Bogat program se je odvijal na Trgu pet bunara v Zadru. Foto: A. Sitnica
Bogat program se je odvijal na Trgu pet bunara v Zadru. Foto: A. Sitnica
Slovenci iz Zadra obeležili 10. Mednarodni dan kulturne različnosti
Svojo kulturo in gastronomijo je predstavilo osem narodnih manjšin, ki v Zadru že dlje časa delujejo. Foto: A. Sitnica
Slovenci iz Zadra obeležili 10. Mednarodni dan kulturne različnosti
Cilj Mednarodnega dneva različnosti je predstaviti vse narodne manjšine in njihov pozitiven in pomembne doprinos v okolju v katerem živijo. Foto: A. Sitnica

Koordinacija narodnih manjšin Zadarske županije je v soboto, 6. junija 2015, zaznamovala že deseti, jubilejni mednarodni dan kulturne različnosti. Bogat program se je odvijal na Trgu pet bunara v Zadru in je ob članih kulturnih društev privabil številne domačine in turiste, ki so bili priča bogastvu kulturne in gastronomske pestrosti zadarskih manjšin.

Dan manjšin se je letos prvič dogajal na prostem, saj smo v Koordinaciji presodili, da se tako manjšine lahko predstavijo in približajo večjemu številu obiskovalcev. Svojo kulturo in gastronomijo je predstavilo osem narodnih manjšin, ki v Zadru že dlje časa delujejo v društvih: albanska, bošnjaška, črnogorska, madžarska, makedonska, slovenska, srbska in italijanska. Vsi že vrsto let sodelujejo v delovni skupini Koordinacije narodnih manjšin, kakor je povedal , predsednik Koordinacije in dopredsednik Sveta za narodne manjšine Republike Hrvaške.

Cilj mednarodnega dneva različnosti je predstaviti vse narodne manjšine in njihov pozitiven in pomembne doprinos v okolju v katerem živijo. Rezultati našega dela so vidni v publikaciji Zadarski most prijateljstva, katerega prva številka je izšla že 2006.

Pred desetimi leti smo se Slovenci ob prvem mednarodnem dnevu kulturne različnosti predstavili v kulturnem programu z nastopom Dramske skupine Slovenskega doma Bazovica Reka, pod vodstvom Lojzeta Usenika. Letošnji, jubilejni mednarodni dan pa je z odmevnim nastopom popestrila Folkorna skupina SPD Bazovica z Reke pod vodstvom Nataše Grlica. Na slovenski stojnici smo predstavili niz tradicionalnih slovenskih jedi. Z jedmi iz starih slovenskih kuharic, med temi so tudi janeževi upognjenci, špehovka, zaseka in krajnske klobase, ki so jih pripravile pridne članice Slovenskega kulturnega društva Lipa Zadar, smo pogostili številne obiskovalce. Še posebej veseli in počaščeni smo bili, da nas je ob tej priložnosti obiskal Rudi Merljak, vodja Sektorja za Slovence v sosednjih državah pri Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu Republike Slovenije.

Darja Jusup