Madžarska skupnost bo denar nazakala občini Lendava. Foto: Občina Lendava
Madžarska skupnost bo denar nazakala občini Lendava. Foto: Občina Lendava

Dodatne prostore bodo dobili v Čentibi in Gaberju, ob vseh dvojezičnih vrtcih pa igralne in športne površine.

Omenjeno vsoto, ki jo je skupnost dobila na razpisu na Madžarskem, bo nakazala občini Lendava, ki je ustanoviteljica zavodov. Ta bo prenovila staro šolo v Čentibi in tam ustanovila tri dodatne oddelke javnega zavoda Vrtec Lendava, naložba je vredna 516.000 evrov. Dodatne prostore bo z zazidavo terase dobila enota Vrtca Lendava v Gaberju, za to so občini zagotovili skoraj 100.000 evrov.

Ob vseh dvojezičnih vrtcih v Prekmurju bodo za 135.000 evrov uredili športne in igralne površine, ki bodo med drugim namenjene spretnostnim igram in vadbi usklajevanja gibov ter varnemu padanju.

Zakldanica madžarskih narodnih vrednot

Predsednik sveta Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti in poslanec DZ-ja Ferenc Horvath je ta teden ob predstavitvi pomoči iz Madžarske tudi povedal, da sta bili ob dnevu madžarske kulture hetiška moška in ženska ljudska noša z narodnostno mešanega območja Prekmurja uvrščeni v t. i. zakladnico madžarskih narodnih vrednot.

Hetiš je zgodovinska pokrajina, kjer je do prve svetovne vojne živela madžarska etnična skupina, ki je ohranila svojo arhaično kulturo v Prekdonavju. Hetiš pa je kot etnografska pokrajina del pokrajine ob reki Ledavi.

Značilnosti noše so bogata okrašenost belega platna, natančno in umetnostno vezenje ter ročno tkanje trakov oziroma pasov za zavezovanje srajc, hlač in kril. Viden je tudi vpliv sosednjega hrvaškega in slovenskega prebivalstva.

Danes so hetiške vasi z večinskim madžarskim prebivalstvom v okolici Lendave, pet hetiških vasi pa leži na Madžarskem.