Foto: Primorski dnevnik Foto:
Foto: Primorski dnevnik Foto:

GORICA - Nora Gregor se je vrnila v kraj svojega otroštva. Na goriško Placuto, kjer se je leta 1901 rodila v nemško govoreči družini; vrt, ki prekriva tamkajšnji trg, se od včeraj imenuje Park Nora Gregor - goriška igralka. Poimenovanje je zapisano v treh jezikih, ki (žal) niso značilni za današnjo Gorico, so bili pa značilni za čas, v katerem je Nora živela: v italijanščini, nemščini in slovenščini. To naj bi bila sploh prva trijezična občinska toponomastična tabla ... Za poimenovanje je poskrbela mestna uprava župana Ettoreja Romolija in tako sprejela predlog goriškega združenja Kinoatelje, ki si že skoraj dvajset let prizadeva, da bi mesto spoznalo in ovrednotilo to gledališko in filmsko igralko. Nora Gregor je namreč nastopila v 28 filmih, med drugim tudi v Pravilu igre Jeana Renoira, ki velja za enega najboljših filmov vseh časov. Bila je zvezda dunajskih gledaliških odrov in hollywoodskih produkcij, po poroki z avstrijskim princem Ernstom Rüdigerjem Starhembergom pa tudi rumenega tiska.

Da gre za zgodbo, ki jo je vredno promovirati med someščani in turisti, je v uvodnem nagovoru dejal Igor Devetak, ki se je veliko ukvarjal z Norinim likom. Izrazil je zadovoljstvo, da je za dolgoletnim raziskovanjem ostal otipljiv dokaz - večjezična tabla, s katero se Nora simbolično vrača v Gorico; v rojstnem mestu pa bo zares zaživela, če bo poimenovanje prešlo v dnevno rabo, če bodo pri promociji dogodkov, ki potekajo v parku (nekoč so tu bile celo filmske projekcije, danes na primer bolšji sejmi), uporabljali novo poimenovanje. Zahvalil se je županu, ki je držal obljubo in Nori posvetil park in trijezično poimenovanje, vsem sodelavcem, posebno misel pa namenil Sandru Scandolari, pokojnemu prijatelju in odličnemu poznavalcu filma, ki je »najbolje pripovedoval zgodbo o Nori Gregor in njenih goriških koreninah«.

Župan Romoli je priznal, da tudi sam ni poznal Norine zgodbe in da sta ga zanjo navdušila Devetak in Neda Rusjan Bric, ki je Nori posvetila trijezično gledališko koprodukcijo Skriti kontinent spomina. Gorica rada pozablja na svoje zaslužne občane, je spomnil župan, Norino »pravljico« pa je bilo vredno iztrgati pozabi: trijezično tablo je postavil, da bi z njo koristil mestu. K razkritju table, ki je bila do tedaj prekrita z italijansko trikoloro, je nato povabil ravno novogoriško režiserko.

Nora Gregor se je včeraj vrnila v kraj svojega otroštva. Lepo bi bilo, ko bi se prej ali slej ob tabli z njenim imenom pojavile tudi njena podoba in informacije o njenem življenju. Da se radovedni mimoidoči ne bi le nemo ozirali v novo tablo in se spraševali, kdo je bila ta Nora Gregor ...


Več novic na www.primorski.eu