Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Mariborska občina je po obnovi Glavnega trga z delom Koroške ceste začela še obnovo tamkajšnjega kanalizacijskega omrežja. V okviru del bodo na novo tlakovali tudi Mesarski prehod. Ob tem so se v javnosti pojavila vprašanja, zakaj kanalizacije niso uredili že med obnovo trga.

Namesto celovite zamenjave kanalizacije med obnovo trga se je občina odločila za naknadno obnovo starih cevi z oplaščanjem, pravi Aleš Klinc iz Urada za komunalo, promet in prostor: "Po tem postopku v stari cevi nastane nova, ki jo odlikujejo izjemne mehanske lastnosti in odpornost proti kemikalijam. Taka obdelana notranjost cevi je potem statično ojačana, je izredno gladka, to pa omogoča boljši pretok in preprečuje nabiranje usedlin."

Podžupan Samo Peter Medved pa pojasnjuje, da v preteklosti pripravljen projekt ni predvideval menjave kanalizacije, v aktualnem mandatu pa ga do rokov izvedbe niso uspeli popraviti: "Vsekakor pa, recimo, tako kot je bilo v primeru Cafove, kjer je sedaj tudi predvideno oplaščanje, bi si sam raje želel zamenjave kanalizacije, vendar tako je bila zadeva pripravljena." Podžupan zahteva, da se v prihodnje pri takšnih projektih opravi analiza tako oplaščanja kot zamenjave.

Zaradi postopka, ki širi hrup in neprijetne vonjave, so se sicer pritoževali nekateri gostinci.

V Mesarskem prehodu pa bodo ob obnovi kanalizacije zgradili še jašek za odvod padavinske vode v Dravo in ga na novo tlakovali. Stroški oplaščanja kanalizacije so v primerjavi z njeno zamenjavo v grobem enakovredni, a je oplaščanje vendarle nekoliko cenejše, dodaja Aleš Klinc. Dela bodo trajala še slaba dva tedna, stala pa bodo okoli 460 tisoč evrov.

To še ne bo konec gradbenih del na območju Glavnega trga. Še kakšen mesec bo trajalo preurejanje po novem zaprtega podhoda pod Koroško cesto na tržnico.