Gordan Jandroković in Urška Klakočar Zupančič. Foto: DZ/Daniel Novakovič
Gordan Jandroković in Urška Klakočar Zupančič. Foto: DZ/Daniel Novakovič

"Za nas je pomemben status Hrvatov, ki živijo v Sloveniji, menimo, da obstajajo pogoji, da dobijo status narodne manjšine," je dejal Jandroković, ki se je s pripadniki hrvaške narodne skupnosti v Sloveniji srečal danes.

Po njegovih besedah želi Zagreb to vprašanje rešiti "v duhu dobrososedskih odnosov in medsebojnega spoštovanja". Ob tem je izrazil prepričanje, da bo do tega tudi prišlo, njegove izjave povzema hrvaška tiskovna agencija Hina.

Jandroković, ki se na povabilo slovenske kolegice Urške Klakočar Zupančič od srede mudi na dvodnevnem obisku v Ljubljani, se je danes sestal tudi s predsednikom državnega sveta Lotričem. Tako kot s Klakočar Zupančič je tudi z njim potrdil dobre odnose med državama in interes za poglobitev medparlamentarnega sodelovanja, so sporočili iz DS-ja.

Vnovič je tudi izrazil sožalje za žrtve nedavnih poplav v Sloveniji in v luči tega izpostavil pomen solidarnosti med državljani obeh držav.

Poleg tega sta z Lotričem ocenila, da se gospodarski odnosi med državama odlično razvijajo, pri čemer sta izpostavila nenehno rast blagovne menjave, medsebojnih naložb in turistične kazalnike.

Predsednik DS-ja je med drugim izrazil zadovoljstvo ob vstopu Hrvaške v schengen, kar, kot je dejal, pozitivno vpliva na življenje ljudi ob meji ter gospodarsko sodelovanje med državama.

V okviru obiska se je Jandroković v sredo poleg srečanja s predsednico DZ sestal tudi s premierjem Robertom Golobom.