Slovesnost ob vnovični vzpostavitvi železniške povezave med Lendavo in Murskim Središčem. Foto: BoBo/Sobotainfo
Slovesnost ob vnovični vzpostavitvi železniške povezave med Lendavo in Murskim Središčem. Foto: BoBo/Sobotainfo

Povezava med Lendavo in Murskim Središćem je delovala že v preteklosti, a je bila v času epidemije covida ukinjena. Najprej jo je vnovič vzpostavila Hrvaška.

"Da lahko Lendavčani in Prekmurci zdaj sproščeno potujejo z vlakom, tudi v Zagreb na letališče, pomeni veliko. Tako je človek brez skrbi," je povedal lendavski župan. Hkrati je opozoril, da bo treba v prihodnje linije tudi nadgrajevati.

Današnje slovesnosti so se udeležili tudi župan Murskega Središća Dražen Srpak, direktorica družbe Slovenskih železnic – Potniški promet Darja Kocjan in predsednik uprave podjetja hrvaških železnic HŽ Potniški prevoz Željko Ukić.

Strinjali so se, da obnova železniške proge pomeni korak k trajnostnemu razvoju ter krepitvi gospodarskih in kulturnih vezi med sosednjimi mesti.

"Zelo nas veseli, da je z novim voznim redom ponovno vzpostavljena ta povezavo. Mi smo uredili povezavo iz Ormoža do Čakovca. Tako imamo oboji po dva para vlakov dnevno," je pojasnila Kocjan.

Vozni red iz Lendave oblikujejo hrvaške železnice. Vlak vozi dvakrat dnevno, in sicer ob 11.45 in ob 16.41, po novem pa lahko potniki na vlak vzamejo tudi kolo.