Foto: Irena Blažić / SKD Ajda Umag Foto:
Foto: Irena Blažić / SKD Ajda Umag Foto:
ČLANI SKD AJDA UMAG NA OBISKU PRI BENEŠKIH SLOVENCIH
Foto: Irena Blažić / SKD Ajda Umag
ČLANI SKD AJDA UMAG NA OBISKU PRI BENEŠKIH SLOVENCIH
Foto: Irena Blažić / SKD Ajda Umag
ČLANI SKD AJDA UMAG NA OBISKU PRI BENEŠKIH SLOVENCIH
Foto: Irena Blažić / SKD Ajda Umag

Kljub slabi vremenski napovedi, se nas je na tradicionalnem izletu »Spoznavaj svojo domovino«, zbralo za poln avtobus in dobra volja je odgnala dežne kaplje tako, da smo dežnike odprli šele na izviru Soče, kjer pa je pravzaprav rahlo naletaval sneg. Prvi dan smo se preko Italije odpeljali do Špetra, kjer nas je sprejela predstavnica Inštituta za slovensko kulturo Marina Cernetig in nas odpeljala v njihov muzej, ki predstavlja kulturno, krajinsko ter drugo bogastvo teritorija, na katerem je zgodovinsko prisotna slovenska narodna skupnost. Muzej SMO - Slovensko multimedialno okno je bil urejen v okviru strateškega projekta Jezik - Lingua in financiran v okviru Programa čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija 2007-2013 iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in nacionalnih sredstev Slovenije in Italije. Sodoben in inovativen pripovedni muzej, ki od obiskovalca zahteva aktivni pristop pri spoznavanju obravnavanih tem, si je zamislila arhitektka Donatella Ruttar s pomočjo številnih sodelavcev. Sestavljen je iz osmih multimedialnih in interaktivnih inštalacij, preko katerih lahko obiskovalci spoznavajo kulturno krajino od Julijskih Alp do morja, od Mangarta do Tržaškega zaliva. Atlas, Kulturne krajine, Govoreča knjižnica, Ilustrirana zgodovina, Glasbena krajina, Spomini iz besed, Arhiv zvokov in Zvočne razglednice so “postaje” tega muzeja, ki združuje zvočne in video posnetke, pripovedovanja in spomine ljudi, knjige, kulturne posebnosti pa tudi geografske značilnosti in privlačnosti teritorija, literaturo, glasbo, narečja in še marsikaj drugega. Gospa Marina nam je je celoten muzej in nasploh življenje tamkajšnjih Slovencev , ki »SMO tukaj prisotni« približala na tako zanimiv način, da se je tega zagotovo učila pri Krivopetah.

Prenočevali smo v lepo urejenem gostišču, ki nam je poleg odlične hrane ponudil tudi pravo večerno zabavo s plesom, mi pa smo vsi skupaj prepevali še dolgo v noč. V Idrskem smo si ogledal tudi manjši privatni muzej in se sprehodili po okolici.

Drugi dan smo se z odličnimi vodiči sprehodili skozi Kobariški zgodovinski muzej, ki je bil ustanovljen z namenom ohranjanja, raziskovanja in predstavljanja prve svetovne vojne, še posebno soške fronte. Nahaja se v prostorih nekdanjega Mašerovega kmečkega dvorca. Zbirka je postavljena v dvanajstih sobah, ki so razporejene v dveh nadstropjih. V muzeju je preko razstavljenih fotografij in pričevanj, različnih uniform, in zbirke orožja ter drugih predmetov predstavljeno življenje na bojišču in v zaledju in vse grozote prve svetovne vojne. Razstavljena je tudi maketa bližnjih vrhov, na katerih so označene žičnice, pešpoti, mulatjere in meja med Avstro-Ogrsko in Italijo, ki z aktivno projekcijo prikazuje napredovanje vojaških položajev. Lepo je predstavljena tudi kaverna, v kateri je vojak, ki piše pismo svojemu očetu. V muzeju se nahaja tudi multivizijska soba, kjer je na ogled krajši film, ki predstavlja soško fronto in bolj natančno opisuje dvanajsto soško bitko.

V Kobaridu smo se nato sprehodili do prelepega mostu preko reke Soče in se nato odpeljali ob njenem prekrasnem smaragdno-zelenem toku proti njenemu izviru. Tisti najpogumnejši in najposkočnejši so plezali prav do vrha.

In na koncu lahko vsi skupaj rečemo samo - nepozabno doživetje.

Besedilo in slike: Irena Blažić