Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Deli Televizija MMC Radio Kazalo

Zeliščarnica

168 epizod

Zeliščarnica

168 epizod


V Zeliščarnici predstavljamo zelišča in seznanjamo poslušalce, zakaj moramo zelišča pred nabiranjem in uporabo dobro poznati, pa tudi, kako jih pravilno uporabljamo.

13.08.2022

Kako nabrati jagode črnega bezga in iz njih narediti najučinkovitejši pripravek zoper gripo, covid in druge viroze

Ker ta čas zori črni bezeg, smo Zeliščarnico namenili tem zdravilnim črnim jagodam. O pripravkih iz črnega bezga je bil narejen celo doktorat; kateri je v sebi ohranil največ zdravilnih snovi in hkrati izgubil največ strupenih glikozidov, je povedala iskalka naravnih rešitev Sanja Lončar.


23.07.2022

Kdaj in zakaj vrtninam skuhati zeliščni čaj?

V prejšnji Zeliščarnici smo govorili o zatiranju škodljivcev na vrtninah s pomočjo pravega pelina. Tokrat pa nam iskalka naravnih rešitev Sanja Lončar zaupala, kako s pomočjo zelišč skrbimo za zdrav paradižnik in zatiramo plesen na kumarah, bučkah in drugih plodovkah.


16.07.2022

Uši in bolhači ne marajo pelinove grenčine

V Zeliščarnici smo spomnili, da zelišča niso naravna pomoč le za človeka, temveč tudi za vrtnine. Sanja Lončar nam je tokrat povedala, pod kakšnimi pogoji je pravi pelin odličen insekticid.


09.07.2022

Rdeča pesa nas razstrupi in okrepi

Rdečo peso so kot zdravilno rastlino gojili že stari Grki in Rimljani, kot vrtnina pa je bila prvič omenjena šele v šestnajstem stoletju. V Zeliščarnici smo spoznavali njene številne zdravilne lastnosti.


02.07.2022

Kako pa se vi hladite v pasji vročini?

V teh dneh se hladimo na različne načine, pri tem pa pogosto nevede poskrbimo, da nam je čez čas še bolj vroče. Kako se učinkovito hladiti na naraven način, nam pove Sanja Lončar.


18.06.2022

Naj bodo marmelade in kompoti sladki s čim manj dodanega sladkorja.

Če ste med tistimi, ki pridno kuhajo marmelade in kompote, vas še posebej vabimo k poslušanju tokratne Zeliščarnice. Sanja Lončar nam med drugim pove, na kak način bodo ti sladki shranki obstojni s čim manj dodanega sladkorja in katere začimbe jim oplemenitijo okus. Izvedeli boste še, katera začimba odvzame ostrino kislosti denimo ribeza ali limone.


11.06.2022

Pehtran – mali zmaj med začimbami

Zeliščarnico namenjamo pehtranu, ki ga mnogi obožujejo v potici. Njegovo široko paleto zdravilih lastnosti nam predstavlja Sanja Lončar in nam razkrila zakaj mu pravijo ''mali zmaj med začimbami''.


04.06.2022

Koromač - univerzalno zdravilo za prebavne težave in še veliko več

Zeliščarnico namenjamo koromaču, rastlini, ki je bila cenjena že v antiki. V pomoč nam je pri prebavnih in številnih drugih težavah, odličen pa je tudi v kulinariki. Z šroko uporabnostjo koromača nas seznanja Sanja Lončar.


28.05.2022

Shranimo poletno svežino bezgovih cvetov za zimske dni

Cvetovi črnega bezga čistijo limfo, spodbujajo potenje in imajo še mnoge druge zdravilne lastnosti - a le ob pravilni pripravi. Če ne marate okusa bezgovih cvetov, bodo recepti Sanje Lončar kot nalašč za vas.


21.05.2022

Če želite postati zimzeleni, uživajte zéleno

Zeliščarnico tokrat namenjamo rastlini, ki je zelenjava, začimba in zelišče hkrati. Zakaj je Sanja Lončar posadila kar 200 sadik zélene, izveste v tokratni oddaji.


14.05.2022

Kraški šetraj pomaga pri številnih tegobah, v spalnico pa prinaša veselje

V Zeliščarnici boste izvedeli, zakaj bi moral na vsakem vrtu rasti kraški šetraj. Njegove zdravilne moči nam je zaupala iskalka naravnih rešitev Sanja Lončar.


07.05.2022

Da bodo smutiji zares eliksir zdravja, jih začinimo.

Smutiji veljajo za preprost eliksir zdravja, ki si ga lahko privoščimo za zajtrk ali malico v službi. Na prvi pogled zdrav obrok pa lahko v sebi skriva tudi nekaj pasti. Nanje bo v Zeliščarnici, kmalu po pol sedmi uri, opozorila Sanja Lončar in podala rešitve zanje v obliki ustreznih začimb.


30.04.2022

Začimbe za žar z izboljšanjem okusa mesa opravijo le del svojega koristnega poslanstva

Začenja se sezona žara, Zato je Sanja Lončar povedala, katere začimbe je dobro dodati mletemu mesu in marinadam. Izbrane začimbe izboljšajo okus, pomagajo pri prebavi težke hrane in imajo še nekaj drugih koristnih učinkov,


23.04.2022

Koprive za pomladni pospešek – kako jih pripraviti

V Zeliščarnici predstavljamo zelišča in seznanjamo poslušalce, zakaj moramo zelišča pred nabiranjem in uporabo dobro poznati, pa tudi, kako jih pravilno uporabljamo.


16.04.2022

Zakaj naj bo hren na mizi vse leto?

Ob veliki noči v Zeliščarnici ne smemo zaobiti hrena, ki je nepogrešlji del praznične kulinarike - ne le zaradi simbolike, pač pa tudi iz zdravstvenih razlogov. Zaradi protirakavih, antibakterijskih in mnogih drugih koristnih učinkov na naše zdravje, pa ga je koristno uživati vse leto. (foto: By Amanda Slater from Coventry, West Midlands, UK - Hren (Horseradish), CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=47780499)


09.04.2022

Začimbe, ki pomagajo uravnavati krvni sladkor

Sanja Lončar je tokrat predstavila začimbe, ki zmanjšujejejo glikemični indeks živil, oz. pomagajo uravnavati sladkor v krvi. Katere so in kdaj jih uporabiti?


02.04.2022

Zelenjava v koaliciji z zelišči poskrbi za zdrav vrt

Zelišča ne pomagajo le človeku, ampak tudi vrtninam, zato naše babice niso poznale ločenih zeliščnih vrtov. Sanja Lončar, urednica spletnega središča Zazdravje.net pri tem dodaja, da kar se ujema v loncu, ponavadi sodi skupaj na vrt.


26.03.2022

Samooskrba – vzgoja zelišč naj bo prva izbira

Negotovi časi so priložnost za premik v glavi. Če razmišljate, kako na svojem vrtu, balkonu ali okenski polici pridelati čim več vitaminov, mineralov in antioksidantov, potem ne preslišite tokratne zeliščarnice.


19.03.2022

Arnika je ob pravilni uporabi odlična pomoč!

Naše babice so dobro poznale zdravilne moči arnike, ki jim danes pritrjuje tudi znanost. Tradicionalna in sodobna spoznanja o arniki je preučila in na lastni koži preiskusila tudi Sanja Lončar.


05.03.2022

Zgodnja ponuba narave je neprecenljiva

Tokratna Zeliščarnica ima podnaslov Dramilo in nas želi spodbuditi k temu, da izkoristimo zgodnjo ponudbo divjih rastlin, ki jih že ponuja narava. Da je to letos še posebej dobrodošlo, je spomnila iskalka naravnih rešitev Sanja Lončar.


Stran 1 od 9
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov