V slovenskem čebelnjaku na Padričah domujejo avtohtone čebele kranjske sivke. Foto: SVSD /Barbara Kampos
V slovenskem čebelnjaku na Padričah domujejo avtohtone čebele kranjske sivke. Foto: SVSD /Barbara Kampos

Za slovenske čebelarje je danes eden leših dni, je povedal predsednik Društva slovenskih čebelarjev Trst Danijel Novak. Društvo je bilo ustanovljeno 12. aprila 2013 z namenom, da povezuje slovenske čebelarje na Tržaškem, Dvajset članov si je zadalo cilj nadaljevanja slovenske čebelarske tradicije od miljskih hribov do Štivana. Društvo je prvo čebelarsko društvo izven matične države, ki je vključeno v slovensko čebelarsko zvezo.

Čebelnjak krasijo panjske končnice, ki so jih poslikali učenci in dijaki Večstopenjske šole iz Nabrežine. Sodelovalo je šestinpetdeset otrok, ki so se ob slikanju naučili veliko novega o čebelah in njihovem pomembnem delu. Tudi v prihodnje bo čebelnjak namenjen izobraževanju – na ogled bo predvsem šolarjem, ki jim bodo čebelarji z veseljem razložili vse o čebelarstvu.

Slovenski čebelnjak na Padričah je prvi v nizu čebelnjakov, ki jih bo Čebelarska zveza v sodelovanju z uradom v prihodnjih letih podarila še ostalim manjšinskim organizacijam v Avstriji, na Madžarskem in Hrvaškem. Slovenska čebela tako postaja ambasadorka Slovenije in slovenskega čebelarstva v svetu.

Barbara Kampos