Vojko Volk in Massimiliano Fedriga. Foto: Primorski dnevnik
Vojko Volk in Massimiliano Fedriga. Foto: Primorski dnevnik

TRST - Besede niso dejanja, toda generalni konzul Republike Slovenije v Trstu Vojko Volk je po včerajšnjem srečanju na sedežu deželne vlade Furlanije Julijske krajine moral čestitati gostitelju. Massimiliano Fedriga se je namreč po diplomatovih besedah »zelo dobro pripravil«, Sloveniji in Slovencem pa je namenil kopico pohval, zahval in obljub.

Ponovil je na primer stališče, ki ga je razčlenil v junijskem pogovoru za Delo, da je treba slovenski narodni skupnosti v Italiji zagotoviti zastopanost v italijanskem parlamentu, češ da Slovencem mora pripadati to, kar že ima nemška manjšina. Fedriga je med sestankom s konzulom tudi ponovil, da bi deželna vlada rada vzpostavila »stalno omizje za vprašanja manjšin«, se pravi redna srečanja med predstavniki Slovencev, Furlanov in Nemcev ter vlado Furlanijo Julijsko krajine. Skrb za redno sestajanje bi prevzel kar predsednik deželne vlade.

Slovenske organizacije so ta predlog že prejele in ga pozdravile, čeprav sodelovanje ostalih manjšin vzbuja pomisleke, saj ima vsaka skupnost svoje posebnosti in potrebe. Vojko Volk ve, kaj menijo slovenske organizacije, priznava pa, da je predlog v principu korekten.

A pogovor med Fedrigo in Volkom se ni vil le okrog manjšinskih tem. Predsednika deželne vlade je namreč zanimalo, kako Sloveniji uspeva beležiti petodstotno gospodarsko rast, gostu pa je tudi prinesel čestitke notranjega ministra Mattea Salvinija za delo, ki ga opravlja slovenska policija pri varovanju južne meje, ki je obenem meja schengenskega območja.

Vabilo tržaškemu zagovorniku Slovenije
Slovenski konzul je Fedrigo uradno povabil v Slovenijo, obisk pa bodo seveda vpisali v agendo, ko bo v Ljubljani vlada s polnimi pooblastili.

Fedriga bi v slovensko prestolnico rad prinesel predlog, naj se Slovenija vključi v evropsko združenje za teritorialno sodelovanje (EZTS) Brez meja, v katerem sta Koroška, Furlanija Julijska krajina in Veneto ter kot zunanja opazovalec Istarska županija. Država se regijski navezi ne more pridružiti, zato pa razmišljajo o pridružitvi nekaterih slovenskih občin.

Fedriga bo v Ljubljani očitno dobrodošel, še zlasti če bo znova ponovil stališče, da v arbitražnem sporu podpira Slovenijo, to pa menda zato ker si želi jasen potek schengenske meje. (pv)
Več novic na www.primorski.eu