Blek Panters. Foto: Primorski dnevnik
Blek Panters. Foto: Primorski dnevnik

»Kdr Blek Panters gudejo Jzero, je kukr kdr Vasco gude Alba chiara.« S temi besedami, objavljenimi na Facebooku, je udeleženka opisala enkratno vzdušje s sobotnega koncerta v Doberdobu, na katerem se je zbrala tisočglava množica. Da bi v živo prisluhnili Blek Pantersom, ki so v domači vasi nastopili po štirinajstih letih, so ljubitelji njihove glasbe prišli iz najrazličnejših krajev od Doline do Števerjana. Bilo je veliko mladih in otrok, v občinskem parku so se zbrali tudi starejši Doberdobci in Doberdobke, ki jih Blek Pantersi niso nikakor razočarali. Posebno doživet je bil seveda zaključek koncerta. Po uspešnici Žile, ki so jo s ploskanjem spremljali prav vsi udeleženci koncerta, je bila na vrsti balada Jzero, ki so jo Blek Pantersi zapeli objeti s svojimi najdražjimi prijatelji - zlasti iz godbe Kras - in z Mladimi gazdami, z nastopom katerih se je začel sobotni koncert. Da bi slovo ne bilo preveč otožno, je poskrbel Kenebek, s katerim so na ves glas peli prav vsi udeleženci večera; zaključku koncerta je sledil dolg aplavz, s katerim so nagradili Blek Panterse - pevca Walterja Perica, kitarista Aljošo in Petro Gergoleta, basista Ivana Lakoviča, saksofonista Igorja Perica, tolkalca Aleša Ferfoglio, bobnarja Ezia Zuppela, pevki Martino Feri in Tanjo Gaeta. V soboto je na klaviaturah igral domačin Jurij Lavrenčič, medtem ko so z odra namenili poseben pozdrav Marku Sancinu in Iztoku Cergolu, ki ju tokrat ni bilo zraven zaradi drugih obveznosti.

Koncert je priredil pihalni orkester Kras v sodelovanju z zadrugo Maja in goriškim Kulturnim domom pod pokroviteljstvom SKGZ in Občine Doberdob. V večer je uvedel predsednik godbe Luciano Gergolet, nakar se je s suverenim nastopom izkazala predskupina Mlade gazde. Na odru so se predstavili pevec Simon Cotič, kitarist Aleš Lavrenčič, harmonikar Simon Cettolo, klaviaturist Tomaž Grassi, trobentač Gabriel Legiša in bobnar Liam Visentin; basista Borisa Radoviča, ki je bil odsoten zaradi sočasnega koncerta drugega ansambla, je nadomestil Jurij Lavrenčič. Mladi glasbeniki s tržaškega in goriškega Krasa so navdušili s slovenskimi in balkanskimi uspešnicami. »Če potrebujete ansambel za šagro, jih lahko pokličete,« sta poudarila Luisa Gergolet in Dario Bertinazzi, ki sta nato predstavila Blek Panterse in poskrbela za nekaj hudomušnih vložkov, med katerimi so se nastopajoči lahko za trenutek oddahnili. Koncert se je začel s komadoma Čeren pes - Ven z glave, ki so ji sledile uspešnice z vseh treh zgoščenk doberdobske skupine - Zinka zela, Komar, Doberdbuobska, Pitka an petelini, Pištači, Oxis, Mulo mauta in številne druge. Dogajanje na odru so poleg superheroja Kenebeka popestrili Kapitano, prikupna Luskovca, Sipa in Viguor, ki je na koncert prišel direktno iz Doberdobskega jezera. Na odru so se pojavili tudi miličniki, tako da so morali Blek Pantersi med koncertom tudi »pihati«. Skupaj z doberdobskim bendom je domačin Vilko Frandolič zapel dve priredbi Krucenal benda in si zaslužil posebno topel aplavz (seveda ne samo zaradi spretnega rezanja mortadele, ki jo je ponujal ostalim nastopajočim). Sredi koncerta je doberdobskim glasbenikom čestital predsednik Kulturnega doma Igor Komel, ob zaključku se je pevec Walter Peric zahvalil vsem pokroviteljem in prijateljem, ki so jim pomagali pri pripravi prizorišča dogodka in so poskrbeli, da je vse teklo kot po olju.

Po nastopu so bili Blek Pantersi deležni številnih čestitk in pohval; v svojih pesmih so ujeli marsikateri utrinek iz življenja v Doberdobu in značaj njegovih prebivalcev, ki so kot Kenebek najraje »zmiren v klapi« in nočejo it »demu spat« niti, ko »sonce vzhaja in domovina kliče« ...


Več novic na www.primorski.eu