Popularnega Vučka, maskoto zimskih olimpijskih iger v Sarajevu leta 1984, je narisal slovenski akademski slikar in karikaturist Jože Trobec (1948). Na razpis, ki je potekal leta 1981, se je s skico prijaznega volkca prijavil v zadnjem hipu. Foto: AP
Popularnega Vučka, maskoto zimskih olimpijskih iger v Sarajevu leta 1984, je narisal slovenski akademski slikar in karikaturist Jože Trobec (1948). Na razpis, ki je potekal leta 1981, se je s skico prijaznega volkca prijavil v zadnjem hipu. Foto: AP

Jure Franko je na veleslalomu osvojil drugo mesto na veleslalomu in tako kot prvi Slovenec dobil medaljo na zimskih olimpijskih igrah (ZOI) in pravzaprav tudi prvo jugoslovansko medaljo na zimskih olimpijskih igrah. Slovensko športno-produkcijsko-organizacijsko znanje pa je znatno prispevalo k organiziciji in izvedbi teh iger.

Pri projektu Sarajevo 84 v Ljubljani. 40. obletnica Zimskih olimpijskih iger sodeluje tudi MMC, kjer bo med drugim zaživel tematski podportal, posvečen različnim vidikom takratnega dogajanja. K sodelovanju pri obujanju spominov bodo povabljeni tudi naši uporabniki.

Kaj smo jedli, poslušali, brali in gledali?
"Kako je igre v skupni državi doživljala Slovenija? Kaj smo jedli, kaj poslušali in brali, kakšne obleke smo nosili, kaj smo gledali po televiziji in v kakšnem stanovanju smo živeli? Za mnoge generacije je to izlet v 'dobre stare čase', za novejše pa okno v originalen svet 80. let, ki močno zaznamuje tudi današnjo popularno kulturo," so zapisali organizatorji projekta Sarajevo 84 v Ljubljani. Pri organizaciji dogodkov bodo sodelovali tudi glavni akterji in junaki tistega časa - od športnikov do drugih športnih udeležencev, funkcionarjev in novinarjev, ki so bili aktivni na takratnih olimpijskih igrah.

Sorodna novica Foto: Po 30 letih olimpijski duh le še bled (a lep) spomin

Razstava Srebrne igre 1984 kot rdeča nit dogajanja
Razstava Srebrne igre 1984 v Muzeju novejše in sodobne zgodovine Slovenije (MNSZS), pri kateri sodelujeta tudi Muzej športa in Olimpijski komite Slovenije, bo predstavljala rdečo nit dogajanja. Razstavo, ki s prepletom muzejskega dela in raziskovanja z zasebnim zbirateljstvom prikazuje vlogo Slovencev pri ZOI-ju, bodo odprli 18. januarja in bo na ogled do 5. maja. Jedro postavitve bodo tvorile zgodbe, predmeti in spomini slovenskih športnikov v takratni jugoslovanski reprezentanci. Tem se bodo pridružile še zgodbe športnih delavcev in funkcionarjev, ki so takrat prevzeli vodilne vloge v organizacijski strukturi sarajevskih olimpijskih iger.

"Med ogledom razstave občutimo vznemirljivost, ki je vrela ob slavnostnem odprtju iger, se s podobami, predmeti in zgodbami vrnemo v osemdeseta leta, podoživljamo čar tistega časa in spoznamo dogajanje ter zapuščino športnega Sarajeva," še piše v napovedi. Razstavo bodo spremljali dogodki z različnih področjih - od glasbe in mode do filma in kulinarike -, ki jih pripravljajo v sodelovanju z več partnerji.

Glasba in kinematografija pestrih 80. let
Med dogodki izpostavljajo še: "olimpijsko" obarvan koncert sarajevske skupine Crvena jabuka (19. januarja) in večer glasbe iz 80. let (17. februarja) v Media Centru Cvetličarne. V dvorani Tabor v Ljubljani se bo odvil sejem retro mode Vintage Petruša (med 16. in 18. februarjem), kjer bo mogoče brskati med vintage oblačili in jugodekorjem. Prav tako februarja se bo pod naslovom Kaj smo gledali, ko smo navijali za naše? v Slovenski kinoteki odvil cikel filmov iz 80. let.