Jure Franko prejšnji teden na odprtju proge v Bjelašnici, ki nosi njegovo ime. Foto: Armin Durgutt/PIXSELL/BoBo
Jure Franko prejšnji teden na odprtju proge v Bjelašnici, ki nosi njegovo ime. Foto: Armin Durgutt/PIXSELL/BoBo

Franko ni bil med favoriti za medaljo, Slovenci so seveda pričakovali, da jo bosta osvojila ali Bojan Križaj ali Boris Strel, ki sta bila odlična veleslalomista, Strel tudi z medaljo svetovnega prvenstva v Schladmingu 1982. "Bil sem džoker iz rokava. Gotovo pomaga, če nisi v središču pozornosti. Spomnim se, da je bilo snega malo in nismo mogli trenirati v Sarajevo. Takoj po odprtju nas je vodstvo reprezentance poslalo na letalo v Slovenijo, kjer smo se v Mežici pripravljali v miru, stran od medijskega trušča," je v oddaji Dobro jutro povedal Jure Franko.

Franko zavriskal ob odprtju svoje proge na Bjelašnici

Eden najlepših trenutkov nekdanje države
Čeprav od 14. zimskih olimpijskih iger mineva 40 let, se Franko še vedno dobro spominja vsega, kar se je dogajalo v Sarajevu, kjer so se takoj spomnil slogana "Volimo Jureka više od bureka" (Jureta imamo raje od bureka). "Ti spomini so tako močni, da se zdi kot včeraj. Vse je tako zapečateno v naš kolektivni spomin. Vsak od 22 milijonov prebivalcev takratne države ima svoj spomin na Sarajevo in svojo zgodbo, vezano na Sarajevo. Tega se ne da izbrisati, to je eden najlepših romantičnih trenutkov nekdanje države," je povedal Franko.

Popkultura: Jure Franko in 40 let ZOI v Sarajevu

Vizitka za vstop v svet
Jure Franko se je po karieri odlično znašel, živel tudi na Japonskem. Zdi se, da mu je uspelo vse, česar se je lotil. "To je vizitka za vstop v svet. Okrepi zaupanje in odpre kakšna vrata. Ljudje vedo, da olimpijske medalje ne dobiš kar tako, ampak so ozadju leta in leta treningov. Medalja ima posebno težo zato, ker smo to medaljo takrat doživeli kot zmago. Če je ne bi osvojil, bi bila Jugoslavija prva država gostiteljica, ki ni osvojila medalje."

Franko s četrtega mesta tik pod vrh
In kaj se je dogajalo 14. februarja 1984? Na Bjelašnici se je zbralo ogromno slovenskih navijačev, ki so prišli na svoj račun. Po prvi vožnji je vodil Švicar Max Julen, drugi je bil Andreas Wenzel iz Lihtenštajna, tretji pa Avstrijec Franz Gruber. Franko je bil četrti, za zmagovalnim odrom je zaostajal le 12 stotink, Strel pa peti, le osem stotink za Frankom. Pričakovanja pred drugo vožnjo so bila velika. Franku je uspel življenjski nastop, prevzel je vodstvo, Gruber in Wenzel sta zaostala, Julnu pa je le uspelo rešiti 23 stotink naskoka. Strel je končal na petem mestu, Križaj pa na devetem. Slavje se je začelo, tako težko pričakovana medalja je bila tu, igre so bile tudi po tekmovalni plati uspešne.

Kje je izgubil zlato medaljo?
Ker do zlate medalje ni zmanjkalo veliko je pred kratkim Franko dobil nalogo, da ob ogledu posnetka svojega nastopa pove, ali je na drugi progi naredil kakšno napako, ki mu je vzela zlato. Takole je komentiral enega od zavojev: "Tu je bila linija, ki sem jo imel naštudirano. Z današnjo opremo bi se dalo to linijo odpeljati, tu pa je pancar zagrabilo v sneg in mi je izpodbilo spodnjo smučko." Obe vožnji Jureta Franka s komentarjem Marka Rožmana si lahko ogledate v spodnjem videu.