Foto: Primorski dnevnik
Foto: Primorski dnevnik

V veselem in prijetnem vzdušju, ki ga zna ustvariti organizacijski tajnik ZSŠDI Evgen Ban, je včeraj v kongresni dvorani ZKB na Opčinah potekala predstavitev skupnih tekmovalnih ekip slovenskih smučarskih klubov v Italiji. Letošnja novost skupnega projekta društev je ime ekip, saj bodo te uradno nastopale pod imenom ZSŠDI. Zamisel za to je imel predsednik Združenja Ivan Peterlin, kateremu so sinoči vsi prisotni s toplim aplavzom zaželeli čimprejšnje okrevanje. Ob odsotnosti Peterlina je v imenu ZSŠDI pozdravil podpredsednik Livio Rožič, ki je poudaril, da veslati v isto smer za skupni projekt ni enostavno, vsi pa se morajo predvsem osredotočiti na glavne akterje projekta, to je na športnike – smučarje.

Ban je nato predal besedo trenerjem ekip, in sicer učitelju – pomočniku Bernardu Puriču (glavni trener Aleš Sever je bil upravičeno odsoten), trenerjema Ivanu Kerpanu in Veroniki Tence. Sever je trener dveh starostnih, najbolj ambicioznih skupin – naraščajnic/naraščajnikov (l. 2002-2003) in deklic/dečkov (2004-2005), ki glede na smernice projekta preživijo letno na snegu 100 ali več dni. Po lanski uspešni sezoni, ko so nekateri dosegali odlične rezultate tudi na mednarodni ravni, si letos želijo še boljše sezone. S pripravami so začeli že spomladi s suhimi treningi trikrat na teden, bili so na pripravah v Avstriji, s tekmovalno sezono pa bodo začeli po novem letu, na slalomu v Forni di Sopra, ki ga organizira SK Brdina. Tekmovalna sezona bo predvsem za kategorijo naraščajnikov zelo zahtevna, saj imajo na programu praktično vsak konec tedna do aprila po dve tekmi (tekme FISI).

Ivan Kerpan, trener kategorij miški (2006-2007) in baby (2008-2009), je poudaril, da so s pripravami začeli maja v Trnovci, kjer so opravili vrsto suhih treningov kot tudi treningov na rolerjih. Junija so bili na ledeniku Mölltal v Avstriji, septembra pa so začeli s treningi na snegu - do sedaj so že bili 27 dni na snegu od začrtanih 70, v drugem tednu januarja pa začnejo s tekmovanji v Trbižu na veleslalomu. »Ciljamo visoko, koliko visoko, pa bomo videli v teku sezone,« se Kerpan ni popolnoma izrekel o ciljih svojih dveh ekip.

Ekipo B (v kat. mlajše mladinke, naraščajnice/naraščajniki, dečki in miški), ki ima manj ambiciozne cilje, saj člani preživljajo na snegu manj dni letno (do trideset), trenira Veronika Tence. Tencejeva je omenila, da cilj ekipe, ki ima skrajšan tekmovalni program, ni strogo rezultatsko naravnan, temveč je v ospredju tekmovanja in treniranja tudi učenje vrlin za življenje. S pripravami so začeli šele decembra, med prazniki se bodo udeležili belega tedna, nato pa bodo nastopali na tekmah Primorskega smučarskega pokala ter na zamejskem in tržaškem prvenstvu.

Prisotni so si lahko po ekranu ogledali še kratek intervju s trenutno najboljšo slovensko smučarko v Italiji Katrin Don, ki je smučarje pozdravila tudi v živo po telefonu ter jih seznanila s svojim zadnjim (včerajšnjim) rezultatom: na slalomu na Rogli se je v močni konkurenci uvrstila na 9. mesto. Ob koncu so smučarje pozdravili še trije predsedniki smučarskih društev Marko Piccini (Brdina), Dario Štolfa (Devin) in Boris Bogatec (Mladina), ki so vsi izrazili podporo skupnemu sodelovanju, čeprav v odnosih med društvi včasih ne teče vse po olju, kot bi moralo. Nasprotja pa bodo skušali zgladiti v dobrobit projekta.


Več novic na www.primorski.eu