Foto: Primorski dnevnik
Foto: Primorski dnevnik

REPEN - Vse je nared za letošnji veliki praznik v Repnu ob okroglem, 50. jubileju ustanovitve Zadruge Naš Kras, ureditve Kraške hiše in prve Kraške ohceti. Le para žal ne bo in torej tudi najlepšega trenutka na prazniku – ohceti – ne. Do zadnjega so organizatorji – Zadruga Naš Kras, Občina Repentabor in KD Kraški dom – upali, da se bo le našel zaljubljen par, ki bi se odločil za poroko po stari ljudski tradiciji, pa so se morali naposled vdati ...

Praznovanja pa bodo vseeno minila »v ohcetnem duhu«, so novinarjem, zbranim v Kraški hiši, zagotovili organizatorji praznika, ki bo zaživel v Repnu od četrtka, 23., do nedelje, 26. avgusta. Aleksij Križman, Vesna Guštin in Marko Pisani so sicer ocenili, da se bo morda do zadnjega tedna v avgustu še kaj spremenilo, program pa je v glavnem že začrtan. Čeprav ohceti ne bo, so se vseeno odločili za jubilejno veliko slavje, in po svoje upajo, da bo dogajanje morda le koga spodbudilo, da se opogumi, tako da bi lahko že prihodnje leto le speljali ohcet. »V zadnjih letih smo slišali veliko kritik na naš račun, češ da smo preveč strogi. Ohranjati dogodek, ki obuja tradicije, na spodobni ravni sploh pa seveda ni lahko in nikakor ne moremo govoriti o ohceti brez realne poroke, pri kateri se zbere in za katero dela prostovoljno vsa vas. Zato nikakor ne bi bilo smiselno, ko bi se odločili za igrano poroko, saj bi se vse skupaj spremenilo v brezsmiselno fikcijo,« je pojasnil župan Pisani.

Guštinova je spomnila, da je za uvod v praznično leto spomladi poskrbelo več kulturnih dogodkov: v galeriji Kraške hiše so priredili tri likovne razstave – umetnika Fulvia Cazzadorja, akademske slikarke in tekstilne oblikovalke Cvetke Hojnik, ki je tačas še na ogled, in pa likovno-besedni dogodek z umetnikom Frankom Vecchietom, pesnikom Markom Kravosom in glasbenikom Ladom Jakšo; v začetku junija pa so predstavili še sveže novo knjigo Vesne Guštin Živio Kraška ohcet. Seveda pa ne gre prezreti del na domači Kraški hiši, kjer so poskrbeli za obnovo električnega omrežja, ureditev efektne razsvetljave v notranjih in zunanjih prostorih ter postavitev plošče v spomin in zahvalo tridesetim ustanoviteljem Zadruge Naš Kras.

Kakor je povedal Pisani, se bo praznik, ki so ga poimenovali 50 let Kraške hiše in Kraške ohceti začel v četrtek, 23. avgusta, ko bodo ob 19. uri v Kraški hiši odprli razstavo treh umetnic – Doljakove, Slavčeve in Starčeve, sledil bo nastop ženske pevske skupine Stu ledi in pogostitev v organizaciji Okusov Krasa; ob 21. uri pa bo v Repenskem muzeju koncert MPZ Kraški dom ob 20-letnici delovanja z video presenečenji.

Petkov večer, 24. avgusta, bo ob 19. uri na repenskem placu poživel koncert nabrežinske godbe oz. njenega mladinskega sestava, ob 19.45 bo v Kraški hiši domača osnovna šola A. Gradnika v sodelovanju s slovenskim filatelističnim društvom Košir predstavila znamko in razglednico ob 50-letnici Kraške hiše in Kraške ohceti. Večer bo od 20. ure dalje v domeni ansambla Kraški muzikantje, ob 21. uri pa bodo na zgornjem delu placa obudili podoknico.

V soboto, 25. avgusta, bo ob 18. uri v Kraški hiši pogovor o knjigi Živio Kraška ohcet z avtorico Vesno Guštin in Vilmo Purič, ob 19. uri pa se bodo na placu zavrteli folklorni plesalci Stu ledi in Kraškega šopka, za njimi pa bo zaigral Kraški kvintet.

Višek bo praznik doživel v nedeljo, 26. avgusta, ko bodo na svoj račun prišle narodne noše: ob 8.30 se bodo zbrale v Kraški hiši, od koder bodo ob 9. uri krenile proti Tabru, kjer bo ob 10. uri maša. Uro zatem se bodo noše spustile proti Repnu – del poti bodo prehodile po stari cesti, od koder se odpira lepši pogled na kraško planoto. V Kraški hiši bo ob 12. uri nastopila skupina Ano ur’co al’ pej dvej, medtem ko bo ob 13. uri v gostilni Križman poskrbljeno za žvacet v organizaciji gostilničarjev, ki sodelujejo pri prireditvi Okusi Krasa. Od 17. ure pa bo na placu za ples in dobro voljo poskrbel ansambel Alpski kvintet.

Vse dni bodo svoja vrata odprle domače osmice oz. bodo zanje poskrbela razna društva po vaških borjačih, na placu pa bodo za lačne poskrbeli člani NK Kras. Vsak dan bo mogoče sodelovati na fotografskem natečaju v organizaciji Fotokrožka FotovideoTrst 80.

Ko čas in prostor izgineta ...
V svojo knjigo je Guštinova vključila veliko izjav o parih, ki so se odločili za poroko na Kraški ohceti. Včeraj je zbranim v pokušino prebrala lepe besede Mirjam in Davorina, ki jima bo za vedno ostal pri srcu zlasti ples po poročnem kosilu. »Takrat se je prebudil naš slovanski duh in naše najgloblje korenine, vsaj tako sva midva to doživljala. Prva sva zaplesala in z naravno silo se je okrog naju zavrtelo še vsaj pet krogov narodnih noš. V teh trenutkih sva doživljala nekaj globoko pristnega, nekaj, kar je naju povezalo z daljno preteklostjo poganskih slavij. Čas in prostor sta izginila v omami tistega popoldanskega sonca, pojočih in nasmejanih obrazov.« Škoda bi bilo, da se kaj takega ne bi več ponovilo ...

Sara Sternad

Več novic na www.primorski.eu