Foto: Primorski dnevnik Foto:
Foto: Primorski dnevnik Foto:

Tudi letos smo dijaki zadnjega razreda Državnega tehniškega zavoda Žige Zoisa opravili dvotedensko prakso v Ljubljani. Stroške bivanja v Dijaškem domu Ivana Cankarja je v celoti kril Zavod Republike Slovenije za šolstvo.

V prestolnico Slovenije smo se odpravili v nedeljo, 4. septembra. Profesorica Cirila Devetti in profesor Willj Mikac sta poiskala primerna podjetja in se domenila z odgovornimi za prakso, tako da smo že v ponedeljek začeli z delom.

Dijaki smeri Uprava, finance in marketing so opravljali prakso, povezano s predmetnikom na šoli, vendar vsakdo na drugačen način. Gostila so jih naslednja podjetja: BIT Center Hotel, Zlatarna Malalan, Stanovanjski sklad, revija Mladina, pivovarna Union, podjetje Aquafil, Deželna banka Slovenije ter podjetje Get Interactive.

Sošolci smeri Gradnje, okolje in teritorij pa so bili zaposleni v podjetju Geograd, v studiu arhitektov API, v ateljeju S ter pri podjetjih Gekom, Katastri in LGB.

Praksa je v večini primerov potekala dobro. Čeprav nekateri dijaki niso bili popolnoma zadovoljni z delom, je večina cenila vsaj koristne plati te izkušnje. Nekateri so bili zelo veseli zaradi obilnih malic, ki so jim jih nudila podjetja, redki srečneži so bili tudi plačani. Spet drugi so bili preprosto navdušeni nad sodelavci in skoraj žalostni, da se je praksa končala. To, da nam je šola nudila tako izredno možnost, je velika prednost. Izkušnja v slovenski prestolnici je namreč dragocena, kajti ob delu v slovenskih podjetjih smo spoznavali tudi mesto in življenje v njem.

Ob koncu bi se rada zahvalila vsem profesorjem, ki so nam omogočili delovno prakso v Ljubljani, kakor tudi Zavodu Republike Slovenije za šolstvo za finančno pomoč.