Predsednik Zveze slovenskih društev na Hrvaškem, Darko Šonc. Foto: Davor Lonzarič
Predsednik Zveze slovenskih društev na Hrvaškem, Darko Šonc. Foto: Davor Lonzarič
Davor Lonzarič|Predsednica društva Lipa iz Zadra, Darja Jusup.
Predsednica društva Lipa iz Zadra, Darja Jusup. Foto: Davor Lonzarič
Davor Lonzarič|Predsednica društva France Prešern iz Šibenika, Karmen Donđivić.
Predsednica društva France Prešern iz Šibenika, Karmen Donđivić. Foto: Davor Lonzarič
Davor Lonzarič|Predstavnica Slovencev v Varaždinski županiji Barbara Antolič Vupora.
Predstavnica Slovencev v Varaždinski županiji Barbara Antolič Vupora. Foto: Davor Lonzarič
Primorski dnevnik

V Opatiji je minuli konec tedna potekalo srečanje članov vseh slovenskih društev, ki delujejo na Hrvaškem. Kar 16 jih je in prišli so predstavniki vseh. Ne le, da bi se med seboj družili, pač pa tudi zato, da si izmenjajo izkušnje in skupaj najdejo rešitve za težave, ki jih pestijo. Tokratno srečanje, ki ga že trinajst let zapored pripravlja Zveza slovenskih društev na Hrvaškem, so popestrili s kulturnim programom, ki so ga sooblikovali članice in člani nekaterih društev. Na »malem festivalu«, kot je kulturni program poimenoval predsednik Zveze slovenskih društev na Hrvaškem Darko Šonc, so se predstavili MePZ Slovenski dom iz Zagreba, kvartet Lipa iz Buzeta, ŽPZ Prešernovke iz Šibenika, MePZ Bazovica z Reke, MePZ Triglav iz Splita, Mepz Encijan iz Pulja, po le mesecu od ustanovitve in prvih vaj pa tudi folklorna skupina SKD Ajda iz Umaga.

Pogled na množico predstavnikov slovenskih društev na Hrvaškem je dal tisti pravi občutek, koliko je Slovencev, ki v sosednji državi skrbijo za ohranjanje slovenskega jezika in kulture. Tovrstna druženja prispevajo k ohranjanju in krepitvi nacionalne zavesti, meni predsednik Zveze slovenskih društev na Hrvaškem, Darko Šonc.

: »Ko pridete pred hotel in na vseh avtobusih zagledate napis »slovensko društvo«, že samo ta slika nekaj pomeni.«

V društvih se radi udeležujejo skupnih srečanj. Predsednica zadarskega društva Lipa, Darja Jusup:

Darja Jusup: »Mi se zelo veselimo vsakega srečanja, ker se srečamo s svojimi rojaki in tako obnovimo stara prijateljstva in sklepamo nova.«

Karmen Donđivić: »Mi smo majhno društvo, prihajamo iz majhnega mesta in ko se tako, enkrat na leto zberemo vsi skupaj, se nekako ne počutimo več tako sami, dobimo občutek povezanosti.«

…o pomenu teh druženj doda predsednica društva France Prešern iz Šibenika, Karmen Donđivić. Da bi lahko bilo teh srečanj več, meni veleposlanica Republike Slovenije na Hrvaškem, Smiljana Knez.

Smiljana Knez, veleposlanica RS na Hrvaškem : »Še več bi lahko bilo izmenjav z manjšinami v drugih deželah, državah, ker je izzivov res ogromno.«

Predstavnica Slovencev v Varaždinski županiji Barbara Antolič Vupora, je med izzivi izpostavila pouk slovenskega jezika.

Barbara Antolič Vupora: »Smo vse starejši in naš pogled moramo usmeriti k mlajšim. Če ne bomo v naših otricih, v naših vnukih znali vzbuditi nekega čuta oziroma zavedanja lastnih korenin in zavedanja, da morajo ohranjati slovenstvo skozi vsakodnevno rabo slovenskega jezika, potem bodo vsi naši napori zastonj.«

Kako k sodelovanju privabiti mlade kot najpomembnejši izziv prepoznavajo tudi na Uradu RS za Slovence v zamejstvu in po svetu. Pomoč obljublja minister Gorazd Žmavc.

Gorazd Žmavc, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu : »In mi bomo dali predvsem večjo težo tem društvom na Hrvaškem, ker mislimo, da je to pravzaprav sestani del neke evropske regije, kamor že spadajo koroški Slovenci, Slovenci v Furlaniji-Julijski krajini in v Porabju na Madžarskem. Hrvaška je četrti partner v teh medsosedskih odnosih in jaz mislim, da moramo graditi ta evropski duh in evropsko vsebino. »

Za reševanje težav bo še čas. Po uradnem delu so si v Opatiji vzeli čas za sproščeno druženje. Ob slovenski pesmi in besedi, seveda.

Barbara Kampos


Primorski dnevnik