Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Nedavno je ministrstvo za izobraževanje na Hrvaškem imenovalo delovne skupine za pripravo predlogov učnih načrtov za predmete jezik in kultura narodnih manjšin v osnovnih in srednjih šolah, med katerimi je prvič tudi delovna skupina za slovenski jezik.

Učenci in dijaki se lahko na posameznih šolah na Hrvaškem učijo slovenskega jezika po modelu C, torej kot maternega jezika v obsegu dveh do petih šolskih ur na teden. Prvi koraki učenja jezika po tej obliki so bili narejeni pred štirinjastimi leti na reški Osnovni šoli Pećine, kjer je poučevala Vida Srdoč: "Sem že imela eno osnovo s 24 učenci, s katerimi sem začela slovenščino po modelu C in nato smo v šestih letih prešli na pouk v vseh osmih razredih. Potreben je bil seveda kurikulum, ki sem ga pripravila in velja še danes. Miroslav Gradečak, ki poučuje na varaždinski gimnaziji, pa je učni načrt pripravil za gimnazijo."

Srdočeva je ena izmed učiteljic in učiteljev slovenščine v delovni skupini, ki jo je imenovalo hrvaško ministrstvo za izobraževanje, in bo v prihodnjih mesecih pripravila predloge učnega načrta za slovenski jezik in kulturo. Kot meni, bo potrebno upoštevati, da je slovenščina eden izmed dodatnih predmetov v učnem programu: "Najti bi morali primerno mero, kaj je možno in kaj bi mi želeli. Seveda bi želeli, da se otroci naučijo slovensko, po drugi strani bi bilo potrebno obdelati tudi književnost in ostale umetnostne zvrsti."

Delovna skupina se je že sestala, je povedala predsednica Zveze slovenskih kulturnih društev Barbara Riman: "Do decembra imamo čas, da naredimo novi kurikulum. Na temelju tega učnega načrta bomo imeli tudi možnost izdaje lastnih učbenikov, ki jih bodo potem vsi otroci, ki so vključeni v ta sistem učenja slovenskega jezika, dobili brezplačno na začetku šolskega leta"

Poleg didaktičnega gradiva je med bodočimi izzivi tudi pomanjkanje učnega kadra: "Zavedamo se, da moramo pripraviti eno vizijo. Da bi morali začeti vzgajati kader, ki bi po končani fakulteti, prišel znova na Hrvaško in se tu zaposlil."

V letošnjem šolskem letu se slovenščino po modelu C, ki je večinoma prisotna v Istrski in Primorsko-goranski županiji, uči skoraj 300 šolarjev.