Stara Gora nad Čedadom. Foto: Pixabay
Stara Gora nad Čedadom. Foto: Pixabay

Slovenci so dogovor za skupnega županskega kandidata našli zgolj v občini Dolina, kar se jim je tudi obrestovalo. Aleksander Coretti je preostale tri kandidate premagal s 64 odstotki glasov in tako utrdil slovensko navzočnost v občini, ki bo po novem imela krajevne skupnosti in participativni proračun.

"Povezal sem se s svetovalci, ki so sledili temu v Kopru, in mislim, da bomo hitro začeli delati," je dejal Coretti.

Demokratska stranka je slovenske župane ohranila v Zgoniku, Repentabru in Sovodnjah, stranka Slovenska skupnost pa jim je spodnesla Doberdob in ohranila Števerjan. In kako bosta stranki iz nasprotnih bregov sodelovali v prihodnje?

"Mislim, da je treba postopoma začeti graditi sodelovanje, to pomeni, biti pripravljeni in odprti do tega, da prideš do skupnih ciljev," je povedala predstavnica slovenske komponente Demokratske stranke Valentina Repini.

Nepričakovan uspeh je s skoraj dva tisoč preferenčnimi glasovi dosegla edina slovenska kandidatka v Italiji za evropske volitve Franka Padovan, kar pa ni zadoščalo za sedež v Evropskem parlamentu. Uvrstila se je takoj za nosilcem liste Južnotirolske ljudske stranke, ki je pod okrilje vzela tri manjšine.

"Mislim, da je velik uspeh tudi za našo stranko Slovenska skupnost, pomeni, da delamo dobro in da smo zvesti našim idealom, kot so slovenski jezik, kultura in krščanstvo," je dejala kandidatka stranke Slovenska skupnost za evropske volitve.

V Videmski pokrajini ostaja večina občin v rokah desne sredine, peščica slovenskih kandidatov ni bila uspešna. Udeležba na lokalnih volitvah je bila v deželi 55-odstotna, na evropskih pa 48-odstotna.