Dogajanje se odvija v Umagu, Buzetu, Poreču, Labinu in Puli. Foto: Davor Lonzarič
Dogajanje se odvija v Umagu, Buzetu, Poreču, Labinu in Puli. Foto: Davor Lonzarič
Silva Šutar Vujičić
Silva Šutar Vujičić, predsednica Društva Slovencev Labin. Foto: Davor Lonzarič
SKD Ajda Umag
Še zadnje priprave na Dneve slovenske kulture na sedežu SKD Ajda Umag. Foto: Davor Lonzarič
Dnevi slovenske kulture v hrvaški Istri 2015

Pred tremi leti so jih, na pobudo Slovenskega kulturnega društva Ajda iz Umaga razširili v vse kraje, kjer delujejo slovenska kulturna društva v Istri. Letošnji dnevi ponujajo pester program, za vsakega nekaj. Začeli so se v Buzetu z odprtjem razstave risb Martina Bizjaka. V Buzetu so ob tej priložnosti odprli nove prostore društva, nastopila pa je tudi vokalna skupina Ajda. Za to priložnost so pevke izbrale tri slovenske ljudske pesmi. Zbor namreč poje samo slovenske ljudske napeve. Zato, da ne bi šle v pozabo in zato, ker jih je res veliko, nam je zaupala vodja vokalne skupine, Vesna Car.

Isti večer se je prireditev v okviru Dnevov slovenske kulture v Istri odvila tudi v Labinu. Tamkajšnje Društvo Slovencev Labin je v goste povabilo Oktet devet iz Celja. Predsednica društva, v katerem je 62 članov, Silva Šutar Vujičić pravi, da so ti dogodki zanje zelo pomembni. Zato, ker povezujejo. Slovence z okoljem v katerem živijo in Slovence iz Istre, saj se v tem tednu obiskujejo na dogodkih, ki jih organizirajo.

V Pulju so se letos odločili za slikarsko razstavo Slovenski ustvarjalci v Grožnjanu in predavanje Primoža Premzla o Hermanu Potočniku Noordungu. Dnevi slovenske kulture v Istri bodo v Poreču v znamenju baleta – nastopili bodo člani Društva Baletnih umetnikov Slovenije. Zaključni večer bo tokrat v Umagu, kjer bo na vrsti gledališka predstava Tistega lepega dne. Predsednica Slovenskega kulturnega društva Ajda, Danica Bojkovič pojasnjuje, da so se za gledišče odločili zato, ker želijo obiskovalcem ponuditi vsakič nekaj drugega. Pred tremi leti, ko so se Dnevi slovenske kulture prvič razširili po Istri, so pripravili razstavo Martina Bizjaka, lani pa so obiskovalcem ponudili film Metoda Pevca Aleksandrinke.

Cilj Dnevov slovenske kulture v Istri tudi po osmih letih ostaja enak – približati del slovenske kulture okolju, obenem pa so priložnost, da se tudi Slovenci, ki živijo v tem delu Hrvaške, naužijejo kulturnih dogodkov v svojem, maternem jeziku.

Barbara Kampos

Oglejte si še:


Dneve slovenske kulture v Istri smo obiskali tudi s kamero. V Pulju je bila Vesna Potočar Godnič:

Dnevi slovenske kulture v hrvaški Istri 2015