Foto: SKD Ajda Umag
Foto: SKD Ajda Umag
Učenci dopolnilnega pouka slovenščine iz hrv. in it. osnovne šole v Umagu
Učenci dopolnilnega pouka slovenščine iz hrv. in it. osnovne šole v Umagu. Foto: SKD Ajda Umag
Ravnatelj OŠ “Marija i Lina” Umag Mato Vidović.
Ravnatelj OŠ “Marija i Lina” Umag Mato Vidović. Foto: SKD Ajda Umag
SKD Ajda Umag je praznovalo sedmi rojstni dan
SKD Ajda Umag je praznovalo sedmi rojstni dan Foto: SKD Ajda Umag
Pogostitev na koncu.
Pogostitev na koncu. Foto: SKD Ajda Umag
Gosti MePZ Korona Umag.
Gosti MePZ Korona Umag. Foto: SKD Ajda Umag

Vse prisotne je pozdravila predsednica Slovenskega kulturnega društva Ajda Danica Bojković, ki je še posebej toplo pozdravila novo predsednici Zveze slovenskih društev na Hrvaškem Barbaro Riman, ministra svetovalca Matjaž Marka iz Veleposlaništva RS na Hrvaškem, predsednike in člane slovenskih kulturnih društev iz Reke, Buzeta in Poreča in vse prisotne občane.

ŽPZ je zapel še dve pesmi: Prešernovo Luna sije in narodno Pod rožnato planino.

Predsednica je predstavila sedemletno delovanje Ajde s posebnim poudarkom na letošnje dogodke, med drugim organizacijo enega izmed koncertov 49. revije Primorska poje, ki je prvič gostovala v Umagu. Pred članicami in člani društva je tudi letos še nekaj pomembnih dogodkov – od gostovanja pri rojakih na Reki, do vsakoletnega srečanja Dobrodošli doma ter čezmejnega srečanja istrskih kulturnih društev. V jeseni jih čaka Vseslovensko srečanje društev na Hrvaškem, gostovanje v Tuzli, potem pa že tradicionalni Dnevi slovenske kulture v Istri.

Zbrane sta nagovorila tudi Barbara Riman in Matjaž Marko, ki se je čudil, koliko društvo naredi v samo enem letu, za kar jim je tudi čestital.

Program so, ob ŽPZ Ajda, ki je zapel še dve pesmi: Škrjanček in Zabučale gore, sooblikovali tudi učenci dopolnilnega pouka slovenskega jezika pod vodstvom učiteljice Vide Srdoč, ki so interpretirali pripovedko Svetlane Makarovič Pod medvedovim dežnikom. Letošnje šolsko leto v umaški osnovni šoli prvič poteka pouk slovenščine in ravnatelj Mato Vidović je obljubil sodelovanje tudi v prihodnjem šolskem letu.

S pesmijo so v goste prišli tudi pevke in pevci MePZ Korona iz Umaga, kot pred sedmimi leti, ko so na ustanovni skupščini SKD Ajda zapeli Dan ljubezni. Zbor deluje 14 let, v katerih je iz male zasedbe prerasel v skupino, ki šteje kar 40 članov. Vodi jih maestro Branislav Ostojić – dobitnik mednarodne nagrade ARS CHORUS 2018 – znanost o zborskem petju.

Za konec slovesne prireditve pa so nastopile še plesalke Folklorne skupine Ajda v prelepih nošah. Zaplesale so polko Muzikant in dvignile dvorano na noge.

Druženje se je nadaljevalo ob prigrizku, ki so ga pripravile pridne članice kulinarične skupine SKD Ajda.

Danica Bojković, pred. SKD Ajda
Foto: SKD Ajda