Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc. Foto: SVSD
Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc. Foto: SVSD
Srečanje v Pulju
Župan Istrske županije Valter Flego. Foto: SVSD
Srečanje v Pulju
Predsednica slovenskega kulturnega društva Oljka iz Poreča Mirjam Pran. Foto: SVSD
Jutranjik - Žmavc in Flego o čezmejnem sodelovanju

Odnos med Slovenijo in Istro ni enako odnos med Slovenijo in Hrvaško. V prostoru, ki je bil od nekdaj povezan, se življenje vsakodnevno povezuje na različnih področjih.

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc: " To sobivanje ne pozna meja, ne pozna odprtih vprašanj, da ne bi mogli skupaj živeti v tem prostoru, ampak obratno, da si bomo s sodelovanjem v tem prostoru omogočili, da bo življenje tako enih kot drugih lepše in boljše."

Čezmejno kulturno sodelovanje je odlično, v prihodnje si želijo okrepiti sodelovanje na gospodarskem področju, na področju turizma in infrastrukture. Državi do zdaj nista resno pristopili k urejanju železniškega prometa in cestnih povezav, meni župan Istrske županije Valter Flego. Želja in pobud pa je še veliko:

"Želimo si, da bi lahko znova uporabljali izolsko bolnišnico, da bi brez prejudiciranja arbitraže, pospešili sodelovanje tako na gospodarskem kot na turističnem področju. Mi smo prijavili 16 čezmejnih projektov v okviru Interreg razpisov Slovenija-Hrvaška in pričakujem, da se bosta državi še bolj povezali skozi evropske projekte"

Predstavniki društev so izpostavili konkretne težave. Predsednica slovenskega kulturnega društva Oljka iz Poreča Mirjam Pran je opozorila, da društvo, ki bo prihodnje leto praznovalo deseto obletnico delovanja, še vedno nima svojih prostorov.

"Zadovoljna sem, župan je obljubil, da nam bo pomagal, da bi vendarle prišli do svojih prostorov."

Skupaj pa se bodo trudili tudi za uvajanje pouka slovenskega jezika v šole in za tesnejše čezmejno sodelovanje fakultet oziroma univerz.

Barbara Kampos

Naslovna slika: Vesna V. Zmaić

Jutranjik - Žmavc in Flego o čezmejnem sodelovanju