Sotočja 30.5.2016 - Ključen je jezik, pa tudi mladi člani

Veleposlanica Republike Slovenije na Hrvaškem Smiljana Knez je po Varaždinski, Splitsko-dalmatinski in Primorsko-goranski županiji obiskala še Istrsko županijo. Sešla se je z županom Pulja Borisom Miletićem in istrskim županom Valterjem Flegom, pred tem pa je obiskala slovensko kulturno društvo Istra, kjer so se gostiteljem pridružili tudi predstavniki društva Lipa iz Buzeta (predsednik in podpredsednica Smilja Marinac) in društva Ajda iz Umaga (predsednica Danica Bojković in podpredsednica Neža Učkar).

V pogovoru z rojaki je beseda tekla o razmerah v društvih, prostorskih težavah (društva v Poreču), prizadevanjih za okrepitev učenja slovenščine, spoprijemanju z varčevanjem in vprašanjem, kako pomladiti članstvo.

Kot je po srečanju povedala veleposlanica, razmere na terenu še spoznava. Skuša ugotoviti, kaj so specifični problemi v posameznih županijah. Ob tem pristojne opozarja na slovensko narodno skupnost. Pomemben je jezik, ugotavlja:

“Zlasti pomemben je pouk slovenščine. Kaj lahko konkretno na tem področju naredimo, pa bomo skušali analizirati in pripraviti načrte.”

Mladi in njihova vključitev v delovanje društva, je eno ključnih vprašanj, s katerem se soočajo tudi v SKD Istra, je Marjani Mirković povedala predsednica društva Danica Avbelj, ki se je pred nekaj leti iz Slovenije za stalno preselila v Pulj in se nato vključila tudi v delovanje društva, ki ga od novembra lani tudi vodi. Načrtov za prihodnost ji ne manjka, prioriteta pa so mladi.

“Mi vemo, da če ne bomo mladih vključili v društva, ne samo društvo v Pulju, temveč tudi v Istri in na Hrvaškem, ne bo šlo. Skoraj nimamo podmladka. Zakaj je tako, ne vem. Skušamo pripraviti akcije, okrogle mize, na katere bi privabili mlade. Naj sami povedo, kaj jim zanima in kaj želijo. Razumem jih, da na te družabne večer, med starejše, ne sodijo. Narediti moramo nekaj novega. Problem pa je, da tudi sami ne vedo, kaj bi.”

Do mladih skušajo priti preko staršev in starih staršev, pojasnjuje Danica Avbelj, predsednica slovenskega društva v Pulju, ki je vse od ustanovitve 2001 povezovalec rojakov na območju celotne Istre, s prireditvami, srečanji in tudi glasilom Mavrica, tromesečnikom, ki letos skupaj s pevskim zborom in ustvarjalno delavnico praznuje desetletnico delovanja.

Poleg zbora Encijan in ustvarjalne skupine v društvu delujejo še likovna, dramska in glasbena skupina, delavnica Zdravo življenje, knjižnica in dopolnilni pouk slovenščine.

Foto: Marjana Mirković (veleposlanica Smiljana Knez in Danica Avbelj)


Prisluhnite celotni oddaji Sotočja!