Foto: Primorski dnevnik Foto:
Foto: Primorski dnevnik Foto:

Jutri ob 21. uri bo kavarna Gruden v Nabrežini gostila prvo prireditev letošnje izvedbe poletnega festivala Kras, ki pod okriljem Glasbene matice obsega koncerte, tečaje, delavnice in predavanja. Festival je nastal pred skoraj dvajsetimi leti po zamisli Marka Ferija in je bil več let namenjen izključno kitari, nakar so bila postopoma dodana še druga glasbila. Letos bo program sestavljalo šest segmentov: kitara, klavir, godala, harfa, harmonika in tolkala.

Vsi dogodki se bodo odvijali na Tržaškem, a v različnih krajih, kjer bodo udeleženci tečajev in delavnic lahko vadili do polovice julija s priznanimi docenti: občinstvu pa so namenjeni njihovi zaključni nastopi, kot tudi koncerti poklicnih gostujočih glasbenikov. Prvi koncert bo spadal v področje tolkal. Umetniški vodja Andrej Pirjevec je za jutrišnji večer izbral duo Accordon, ki ga sestavljata tolkalist Jaka Strajnar na cajon in harmonikar Jernej Jemc.

Uradno dprtje festivala bo v nedeljo ob 18. uri v gledališču Prešeren v Boljuncu, kjer bo na sporedu izreden dogodek in sicer koncert simfoničnega orkestra Glasbene matice, ki ga vodi Igor Zobin. Koncert je uvrščen v dogodke ob Svetovnen prazniku glasbe in je nastal s sodelovanjem Občine Dolina.

Od 28. do 30. junija bo sledil segment festivala, ki je posvečen harfi pod umetniškim vodstvom Tatiane Donis. Tečaj bo vodila harfistka Francesca Tirale iz Brescie, dva pevca, dve harfistki in violinist pa bodo protagonisti koncerta v mormonski cerkvi v Trstu na prikupno temo glasbe animiranih filmov.

Kitaristi so povabili priznanega docenta Vita Nicolo Paradisa, ki bo 1. julija nastopil solo v dvorani društva Igo Gruden v Nabrežini, nato bo vodil še orkester kitar. V istem sklopu bo kitara zazvenela tudi v drugačni žanrski varianti z nastopom blues tria Iva Tulla. Umetniški vodja tega dela festivala Janoš Jurinčič pa je ob delavnici in koncertih poskrbel tudi za tečaj in predavanje: predavali bodo Stefano Viola, Marko Feri in Angela Tagliarol.

Fulvijo Jurinčič bo poskrbel za koncert in skupinsko delavnico, na kateri se bodo udeleženci soočili z orkestralno igro in bodo 2. julija ob 20. uri lahko nastopili s harmonikarskim orkestrom Synthesis 4 v Kulturnem domu na Proseku.

Beatrice Zonta koordinira klavirski segment festivala na Zavodu Združenega sveta v Devinu. Tečaj bo vodila priznana pedagoginja Isabella Lo Porto, koncerti pa bodo trije: duo Sara Radin-Claudia Sedmach, Margherita Santi in udeleženci delavnice.

Vasilij Meljnikov pa bo osrednji docent tečajev godal, ki se bodo prav tako odvijali v prijetnem okviru devinskega zavoda. Mlajši pa bodo imeli letos zelo spodbudno priložnost z delavnico Mini Strings Orchestra, pri kateri bo sodelovalo kar pet docentk. Profesorica Jagoda Kjuder je poskrbela tudi za dva koncerta: na prvem bosta nastopila obetavna violinista Alida Igbaria in Vanja Zuliani, na drugem pa Meljnikov v triu z učenkama. Udeleženci festivala za godala bodo na predavanju lahko spoznali tudi notatorski program Sibelius.