SKD Ajda Umag je letos v goste povabilo odlično gledališko skupino iz Leskovca pri Krškem. Foto: Janez Kerin
SKD Ajda Umag je letos v goste povabilo odlično gledališko skupino iz Leskovca pri Krškem. Foto: Janez Kerin
Ajda - nastop Buzet
Nastop vokalne skupine SKD Ajda v Buzetu. Foto: Čalić Šverko

Dneve slovenske kulture v Istri je pred petimi leti prvičorganiziralo najstarejše istrsko Slovensko kulturno društvo Istra Pulj, postopoma so se pridružila druga društva, tako da so v lanskem letu sodelovala že vsa SKD iz Istre, kar je odraz dobrega sodelovanja Koordinacije istrskih slovenskih društev. Na skupnem plakatu so bile tako napovedane razne prireditve kot so literarni večeri, razstave, koncerti, kino predstave, baletne prireditve, gledališke predstave, na katere so bili povabljeni ne samo člani društev ampak vsi naši sokrajani in drugi gostje, tako da smo vsem na ta način približali vsaj delček slovenske kulture na katero smo mi, pripadniki slovenske manjšine na Hrvaškem tako zelo ponosni. SKD Ajda Umag je letos v goste povabilo odlično gledališko skupino iz Leskovca, naša Vokalna skupina pa je nastopila tudi na prireditvi v Buzetu.

Gledališko predstavo Tistega lepega dne smo si lahko ogledali v soboto, 24.10.2015, v dvorani Pučkog otvorenog učilišta Ante Babič Umag, ki je bila polna kot že dolgo ne. Skupaj z odličnimi amaterskimi igralci KD Leskovec pri Krškem smo se preselili v malo primorsko mestece v čas italijanske okupacije, se nasmejali duhovitim Kosmačevim zapletom in razpletom ter začutili njegovo domoljubje in željo po ohranitvi slovenske pesmi in jezika, ki so jo takratni oblastniki želeli zatreti.

Po predstavi smo v preddverju dvorane gledalci in nastopajoči nadaljevali prijetno druženje, ki so ga popestrile in posladkale članice skupine za ohranjanje slovenske kulinarične tradicije. Vsi skupaj smo bili mnenja, da je potrebno tovrstna srečanja še ponoviti, tako s slovenskimi društvi iz domovine kot tudi z drugimi društvi na hrvaškem in iz povsod drugod kjer živijo naši rojaki.

Irena Blažić


Oglejte si še: