Otvoritev razstave
Otvoritev razstave "Skupaj v gorah" na Reki. Foto: Marjana Mirković
Planinci iz društva Bazovica na Reki na vrhu Matajurja
Planinci iz društva Bazovica na Reki na vrhu Matajurja. Foto: Darko Mohar
Sotočja - Skupaj v gorah

Planinska skupina društva Slovenski dom Bazovica je v državnem arhivu na Reki postavila dokumentarno razstavo o več kot sto let dolgem sodelovanju in prijateljstvu slovenskih in hrvaških planincev in alpinistov, ki jo je ob 140-letnici delovanja pripravila hrvaška planinska zveza skupaj s planinskim muzejem v Mojstrani, kjer je razstava lani tudi začela svojo pot.

Dejavnost obeh planinskih organizacij je bila tudi pomembna opora proti potujčevanju je v pogovoru z Marjano Mirković v oddaji Sotočja poudaril Miro Eržen, vodja Slovenskega planinskega muzeja v Mojstrani.

»Prav zaradi domoljubja so nastale planinske zveze, tako slovenska kot tudi hrvaška. Upor proti velikonemškim ciljem je bilo gibalo in tu imamo skupne korenine…. Skupen cilj je bil ohraniti slovansko podobo naših gora in mislim, da jim je to v celoti uspelo.«

Razstava, ki je že gostovala v Ljubljani, na Brežicah, v Zagrebu in na Tršču, ima svoje življenje, pravi Darko Mohar, vodja planinske skupine društva Bazovica, saj bo postavljena tudi v Kopru in Labinu, predstavlja vsebinsko bogato gradivo in je razdeljena na dva dela. En del pripoveduje o sodelovanju na ravni zvez, društev in posameznikov tudi preko gorskih reševalnih in vodniških služb, drugi del pa predstavlja sodelovanja slovenskih in hrvaških alpinistov, ki so skupaj osvajali najvišje vrhove na svetu. Prav himalajske zgodbe so najpomembnejša stična točka, pravi Miro Eržen, toda:

»Glavno bogastvo so povezave med ljudmi na obeh straneh meje in to je dragulj tega sodelovanja.«

Povezovanje planincev je vodilo tudi meddruštvenega odbora primorsko-notranjskih planinskih društev, pod vodstvom Maruške Lenarčič, ki je prepričana, da za planince nikoli ne bo mej ali ograj:

»Vsa naša društva so obmejna, na eni strani na Hrvaško na drugi na Italijo, in že vseskozi odlično sodelujemo. Rada bi, da bi govorili ne le o enotnem kulturnem, temveč tudi o enotnem planinskem slovenskem prostoru.«

Sodelovanje je ena od temeljnih nalog tudi planinske skupine reške Bazovice, pravi Darko Mohar, ki vodi skoraj 40 aktivnih planincev:

»Že ob začetku delovanja smo se odločili za sodelovanje, najprej z reškimi društvi nato tudi čez mejo. Zelo dobro sodelujemo s PD RTV, smo član PD Snežnik, posebej ponosni smo tudi na sodelovanje z društvi v BiH, pa tudi s slovenskimi društvi v Italiji in na avstrijskem Koroškem.«

Pripravljajo različne skupne projekte in akcije. Ob dnevu državnosti so tako hkrati odpeljali hrvaške planince na Triglav, slovenske pa na vrh Dinare, do konca leta načrtujejo še nekaj pohodov; med drugim na Javornik in po Učki, kjer bodo odpirali tudi novoletni šampanjec.

Sotočja - Skupaj v gorah