Tamara Blažina. Foto: Primorski dnevnik
Tamara Blažina. Foto: Primorski dnevnik

RIM - Kakšne lastnosti bi moral imeti slovenski kandidat ali kandidatka za italijanski parlament? Ace Mermolja je izpostavil kompetenco z znanjem in politični profil, ki ne ločuje, temveč združuje. Poslanka Tamara Blažina s tem popolnoma soglaša, lastnostima, ki ju navaja Mermolja, pa dodaja zakoreninjenost v našm okolju in razpoznavnost v širšem kontekstu. Slednjo še posebno, če bomo poslance in morda tudi senatorje izvolili s preferencami, pri katerih bo kateri koli slovenski kandidat imel pred sabo precej strmo pot.

»Čeprav je doslej kandidate in nato parlamentarce vedno izrazila ena sama stranka, je ta pazila, da bi bili kandidati čim bolj povezovalni. Mislim, da so vsi moji predhodniki skušali povezovati Slovence in tudi jaz sem se trudila v to smer,« pravi Blažina, ki - kot znano - na prihodnjih volitvah ne bo kandidirala. »Ne glede, če je naš predstavnik v večini ali v opoziciji, štejejo njegove sposobnost, da v Rimu naveže potrebne stike. Da je sposoben prepričevanj in pogajanj,« dodaja poslanka. Tudi ona, kot Mermolja, bi si o tem želela javno in resno soočenje med Slovenci.

»V manjšini imamo dosti sposobnih in povezovalnih osebnosti, pri izbiri najboljšega in najprimernejšega kandidata pa bomo morali nujno upoštevati volilni sistem,« izpostavlja še Blažina. Če bodo prevladala uninominalna okrožja, bo moral biti kandidat vraščen v to okrožje in bo moral odgovarjati ne le manjšini, temveč tudi stranki (njenemu italijanskemu in slovenskemu delu), ki ga bo predlagala. Če pa bo šlo za preference, bo potreben kandidat, ki bo širše razpoznaven in obenem med Slovenci cenjen in aktiven. Za imena morebitnih kandidatov bo treba po mnenju Blažine počakati vsaj na glavne obrise volilne zakonodaje, ki jih še ni.

Pri iskanju volilnih rešitev imamo Slovenci zaveznika v predsedniku republike Sergiu Mattarelli. To priča nedavni sestanek na Kvirinalu med predsednikom, Blažino in furlanskim senatorjem Lodovicom Sonegom. »Ta sestanek ni imel nobenega političnega ali strankarskega ozadja. Pobudo za srečanje z Mattarello je dal Sonego kot visoki predstavnik Srednjeevropske pobude. Zaveda se namreč, da bi morebitna neizvolitev slovenskega parlamentarca negativno vplivala na odnose med Italijo in Slovenijo ter posledično na italijansko zunanjo politiko,« ugotavlja poslanka Blažina.


Več novic na www.primorski.eu