Jutranjik - Četrto čezmejno srečanje slovenskih kulturnih društev Istre

Tokratno, zdaj že tradicionalno čezmejno srečanje slovenskih kulturnih društev, ki delujejo v Istri, je potekalo v prijetni vasici Sveti Duh v bližini Buzeta. Člani osmih društev s te in one strani meje so se tudi tokrat zbrali v velikem številu, da bi skupaj proslavili dan državnosti. Pred štirimi leti so se na pobudo Društva istrskega prijateljstva Histria iz Pirana odločili, da bodo ta praznik poslej obeleževali skupaj in se tako začeli ponovno združevati, kajti Istra je bila vedno enotna, njeni ljudje pa od nekdaj povezani.

Tokratno srečanje je bilo še posebej slovesno, saj so obenem počastili 25 let samostojnosti Slovenije. Namen pa je bil enak. Združevanje, povezovanje in druženje. Srečanje je organiziralo Slovensko kulturno društvo Lipa iz Buzeta.

: "S tem druženjem smo želeli sporočiti, da se vračajo stari časi, ko ni bilo meja in da teh, ki so nastale pred 25-imi leti, danes spet ni več. Želeli smo sporočiti, da je dobro, če se čim več družimo s sosedi, kot smo se prej."

Pester kulturni program so sooblikovali člani slovenskih društev iz Buzeta, Umaga, Pulja, Poreča, Labina, Lovrana, Portoroža, Gračišča, Pirana. Sodeloval je tudi domačin, danes sicer Koprčan, Emil Zonta, ki v teh srečanjih vidi prihodnost.

Emil Zonta: "Mislim, da je pamet končno začela delovati. Ker spoštovanje med nami, bo rešilo predvsem nas in potem vse bližnje in daljnje sosede. To je nujno, nujno potrebo. Da se znova vzpostavi to sodelovanje na kulturnem področju, da se Istra z vso svojo kulturno dediščino ohrani kulturološko."

Zbrane je nagovoril tudi župan Buzeta, Siniša Žulič. Poudaril je, da meja ljudi v Istri v 25-ih letih ni razdvojila, pač pa jih je na nek način še bolj povezala. In več kot 300 udeležencev tokratnega čezmejnega srečanja, mu je pritrdilo.

Barbara Kampos

Foto: Davor Lonzarič