je pesnica, pisateljica, glasbenica in scenaristka, ki je izdala že čez 30 književnih del in je prejemnica številnih priznanj. Njen zadnji roman, Ptiči, postavlja v ospredje problem nasilja v družini, pogosto še vedno tabuizirane, predvsem pa prepogosto zanikane teme – tako s strani žrtev kot s strani nasilnikov.


02.02.2023

Skozi gosto noč, Alenka Puhar

Tokrat predstavljamo zbirko pisem SKOZI GOSTO NOČ, ki jo je uredila Alenka Puhar. Zbirka prinaša dopisovanja med slovenskim pravnikom in politikom Borisom Furlanom in njegovo hčerko Stašo Furlan Seaton med letoma 1951 in 1957. Urednica pojasnjuje, da je izbor opravila iz velikega kupa pisem in prispevala tudi obsežno spremno besedilo ter več kot dvesto opomb, pri angleškem dramatiku Christopherju Fryju pa je dobila navdih za naslov knjige. Delo je izšlo pri Založbi Beletrina.


26.01.2023

Kronika mesta Maribor II, Sašo Radovanovič in Senka Dreu

Danes predstavljano drugi del mariborske kronologije z naslovom KRONIKA MESTA MARIBOR avtorjev Saša Radovanoviča in Senke Dreu. V drugem delu knjige KRONIKA MESTA MARIBOR so opisani vsi dogodki v zvezi z mestom Maribor in širše Štajerske regije med 17. in 19. stoletjem. Avtor se sprehaja po letih in pove vse pomembno, kar se je zgodilo v posameznem obdobju. Gre za bogato knjigo, ki si jo univerzitetno mesto Maribor zagotovo zasluži in je plod 15 letnega raziskovanja. Knjiga je izšla pri Založbi Roman.


19.01.2023

Ledena kraljica, Jernej Dirnbek

Predstavili smo tretji roman Jerneja Dirnbeka z naslovom LEDENA KRALJICA. Knjiga je izšla pri Založbi Litera.


Stran 1 od 22
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov