Foto: USZS
Foto: USZS

V izjavi za medije je minister Matej Arčon dodal, da so poplave na začetku avgusta priložnost, da bi določene pomanjkljivosti, predvsem birokratske, v prihodnje rešili na dvostranski ravni med Slovenijo in avstrijsko Koroško.

Po ministrovih besedah bi Slovenija in avstrijska Koroška lahko glede na to, da je varnost ljudi na obeh straneh meje najpomembnejša, po vzoru delovanja Geoparka Karavanke skušali najti čezmejna evropska sredstva za področje zaščite in reševanja.

Arčon se je v imenu slovenske vlade tudi zahvalil vsem prebivalcem avstrijske Koroške, deželi, občinam in slovenski skupnosti, ki so pomagali pri zbiranju finančne pomoči za prizadete v poplavah v Sloveniji.

Minister se je dopoldne najprej sešel s predstavniki oblasti v Železni Kapli, nato z županom občine Galicija Hannesom Makom, pozneje pa si je ogledal še zemeljski plaz v Globasnici. Srečal se je tudi z županom Globasnice Bernardom Sadovnikom in županom občine Žitara vas Gerhardom Kollerjem. Na sejmu v Pliberku pa je imel minister pogovore z župani Pliberka, Suhe, Bistrice ob Pliberku in občine Dobrla vas.

Ob tej priložnosti si je minister ogledal še Pliberški jormak, največji in najstarejši sejem južne avstrijske Koroške, prirejajo ga že od leta 1393. Prav te dni namreč poteka letošnja izvedba.