Poezija Andreje Malta spaja kulture in ljudi. Sama je povedala, da je pisanje  njena prva ljubezen. Foto: A.Sitnica
Poezija Andreje Malta spaja kulture in ljudi. Sama je povedala, da je pisanje njena prva ljubezen. Foto: A.Sitnica
Vsakdanje stvari / Svakodnevne stvari  Andreje Malta
Andreja Malta piše v slovenskem in hrvaškem jeziku, prozo in poezijo objavlja v obeh jezikih. Foto: A. Sitnica
Vsakdanje stvari / Svakodnevne stvari  Andreje Malta
Dogodek je bil v prepolni Multimedijalni dvorani Mestne knjižnice v Zadru. Foto: A.Sitnica
Vsakdanje stvari / Svakodnevne stvari  Andreje Malta
Foto: A.Sitnica

Andreja je članica Slovenskega kulturnega društva Lipa, Društva hrvaških piscev podružnica Zadar in zadarskih pisateljev ZaPis. Zbirka pesmi in kratke proze Vsakdanje stvari/Svakodnevne stvari je njena tretja knjiga. Andreja Malta piše v slovenskem in hrvaškem jeziku, prozo in poezijo objavlja v obeh jezikih. V slovenščini je nostalgična, loteva se brezčasnih tem, v hrvaščini pa je »vsakdanja«, ukvarja se s pomenom vsakodnevnih stvari, z lepimi in manj lepimi detajli, ki izpisujejo življenjsko karto.

V recenziji Vsakodnevnih stvari/Svakodnevnih stvari je dr. Klemen Lah poudaril poglobljeno in čustveno zrelo pisanje Andreje Malta. Predsednik HKD Zadar, Nikola Šimić Tonin pa je izpostavil avtoričino osebno in književno »dvojnost« in kako se v zbirki odpirajo tudi nekatera eksistencialna vprašanja. Skozi blago ironijo in humor je Andreja Malta svojo poezijo in prozo zapisala suvereno in pri tem izoblikovala svojo lastno literarno identiteto.

Predstavitve knjige se je udeležil tudi predsednik Slovenske izseljenske matice Janez Rogelj. Izpostavil je umetnike, rojene v Sloveniji, ki ustvarjajo po vsem svetu in oblikujejo tako imenovano izseljensko literaturo. Izid vsake knjige je pomemben, je poudaril, med izseljenimi Slovenci pa je vsaka nova knjiga praznik in veselje.

Poezija Andreje Malta spaja kulture in ljudi. Sama je povedala, da je pisanje njena prva ljubezen. Še naprej se bo ukvarjala z pisanjem, pisanjem poezije v slovenščini in kratke proze v hrvaškem jeziku.

Med številnimi gosti, člani SKD Lipa Zadar in predstavniki vseh narodnih manjšin Zadarske županije, so se predstavitve udeležili tudi podpredsednik Sveta za nacionalne manjšine Republike Hrvaške Veselko Čakić in predstavniki Mesta Zadar, Anita Gržan Martinović, odgovorna za mednarodne odnose, načelnica Mesta Zadra Mirjana Zubčić in Branka Radman namestnica načelnika za kulturo Mesta Zadar. Iz Splita so se predstavitve udeležili dragi gosti, člani Slovenskega kulturnega društva Triglav Split, tam je bila tudi urednica Planike ter lektorica Vsakdanjih stvari/ Svakodnevnih stvari.

Pesmi je v slovenščini brala avtorica sama, v hrvaškem jeziku pa sta jih predstavili Marija Ivoš in Emilija Mijatović.

Literarni večer, ki je bil obenem tudi božično srečanje, sta z nastopom popestrila kantavtor Marijan Padelin in plesalka Mirjam Mimi Dadić.