Foto: Primorski dnevnik Foto:
Foto: Primorski dnevnik Foto:

Ulice, trgi in kraji v Vižovljah bodo dobili svoja imena. Tako je sklenil devinsko-nabrežinski občinski odbor z odobritvijo spremembe predloga občinske toponomastike. Ko bo sklep udejanjen, bodo imeli v Vižovljah Ulico Grmada, Reber na gradišče, Ulico pod Hribom, Cesto na Poljane, Ulico Stražnega hriba, Gabrovo pot in Vas. Skratka: sama domača krajevna ali ledinska imena.
Poimenovanje ulic in trgov v vaseh in zaselkih devinsko-nabrežinske občine ima za sabo dolgo zgodbo. Že leta 2002 je posebna svetniška komisija za toponomastiko izdelala predlog za poimenovanje ulic in trgov v občini. Ta predlog je takratni levosredinski občinski odbor odobril 28. februarja 2002.
Nekaj mesecev pozneje je na volitvah zmagala desnosredinska koalicija župana Giorgia Reta in vprašanje poimenovanja krajev v občini je najprej zamrlo, nato padlo v pozabo.
Po več kot trinajstih letih ga je uprava župana Vladimirja Kukanje »obudila«. Letos se je odločila za postopek postopnega uvajanja poimenovanja krajev v občini. Avgusta je poslala zgodovinskemu društvu za Julijsko krajino »predlog o spremembi toponomastike« za poimenovanje krajev v Vižovljah. Septembra je prejela pozitivno mnenje o predlogu. Po nadaljnjih pozitivnih mnenjih o tehnični in računovodski pravilnosti predloga je občinski odbor sklep odobril na seji 26. oktobra.
Odlok predvideva sledeče.
Ulica od križišča ob železniški progi (železniškem nadvozu) proti Mavhinjah bo postala Ulica Grmada. In sicer s sledečo utemeljitvijo: »Hrib Grmada je najvišji grič v okolici. Visok je 323 metrov in je dobro viden s celotnega dela poti. Grmada je kot vzpetina imela velik strateški pomen v prvi svetovni vojni.«
Stanovanja ob štirih cesticah, ki se od Ulice Grmada odcepijo na gornjem koncu naselja proti vzhodu, bodo nosila številke, kot da bi se nahajala na sami Ulici Grmada. Prav tako bo pripojena tej ulici tudi cesta v obliki črke »T«, ki se nahaja južno od omenjenih štirih cestic v smeri proti železniškemu nadvozu.
Odcep od Ulice Grmada na vzhod tik pod omenjenimi štirimi cesticami proti vrhu Hriba po dobil ime Reber na Gradišče. »Na vrhu Hriba nad Vižovljami so arheologi odkrili ostanke manjšega gradišča, kakršnih je sicer okrog 30 na tržaškem Krasu. To so ostanki naselbine, kjer so ljudje prebivali že pred približno 3000 leti«, je zapisano v utemeljitvi.
Odcep od Ulice Grmada na vzhod pod Rebrijo na Gradišče bo postal Ulica pod Hribom.
Del nekdanje poti iz stare vasi proti Mavhinjam, ki se odcepi od Ulice Grmada na levo, proti zahodu, bo dobil ime Cesta na Poljane.
»Ledinsko ime Poljane se nanaša na obdelane površine med Vižovljami in Cerovljami, kjer so imeli Vižovci svoje njive,« piše v utemeljitvi.
Iz stare vasi ob železniški progi do nogometnega igrišča se bo vila Ulica Stražnega hriba. »Straža (ledinsko ime, tudi Stražni hrib) je ime manjše vzpetine, ki se dviga nad nogometnim igriščem. Taka imena so imele vzpetine, na katerih so bile postojanke, ki so opazovale prihod morebitnih sovražnikov.«
Stari del vasi bo, preprosto ... Vas. »To je tisti del naselja, ki je sestavljal nekdanje vaški jedro, v katerem so prebivali prvotni domačini in ki je kar nekaj stoletij ohranil enak videz. Vas so med drugo svetovno vojno, 16. avgusta 1944, požgali nacisti, o čemer priča tudi spominska plošča na eni od hiš. Šele po vojni so začeli graditi nove hiše tudi izven starega dela naselja,« je zapisano v občinskem sklepu.
Cestica, ki se odcepi od bodoče Ulica Stražnega hriba proti severovzhodu in se nato pridruži Cesti na Poljane se bo tudi poimenovala kot slednja, torej: Cesta na Poljane.
Cestica s skupino hiš, zgrajenih od železniškega nadvoza v smeri proti vasi Slivno bo dobila ime Gabrova pot.
»Pobočje vzpetine nad vasjo je bilo in je še, kjer ni naseljeno, pretežno poraslo s to drevesno vrsto, gabrom, ki močno prevlada nad drugimi, kot so na primer hrast, terebint, jesen, dren in drugi,« je pojasnjeno v občinskem sklepu o poimenovanju ulic in krajev v Vižovljah.


Več novic na www.primorski.eu