Pavšič (SKGZ) in Bandelj (SSO) sta se sestala s Pierpaolom Robertijem. Foto: Primorski dnevnik
Pavšič (SKGZ) in Bandelj (SSO) sta se sestala s Pierpaolom Robertijem. Foto: Primorski dnevnik

TRST - Slovenska kulturno gospodarska zveza (SKGZ) in Svet slovenskih organizacij (SSO) sta včeraj uradno začela dialog z novo deželno vlado Furlanije Julijske krajine. Njen član Pierpaolo Roberti, ki je med drugim zadolžen za lokalno samoupravo in evropske zadeve, je namreč v Trstu sprejel predsednika SKGZ in SSO Rudija Pavšiča in Walterja Bandlja ter z njima prerešetal kopico perečih tem. Srečanje je za tiskovno agencijo deželne vlade ocenil kot »izjemno koristno«, od gostov pa se je poslovil z obljubo, da bo dežela odslej gojila redne stike s Slovenci in odpravila slabe navade iz preteklosti.

Roberti je pri tem namignil na prejšnjo vlado Debore Serracchiani, ki je z reformo lokalne samouprave vznejevoljila slovensko narodno skupnost. Pavšič in Bandelj sta namreč večkrat opozorila, nazadnje še med junijskimi posvetovanji v deželnem svetu, da se z ustanovitvijo medobčinskih zvez ni mogoče strinjati, saj v njih nastrada slovenski jezik. Občine, v katerih velja zaščitna zakonodaja, se namreč povežejo z občinami, ki niso dvojezične. Drugi razlog za nasprotovanje reformi pa je dejstvo, da so manjšim upravam, v katerih prevladuje slovensko prebivalstvo, odtegnili nekaj suverenosti.
Roberti, ki je že začel spreminjati nastavke zakona o lokalni samoupravi, je bil slovenskih pripomb vesel. Strinjal se je, da mora deželna uprava pri sprejemanju strateških odločitev izkazati več pozornosti do Slovencev.

Zato bo vlada Massimiliana Fedrige po Robertijevih zagotovil redno upoštevala mnenja posvetovalne komisije. Ta se bo spet sestala prihodnji teden, njeni člani pa bodo razpravljali o razporeditvi 900.000 evrov. Ta znesek bodo namreč vključili v rebalans deželnega proračuna, deželni svet pa bo sredstva namenil po smernicah posvetovalne komisije.

Sestanka med Robertijem in predsedniki krovnih organizacij so se udeležili tudi predstavniki centralnega urada za slovenski jezik, ki prevzema osrednjo nalogo pri zagotavljanju dvojezičnih storitev deželne uprave, občin in koncesionarskih podjetij. Urad ima v načrtu tudi poseben projekt, seja posvetovalne komisije pa bo namenjena tudi odločitvi, kolikšen del od 900.000 evrov bodo odmerili temu namenu.

Pred sejo posvetovalne komisije se bosta sicer še enkrat sestala Bandelj in Pavšič, z namenom da uskladita poglede dveh krovnih o porazdelitvi denarja.

Roberti je dejal, da se deželna vlada v interne odločitve slovenske manjšine ne bo vtikala.

Več novic na www.primorski.eu