Vstopnice za ogled tekmovanj na OI v Sarajevu. Foto: Ervin Čurlič
Vstopnice za ogled tekmovanj na OI v Sarajevu. Foto: Ervin Čurlič

Nekdanji sodelavec več slovenskih televizij, tudi TV Slovenija, kjer se je najbolj uveljavil kot komentator odbojke, je velik navdušenec nad športom. Kot mladenič je med igrami v Sarajevu na prizorišču preživel šest nepozabnih dni.

Pogovor z Juretom Frankom ob 40-letnici olimpijske medalje v Odmevih

14. februarja 1984 je med drugim v živo videl veleslalomski nastop Jureta Franka, ko si je ta prismučal srebrno kolajno. "Na igre sva se odpravila s kolegom, tja in nazaj sva potovala z vlakom. Tam si hitro srečal tudi druge ljudi, ki so imeli isti cilj, torej so šli na igre. Jure je že prej opozarjal nase z dobrimi izidi, tako da nas je bilo tudi Primorcev v Sarajevu kar precej. Spominjam se, da so se ob vrnitvi v Slovenijo na istem vlaku peljali tudi novinarji in drugi zaposleni na RTV Ljubljana," pravi Čurlič.

Igre je ohranil v zelo lepem spominu. "V Sarajevu je bilo dobro poskrbljeno za obiskovalce. Avtobusi so ves čas iz mesta vozili na prizorišča, na Bjelašnici pa je bilo treba v zadnjem delu poti tudi pešačiti na hrib po snegu do proge. Moški veleslalom sem spremljal spodaj, blizu ciljne arene, bilo je ogromno ljudi. Enako nepregledna množica se je zbrala zvečer na podelitvi medalj na trgu v središču Sarajeva, tam sem stal bolj daleč. Bilo je čarobno. Jureta so domačini hitro vzeli za svojega."

Juretu Franku v spominu najbolj ostala "tuleča" vožnja z Vogrincem z Bjelašnice

Mateja Svet olimpijski debi doživela pri 15 letih

Da je Franko obetaven smučar, je Čurlič lahko spoznal že zelo zgodaj, saj ga je kot njegov vrstnik in "sosed" z Goriškega srečeval na Primorcem dobro poznanih manjših smučiščih nad Novo Gorico, kot so Lokve in Lazna na Trnovski planoti, kjer je veliko treniral. "Njegov oče je bil smučarski skakalec, alpsko smučanje pa je treniral tudi njegov starejši brat Mladen," razloži.

Čurlič je imel v Sarajevu priložnost videti tudi oba slaloma, ženske tekme je gostila Jahorina. Tam je v objektiv fotoaparata ujel tedaj 15-letno Matejo Svet, ki je zasedla 15. mesto (glej fotogalerijo pod novico!). Mesec dni prej je enako uvrstitev dosegla ob debiju v svetovnem pokalu v Mariboru, dva tedna zatem, na začetku marca, pa je na mladinskem svetovnem prvenstvu v ZDA osvojila zlato medaljo v veleslalomu. "Tudi brez akreditacije se je dalo priti zelo blizu dogodkov," pripomni.

Prizorišča so si bila zelo blizu, kar je redko, za OI je dihalo celotno mesto. Dogajanje je bilo pestro skozi ves dan. Po mestu so bile postavljene tudi skulpture Vučka, ki je bil res hit. Ljudje so se pogosto fotografirali poleg njih.

Ervin Čurlič

Grmenje ob stezi za bob

Ogledal si je še tekmo smučarskih skakalcev na Igmanu, hokejsko tekmo med Jugoslavijo in Poljsko v dvorani Skenderija (1:8) ter preizkušnjo bobov štirisedov na Trebeviću. "Seveda je bilo to zame nekaj posebnega, novega. Bil sem zraven proge. Ne vidiš veliko, nekaj sekund slišiš grmenje in potem bob švigne mimo. Če si na pravem položaju, da vidiš celoten zavoj, še kaj ujameš, sicer pa ne veliko."

"Grmelo" je tudi 21. februarja, dva dni po koncu olimpijskih iger, ko so Franku priredili veličastna sprejema v Novi Gorici in domačem Solkanu. Tam se je prav tako zbrala velika množica ljudi.

Sorodna novica Fotozgodba: Olimpijski ogenj v Gorici

V Torino 2006 odpeljal avtobus otrok

Dobitnik srebrne medalje iz Sarajeva je po koncu kariere dolgo časa na lastno željo živel stran od soja medijskih žarometov. Nekaj več pozornosti je znova požel leta 2006, ko je zimske olimpijske igre gostil Torino.

Takrat je na posebni slovesnosti na skupnem trgu med obema Goricama sprejel plamenico z olimpijskim ognjem ter nato na veleslalom v Sestriere odpeljal avtobus sirot iz Sarajeva v družbi otrok iz Nove Gorice in Gorice iz socialno šibkejših družin. Otroci so bili tudi na kosilu v olimpijski jedilnici blizu veleslalomske proge.

"Jure je vedno znal navduševati ljudi tudi s svojim navihanim značajem in sproščenostjo," sklene Čurlič.

Kako se v Sarajevu spominjajo srebrne kolajne Jureta Franka

Imate tudi vi kakšno zgodbo, spominek ali fotografijo, povezano z olimpijskim dogajanjem leta 1984? Kliknite na spodnjo aplikacijo in nam jih zaupajte!