Foto: Katarina Bezić, Marija Balen Foto:
Foto: Katarina Bezić, Marija Balen Foto:
Slovensko kulturno društvo „LIPA“ Zadar
Prireditev se je tokrat odvijala na odprtem prostoru Trga Pet bunara, v samem zgodovinskem centru Zadra. Foto: Katarina Bezić, Marija Balen

Prireditev v organizaciji Koordinacije narodnih manjšin, ki prebivajo v Zadru, se je tokrat odvijala na odprtem prostoru Trga Pet bunara, v samem zgodovinskem centru Zadra.

Zadarski župan, Božidar Kalmeta je v pozdravnem govoru izpostavil, da ta prireditev dokazuje, da Zadar spoštuje in ceni raznovrstnost manjšin, ki s svojo kulturo bogatijo družbeno življenje Zadrske županije.

Slovence iz Zadra je ob tej priložnosti obiskal predsednik Zveze Slovenskih društev Hrvaške in član predsedstva Sveta za nacionalne manjšine Republike Hrvaške, Darko Šonc. Izrazil je zadovoljstvo s celotno prireditvijo, še posebej pa je pohvalil pridne člane in članice Slovenskega društva Lipa Zadar.

Narodne manjšine, združene v Koordinaciji narodnih manjšin Zadarske županije, so se predstavile s kulturnim programom in tradicionalnimi jedmi. Poleg albanske, bosanske, srbske, madžarske, makedonske, italijanske in slovenske manjšine, so se predstavile še češka, slovaška in poljska manjšina.

Slovenci smo se predstavili z obloženo stojnico slovenskih tradicionalnih jedi. Članice „Lipe“ so pripravile prave domače klobasa s Koroške, sirne namaze iz Savinjske doline ter več vrst domačega kruha. Obiskovalci so se pogostili tudi s pravimi slovenskimi poticami – pehtranovo, makovo, rožičevo in s prekmursko gibanico. Med raznovrstnimi piškoti in rogljički, je bilo največ povpraševanje po posebnosti slovenske stojnice – janeževih upognjencih.

V kulturnem programu pa smo se Slovenci predstavili z nastopom Tamburaškega orkestra KUD „Oton Župančič“ Artiče. Pod vodstvom prof. Dragutina Križaniča so izvedli venček Avsenikovih pesmi in navdušili publiko z izvedbo dalmatinske pesmi Kratki susret, s solistko z izjemnim vokalom, Elizabeto Križanić.

Goste iz Slovenije smo popeljali na strokovni ogled Zadra in njegovih znamenitosti. Le najznamenitejših morskih orgel žal niso slišali, saj so trenutno deležne rednega letnega popravila.