Vokalna skupina SKD Ajda. Foto: Čalić Šverko
Vokalna skupina SKD Ajda. Foto: Čalić Šverko
In še sklepni zapis o dnevih Slovenske kulture v istri 2015
Foto: Oktet 9
In še sklepni zapis o dnevih Slovenske kulture v istri 2015
Baletna predstava. Foto: SKD Istra

Dnevi slovenske kulture v Istri so letos potekali drugič kot rezultat sodelovanja slovenskih društev v Istri. Za razliko od prejšnjih let, ko je istoimenska prireditev potekala v istrskem najstarejšem slovenskem društvu v Pulju, smo se leta 2013 slovenska društva v Istri povezala v Koordinacijo in tako sedaj dogodke organiziramo skozi cel teden na področju celotne Istre. Vsako društvo prispeva en dogodek, razpored pa omogoča, da tudi člani ostalih društev obiščejo prireditve.

Letošnji Dnevi so se odvijali od 21. do 24. oktobra in kljub finančnim omejitvam ponudili pester program. V Labinuje Društvo Slovencev organiziralo koncert odličnega 9 Okteta. Moška vokalna zasedba je nastala na Gimnaziji Celje-center in pod umetniškim vodstvom Gregorja Deleje deluje že od leta 2006. Nastop je potekal v prostorih bošnjaškega kluba v Labinu, koncerta pa so se udeležili člani društva iz Labina, predstavniki ostalih manjšin v mestu ter rojaki iz Poreča, Buzeta in Pulja. Oktet je postregel z različnimi avtorskimi skladbami iz njihove nedavno zgoščenke Svoboda, razveselil pa nas je tudi s slovenskimi zimzelenimi in na veliko veselje predstavnikov manjšin tudi z nekaterimi ponarodelimi skladbami s področja bivše Jugoslavije.

Društvo Lipa iz Buzeta je v prostorih Narodnega doma postavilo izbor del akademskega slikarja Martina Bizjaka z naslovom Risbe. Bizjak je izredno plodovit avtor, ki se je slikarstvu posvetil po upokojitvi. Na otvoritvi razstave je ženska skupina Ajdovke iz Umaga zapela tri ljudske pesmi, 11-letna Vanesa Jakac pa je zbranim zapela in zaigrala na harmoniko. Dogodka sta se udeležila župan mesta Buzet Siniša Žulić in Giuseppina Rajko, namestnica župana Istrske županije.

Slovensko društvo Istra iz Pulja se je z dvema dogodkoma poklonilo delovanju rojakom, ki so v preteklosti živeli ali delovali na področju Istre. V galeriji društvu v Pulju je gostovala potujoča razstava Slovenski ustvarjalci v Grožnjanu, postavljena ob 50 obletnici "mesta umetnikov". Na pobudo nekaterih slovenskih slikarjev in drugih umetnikov iz prejšnje države, so bile pred 50 leti v tedaj opustelem mestecu organizirane prve slikarske kolonije. Sledili so zakup in prenova praznih hiš, s tem pa je bila utrta pot v revitalizacijo tega pitoresknega mesteca. Z bogatenjem vsebin, predvsem s programi Glasbene mladine, ki ima v Grožnjanu tudi svoj sedež, si je mestece prislužilo prej omenjen atribut. Razstava, ki smo jo gostili je zajela izbrane stvaritve umetnikov z različnih področij umetnosti. Spremno knjižico s prikazom ustvarjalcev in katalogom razstavljenih del je naše društvo tiskalo v tematski številki Mavrice.

V sodelovanju z mestno knjižnico v Pulju je osvetljen tudi lik in delo Hermana Potočnika Noordunga, svetovno znanega vizionarja ki je “potovanje po vesolju” znanstveno utemeljil v svoji knjigi, objavljeni leta 1928. V prostorih knjižnice je bila postavljena razstava faksimilov ilustracij iz knjige in besedila na panojih iz katerih se je dalo razbrati veliko zanimivosti iz življenja in delovanja Slovenca rojenega v Pulju v družini zdravnika v avstrijski mornarici.

Na svečanosti odprtja razstave so bili navzoči župan mesta Maribor, Andrej Fištravec, namestnica župana mesta Pulj, Elena Puh Belci in iz Veleposlaništva RS v Zagrebu, konzul Viktor Mlakar ter prva svetovalka Kristina Kliner.

Naj tu dodamo še zanimivost, da so nedolgo po Dnevih slovenske kulture, 5. novembra 2015 v okviru Zgodovinskega in pomorskega muzeja v Pulju svečano odprli turistično informativni center poimenovan po Hermanu Potočniku Noordungu. Prostor se nahaja v delu avstrijske trdnjave, v kateri domuje muzej. Noordung, ki je precejšen del življenja živel na Dunaju, tam je tudi pokopan, je tako dobil tudi tukaj svoj prostor , ki so ga v muzeju naslovili “Od avstrijskega mesta do vesolja”.

, SKD Istra Pulj