SLORI in NŠK, Devana Jagodica in Luise Gergolet. Foto: Primorski dnevnik
SLORI in NŠK, Devana Jagodica in Luise Gergolet. Foto: Primorski dnevnik

Z odobritvijo predhodnega načrta za obnovo stavbe Narodnega doma pri Sv. Ivanu, do katere je prišlo pretekli četrtek na seji deželne vlade Furlanije Julijske krajine, se zdaj končno obeta možnost, da bo danes razpadajoči svetoivanski objekt postal kulturno ter znanstveno in raziskovalno središče, ki bo na voljo tako krajevni kot širši stvarnosti s posebnim ozirom na višješolsko populacijo. To se da razumeti iz besed ravnateljev Slovenskega raziskovalnega inštituta ter Narodne in študijske knjižnice, Devana Jagodica in Luise Gergolet, na katera smo se obrnili za oceno poteze deželne vlade.

Iz besed obeh sogovornikov sta včeraj vela zadovoljstvo in optimizem, velikih novosti v primerjavi z osnovnimi načrti delovanja v prenovljeni stavbi pa ni videti. V drugem nadstropju prenovljenega Narodnega doma bo tako dobil svoj sedež SLORI s celotno kadrovsko zasedbo. Pri tem Jagodic poudarja prednost novega sedeža inštituta, ki ga vodi: v neposredni bližini se namreč nahajajo številne šole s slovenskim učnim jezikom (pri Sv. Ivanu se nahajajo vse slovenske višje srednje šole, katerim je treba dodati še eno slovensko osnovno in eno nižjo srednjo šolo, pa tudi slovenski oddelek občinskega vrtca), zato si ravnatelj SLORI obeta okrepljeno sodelovanje in izmenjavo dejavnosti. Ta strateška pozicija stavbe glede na bližino šol bo po Jagodičevem mnenju prispevala k oblikovanju trdnega jedra prisotnosti, v novih prostorih bodo mladi lahko našli gradivo za svoje morebitne naloge in raziskave, tu bodo tudi prostori za neformalno druženje tako dijakov kot učnega kadra.
Podobno razmišlja Luisa Gergolet, ki poudarja, da bo v prenovljeni stavbi našel mesto Odsek za zgodovino in etnografijo NŠK, ki bo drugo nadstropje delil s SLORI, medtem ko bodo v delu pritličja našla svoj prostor skladišča, kjer bodo hranili gradivo odseka.

Predvsem pa bo v pritličju nastal nov oddelek knjižnice, ki bo na voljo dijakom srednjih šol. V nekdanji stari dvorani Narodnega doma bodo uredili večjo čitalnico, medtem ko bo manjša čitalnica našla prostor na odru, ponujali pa bodo čtivo, primerno za starost obiskovalcev (pri Sv. Ivanu naj bi našlo prostor okoli 66.000 naslovov). Tudi nad novo večnamensko dvorano, ki jo bodo uredili v načrtovanem prizidku, bodo uredili prostore za manjše skupine, ki jih bodo lahko uporabljale za študij, skupinska srečanja razredov, delovanje krožkov ipd.. Nekaj podobnega se že dogaja v Gorici, kjer je že navada, da mladi oz. dijaki rezervirajo prostor za skupinska srečanja, pisanje šolskih časopisov ali tudi za zasebne lekcije. Cilj je namreč dati možnost mladim, da ustvarjajo, pravi Luisa Gergolet, ki opozarja tudi na glavno novost načrta, in sicer prizidek z že omenjeno večnamensko dvorano, ki bo služila za organizacijo večjih prireditev, okroglih miz in drugih srečanj. Poleg tega bosta v drugem nadstropju našli prostor tudi obe krajevni svetoivanski društvi in sicer SKD Slavko Škamperle in društvo Marij Kogoj.

Večnamenska dvorana bo opremljena tudi z večjo stekleno steno, ki bo gledala na manjši park, ki ga bodo uredili ob Narodnem domu in kjer bo tudi manjše parkirišče, tako da bo možno imeti tudi prireditve na prostem. O vsebinah bodo razmišljali sproti, potrebno pa je, da mladi povedo, kaj bodo razvijali. »Mi bomo na razpolago,« pravi Luisa Gergolet.

Ivan Žerjal


Več novic na www.primorski.eu