Vaši spomini
Spopadi pri mejnem prehodu Rožna Dolina
Spopadi pri mejnem prehodu Rožna Dolina. Foto: Peter Božič
Spopadi pri mejnem prehodu Rožna Dolina
Napad je presenetil vojake in občane. Občani so se ob napadu razbežali, v spopadu je bilo ranjenih tudi šest občanov. Foto: Peter Božič
Spopadi pri mejnem prehodu Rožna Dolina
Teritorialci so s protitankovskim orožjem armbrustom zadeli tank v križišču in delovno vozilo. Foto: Peter Božič

Dodaj v

Spomin: Kako so se spopadli za mejni prehod Rožna Dolina

Ob 25-letnici osamosvojitve objavljamo vaše spomine
28. junij 2016 ob 06:02
Rožna Dolina - MMC RTV SLO

V četrtek, 27. junija 1991, okoli 18.40 je enota JLA prispela pred mednarodni mejni prehod Rožna Dolina pri Novi Gorici. Enoto JLA je sestavljalo 117 vojakov, 5 tankov, 14 tovornjakov, 11 terenskih vozil, vozilo z lansirnim mostom in delovno vozilo.

Na mejnem prehodu je bilo samo nekaj miličnikov, ki so opravljali redno delo, enota PEM (posebna enota milice) je zapustila prehod že ob 12. uri, pripadnikov TO (teritorialna obramba) pa ni bilo na prehodu. Tanki in vojaki so se ustavili pred mejnim prehodom. Ob 19.30 je iz vojašnice Ajševica s tovornjakom na prehod prišlo še 20 zveznih miličnikov. Vodil jih je inšpektor, ki je od slovenskih miličnikov zahteval, da mu predajo mejni prehod. Po pogajanjih so miličniki ob 22. uri predali in zapustili mejni prehod. Dogajanje so z žvižganjem in glasnim neodobravanjem pospremili občani, ki so se zbrali v Rožni Dolini.

Naslednji dan, 28. junija, je v Rožni Dolini pred mejnim prehodom protestiralo še več občanov, v popoldne jih je bilo približno od tristo do štiristo. Promet čez mednarodni mejni prehod je potekal normalno, prav tako tudi promet po Rožni Dolini.

Vojaki niso bili seznanjeni s položajem, v katerem so se znašli. V vojašnicah so jim dejali, da gredo na mejo zaradi obrambe pred zunanjim sovražnikom. Kriminalista Dušica Birsa in Julij Levpušček sta naredila letake, jih dopoldne razdelila med vojake in jih tako seznanila z njihovo resnično vlogo.

Dne 28. 6. 1991 popoldne so bili v Rožno Dolino poslani štirje kriminalisti z UNZ-ja Nova Gorica, ki so neuspešno poskušali odstraniti občane, ki so protestirali. Koordinacijska podskupina za severno Primorsko se je pred napadom v Rožni Dolini umaknila s sedeža UNZ-ja v Novi Gorici na tajno lokacijo ob tovarni Gostol v Novi Gorici v bližini državne meje.

Za napad na enoto JLA je bila v Rožni Dolini poslana skupina devetih teritorialcev, ki jih je vodil major Srečko Lisjak. Oddelek PEM (posebna enota Milice) pod vodstvom inšpektorja Franca Šumandla je zavaroval smer proti 500 metrov oddaljeni karavli Rafut. Teritorialci so zavzeli položaje za hišami severno od Vipavske ceste v Rožni Dolini in ob 19.20 napadli vojake na mejnem prehodu.

Napad je presenetil vojake in občane. Občani so se ob napadu razbežali, v spopadu je bilo ranjenih tudi šest občanov.

Teritorialci so s protitankovskim orožjem armbrustom zadeli tank v križišču in delovno vozilo. Tank je pozneje zagorel, goreča nafta s tanka pa je zažgala še tank v bližini. Presenečeni in demoralizirani vojaki niso streljali. Tanka na Vipavski cesti pri bencinski črpalki sta po treh minutah prižgala motorja in začela obračati kupoli, z mitraljezoma sta večkrat rafalno ustrelila. Tank bliže križišču je usmeril kupolo proti položajem teritorialcev in izstrelil več rafalov. Zatem so se teritorialci umaknili za hiše.

Med občani v Rožni Dolini se je najbolj znašel občan Drago Kosmač. Izkoristil je presenečenje in zmedo med vojaki JLA, vpadel v prostore milice na mejnem prehodu, kjer je bilo poveljstvo enote JLA, zajel in razorožil poveljstvo enote in zvezne miličnike. Ko je streljanje ponehalo, je z zajetim pripadnikom JLA, ki je imel belo zastavo, odšel v križišče. Tu sta pripomogla, da se je predala posadka tanka, ki je še edini deloval. Nato je Kosmač v križišču zbral zajete vojake in jih odpeljal 100 metrov stran od križišča, kjer jim je ukazal, da so polegli.

Nekaj občanov je prišlo v križišče, pomagali so ranjenim vojakom, ko so teritorialci ponovno začeli streljati v križišče. Po vpitju občanov, da je že konec spopada in da so se vojaki že predali, so teritorialci spoznali svojo napako in prenehali streljati ter se napotili v križišče. Takrat sta tudi pripeljali dve reševalni vozili, reševalci so oskrbeli ranjence in jih odpeljali v bolnišnico Šempeter pri Gorici. Kosmač pa je zbral še pripadnike JLA iz poveljstva enote in zvezne miličnike in jih odpeljal k preostalim že zajetim vojakom. Občani, ki so se oborožili z orožjem vojakov, so zajete vojake JLA in zvezne miličnike odvedli na dvorišče do 400 metrov oddaljene vulkanizerske delavnice Grča.

V Rožno Dolino je prispel še del enote PEM in nekaj miličnikov PM-ja Nova Gorica. Zajete vojake so z avtobusi odpeljali v Novo Gorici na UNZ. V spopadu so padli trije vojaki, ranjenih je bilo 16 vojakov JLA in šest občanov.

Julij Levpušček
Spopadi pri mejnem prehodu Rožna Dolina
Spopadi pri mejnem prehodu Rožna Dolina
Spopadi pri mejnem prehodu Rožna Dolina
Spopadi pri mejnem prehodu Rožna Dolina
Spopadi pri mejnem prehodu Rožna Dolina
Prijavi napako
Komentarji
tanj
# 28.06.2016 ob 07:21
A to je tista vojna, med veterani katere je tudi Krkovič junior, in sicer na račun tega, da se je takrat 12-letni s svojim očijem vozil v Yugecu? samo vprašam...
mr. pp
# 28.06.2016 ob 08:08
Ko berem nekatere komentarje, si mislim, da bi imeli rajši triletno morijo po celi Sloveniji kot pa nekaj dni trajajočo vojno. Bodimo veseli, da se je izšlo kot se je, obenem pa ne omadežujmo spomina na padle vojake. Horus eye, ti pa vprašaj sorodnike žrtev, če je bila to res vojna... Vsaka žrtev je preveč!
Homer.
# 28.06.2016 ob 07:56
Krimsky
# 28.06.2016 ob 06:12
"Eno najbolj zoprnih vprašanj, kar si ga ob tem lahko zastavimo, se glasi:
"Kdaj je JLA prenehala biti naša vojska?"
V formatu DD.MM.LLLL, HH:MM, sekunde pa lahko tudi izpustite.
Kdor pozna odgovor iz kateregakoli vidika, ima spodaj veliko praznega prostora ..."

Odgovor je dokaj preprost:
V trenutku, ko je naredila prvi korak proti ljudstvu!
To pa je bilo 26,junija.1991 okrog 11 ure, ko so prvi oklepniki iz vojašnice v Pivki zapeljali na naše ceste. Če pa ne priznavaš ta trenutek, pa bi moral priznati trenutek prvega strela, ki se je zgodil okrog 14:30 v Divači, ko je JLA sprožila prvi strel. Žal ti sekunde ne morem navesti, ker časa za gledanje na uro in beleženje ni bilo......
model
# 28.06.2016 ob 07:21
Nekaterih pa res ne razumem. Non stop zmanjšujejo pomen vojne. Bila je vojna in pika. Trajala je deset dni. Bilo je pač malo število mrtvih. HVALA BOGU. Tisti, ki pa so izgubili bližnje jim pa gotovo ni vseeno da se govori tako malodušno.
nordnung
# 28.06.2016 ob 09:20
Pred 25 leti sem v maskirki z m70 branil osamosvojitev.
pobrisan
# 28.06.2016 ob 08:20
rooster

A ve kdo? Je država potem priznala doprinos civilista Kosmača pri tej bitki?
--------------

Kosmač od države ni dobil popolnoma nič. Sramota.
birba
# 28.06.2016 ob 08:29
pred nekaj dnevi smo na rtv gledali hvalospev Lisjaku, kako je skorajda sam osamosvojil celo Primorsko.
Kaj se je dogajalo v Rožni Dolini vedo tisti, ki so bili tam, izza zidov obeh petrolovih servisov in tisti, ki so zadevo na pol ilegalno snemali. In posnetki ne lažejo.

Zgolj tale pove veliko:
na 3:33 se začne enota JLA predajati - komu? Kosmaču
od pričetka napada (ob 19:23 uri) do kadar sploh prvi TO pride na prizorišče (ob 19:37 uri) mine celih 14 minut, ko je Kosmač že vse vojake zaščitil, polegel potleh in jih deloma razorožil.

na posnetku na 6:01 je tudi razvidno, kako so TO po že končanem napadu ponovno streljali (na lastne ljudi).

In Lisjak ima za to zasluge?????? Kosmač se je pa baje le skrival po grmovju.
Follow Me
# 28.06.2016 ob 07:25
Ala da vidimo ...
Tao3
# 28.06.2016 ob 08:06
Zgornji tekst bi lahko bil tudi krajši. Mejni prehod Rožna Dolina je osvobodil Drago Kosmač - Rambo, lastnoročno. Poglejte na posnetkih kako brez pomisleka razoroži tanke in celotno ekipo JLA-ja. Tip je za v film. Ma jih ni veliko, ki bi šli takole v kratkih hlačah napadat vojake. In to za dobro jutro, kaj šele, če bi ga prebudili po krepčilnem spancu po kosilu.
Krimsky
# 28.06.2016 ob 06:12
Eno najbolj zoprnih vprašanj, kar si ga ob tem lahko zastavimo, se glasi:

"Kdaj je JLA prenehala biti naša vojska?"
V formatu DD.MM.LLLL, HH:MM, sekunde pa lahko tudi izpustite.
~
Kdor pozna odgovor iz kateregakoli vidika, ima spodaj veliko praznega prostora ...
Homer.
# 28.06.2016 ob 08:12
@rooster
# 28.06.2016 ob 08:01
A ve kdo? Je država potem priznala doprinos civilista Kosmača pri tej bitki?

Najbrž ne, a je zato priznala doprinos Krkovičevega 12 letnega sina, ki se je junaško vozil po državi z atijem.....
pobrisan
# 28.06.2016 ob 09:12
FOAB
Je pa JNA bila predvsem srbska vojska, kjer se je Srbija v Jugi videla podobno kot danes Nemčija v EU.
--------------

Predvsem visoki oficirski kader je bil večinoma srbski.
Lupo
# 28.06.2016 ob 08:14
JNA je po 1945 ukinila uporabo slovenskega jezika v bivših partizanskih enotah. Od takrat ni bila več naša vojska.

Primorci smo zaj***ni. Duce je bil edini v zgodovini, ki mu je uspelo razbit mafijo. Pri nas mu ni ratalo! In zdej bodo neki ćobani v uniformah iz druge svetovne vojne zapirali meje in grozili s tanki?
politik kritik
# 28.06.2016 ob 08:12
Kosmač sam razorožil kompletno enoto JLA :)))
hogar13
# 28.06.2016 ob 08:41
Najdi mi eno armado na svetu, kjer je poveljevanje v več jezikih!
In sedaj v NATU pridno uporabljamo angleščino. Torej SV ni več naša???

Poveljevanje v vojski je v jeziku države, kaj ti ni jasno. Če se uporablja angleščina oziroma, ko se uporablja, je to za potrebe mednarosnih misij in zaradi usklajevanja z drugimi vojskami, ki so tudi članice nata. V tem kontekstu bi v Sloveniji uporabljali Slovenski jezik, v skupnih operacijah pa Srbo-hrv... Ampak tega ni bilo. Uradni jezik NI bil Slovenščina, torej tvoj materni jezik oziroma naš materni jezik, ampak tuj jezik.
Lupo
# 28.06.2016 ob 08:29
Najdi mi eno armado na svetu, kjer je poveljevanje v več jezikih!
In sedaj v NATU pridno uporabljamo angleščino. Torej SV ni več naša???


AvstroOgrska vojska je bila razdeljena na polke, kjer se je uporabljalo jezike posameznih narodov....
...in v SV se uporablja slovenščina in TUDI angleščina.
rokers
# 28.06.2016 ob 08:14
Sramota od komentarjev nekaterih...jugonostalgija je najhujša bolezen našega naroda, ki nam onemogoča napredek, izkrivlja zgodovino in nam ne dopusti, da bi gradili narodno samozavest.
Ponosen Slovenc in brez tistih dogodkov, te Slovenije ne bi bilo..hvala vsem, ki ste se borili...
Lovec
# 28.06.2016 ob 10:00
Homer
Govorim o politikih.
Homer.
# 28.06.2016 ob 09:06
@T-bag
Morda bi zgodovino tistega obdobja še enkrat predelal?
Bili so jastrebi in tisti, ki so želeli miren razhod.
Spomnimo se samo Brionskih pogajanj, po katerih so jastrebi napadli pogajalce, češ da smo kapitulirali.
In kdo se je tam pogajal in izpogajal, primirje in hiter odhod vojske:
- Kučan,
- Rupel,
- Peterle
- Drnovšek
- Bučar
FOAB
# 28.06.2016 ob 08:45
v JNA je bil "srbohrvaški jezik" uradni jezik poveljevanja. Pisava pa latinica in cirilica. Perfektno je bilo treba znati oboje, če si hotel postati kaj več od vojaka.

Je pa JNA bila predvsem srbska vojska, kjer se je Srbija v Jugi videla podobno kot danes Nemčija v EU. V krilatici, ki si jo je takrat izmislil Vuk Drašković, rabi YU poslušna Slovenija, dobra (pridna) Hrvaška in močna Srbija.
rooster
# 28.06.2016 ob 08:19
1. Zakaj je JLA pošiljala skoraj izključno nabornike muslimanske veroizpovedi (Bosance in Albance)

ker so mislili, da se bomo že proti njim pokaka** in srbov ne bo niti treba

no, preden je JLA ugotovila, da mislimo resno s tem, da so mejni prehodi naša last, smo že zmagali propagandno vojno
Wagra
# 28.06.2016 ob 07:07
S tem se ni ravno za hvalit, tako, kot se bere.
KLIPAN
# 28.06.2016 ob 10:42
Me pa vedno ob teh obletnicah zanima nekaj.
Zakaj se vedno tako malo piše o spopadih v Gornji Radgoni.
Tam je bilo ubitih in ranjenih kar nekaj vojakov, umrl je civilist, porušen je bil zvonik cerkve, kar nekaj hiš požganih do tal itd.????
Veste zakaj se o tem tako malo piše?
Ker so enote JNA napadli CIVILISTI z molotovkami in svojim orožjem!!!!!!
Skurili so jim celo kolono vojaških vozil.
TO in policija pa sta se umaknili iz mesta in samo gledali kako vojska zavzema mejni prehod, brez da bi izstrelili en sam naboj!
Da ne govorim o tem, da se je zločinec Popov, ki je streljal po Radgoni, ob večerih sprehajal po bližnji okolici mejnega prehoda, kjer se je srečeval z takratnimi cariniki srbske narodnosti.
TO in policije pa ni bilo nikjer, NIKJER!!
Razumem, da je to nerodna stvar za TO in policijo, ampak vsaj poklon in priznanje bi lahko dobili civilisti, ki so takrat popolnoma presenetili JNA, ko se je kolona vojaških vozil peljala mimo takratne zgradbe Elerada in so jo zasuli z molotovkami.
k.u.j.o.
# 28.06.2016 ob 10:38
Vojne se načrtuje na višjih nivojih. Ravno tako je za razpad Jugoslavije zaslužen Zahod (ZDA, Nemčija in drugi) .... Če že komu se lahko njim zahvalimo, da nas JLA ni ščistila kot na Hrvaškem in BIH... Zahod je zaščitil Slovenijo, ker ni želel spopadov na svoji meji..

Janša, Krkovič, Bavčar in podobni so razpad Jugoslavije izkoristili le za lastne interese .... V normalni državi bi vsi 3 že zdavnaj spokali iz političnega življenja...
Homer.
# 28.06.2016 ob 09:10
@Lovec
Če se ne motim je izid plebiscita 88,5%
Kje je potem tista levica, ki naj bi glasovala proti samostojnosti?
Kobalt
# 28.06.2016 ob 08:22
Najdi mi eno armado na svetu, kjer je poveljevanje v več jezikih!
In sedaj v NATU pridno uporabljamo angleščino. Torej SV ni več naša???


Ha ha ha. Lepa kajla.
jarovit
# 28.06.2016 ob 11:50
@Kekec99
# 28.06.2016 ob 10:11
... Po vpitju občanov, da je že konec spopada in da so se vojaki že predali, so teritorialci spoznali svojo napako in prenehali streljati ter se napotili v križišče.
---------------------------------
Prestavljajte si. Slovenski rambo osvoji mejni prehod, zajame sovražnika, ki se preda, TO nabija po prehodu v vsem orožjem. Frbčni občani pa vpijjejo naj nehajo, da je boja konec.
Hahahah, ta je dobra ja, da crkneš od smeha.
DULE50
# 28.06.2016 ob 10:03
Kolko penzije ima ta zvezniinšpektor ki je zahteval predajo. Jaz jo imam 280 E .Tudi jaz sem bil na enem drugm mejnem prehodu.
Lupo
# 28.06.2016 ob 20:27
Najbolj zažiga Kosmačeva majca "K2 Sport Gorizia"!

To je športna trgovina v Gorici cca 50m2. Drugega takrat ni bilo.
maja kibira
# 28.06.2016 ob 10:43
Tisti ki so se resnicno borili v prvih vrstah so pozabljeni..razni Janse Bavcarji in Krkovici ki si danes pripisujejo glavne zasluge za osamosvojitev pa so se skrivali po zakloniscih in kovali nacrte kako z nasim denarjem cim vec pokasirati v ilegalni trgovini z orozjem...in kako pospraviti denar na tajne racune v tujini
Binder Dandet
# 28.06.2016 ob 10:41
"med veterani katere je tudi Krkovič junior, in sicer na račun tega, da se je takrat 12-letni s svojim očijem vozil v Yugecu?"

Pismo, jaz se moram prijavit. Kot 8 letnega fanta me je foter peljal na svoj položaj, pa sem se lahka igral s protiletalskim topom (sma ga sukala s prijatlom levo-desno, gor-dol), pa šmajserce sma po rokah nosla.
Ni_Nicka
# 28.06.2016 ob 09:53
Oboroženi vojaki so se spopadali s civilnim prebivalstvom.... Ta svojat je šla potem na jugu nad ženske, otroke, civiliste, starejše,....
Homer.
# 28.06.2016 ob 08:20
@Lupo
# 28.06.2016 ob 08:14
JNA je po 1945 ukinila uporabo slovenskega jezika v bivših partizanskih enotah. Od takrat ni bila več naša vojska.

Najdi mi eno armado na svetu, kjer je poveljevanje v več jezikih!
In sedaj v NATU pridno uporabljamo angleščino. Torej SV ni več naša???
rooster
# 28.06.2016 ob 08:01
A ve kdo? Je država potem priznala doprinos civilista Kosmača pri tej bitki?
rooster
# 28.06.2016 ob 20:31
ker v Rožni so teritorialci napadli prvi...

po pogajanjih...

s tem da so napadli okupatorja, za razliko od holmca, ko je okupator napadel naš mejni prehod in naše policiste
komsomolec
# 28.06.2016 ob 16:07
"Bitka" za Rožno dolino je dobila epilog na sodišču leta 2014.
B in .
# 28.06.2016 ob 12:09
Turbo balkan v nočnih klubih, turbo balkan na straneh MMC-ja. Turbo balkan zgodovina prevladujoča v Sloveniji ...

Žalostno. Enotnost, ki je takrat vladala je že povabljena. Danes so krivi tisti, ki so bili takrat enotni in odločni spoditi vojsko, ki so jo financirali vsi narodi, borila se je pa proti vsem za Miloševičevo Veliko Srbijo. Proti Slovencem, Hrvatom , Muslimanom ...
juk
# 28.06.2016 ob 10:39
Hvala vsem ki so takrat sodelovali v tem
SamoRes
# 28.06.2016 ob 09:15
Vrhovni poveljnik slovenske osamosvojitvene vojske Milan Kučan pregleduje častno četo ob osamosvojitvi
severnik
# 28.06.2016 ob 09:06
Par vprašanj glede vojne ali "vojne":

1. Zakaj je JLA pošiljala skoraj izključno nabornike muslimanske veroizpovedi (Bosance in Albance) na Slovence ne pa večinoma Srbe, ki so bili najbolj nahujskani proti Sloveniji?


Za začetek...zakaj "vojna"? Po mojem lahko z lahkoto trdimo, da je bila vojna. Raketiranje letal, tanki povsod, obstreljevanje, smrtne žrtve,....

Glede prvega vprašanja....ali lahko predložiš kakšen dokaz glede tega. Ne govorim, da to kar si napisal ni resnično, le prvič slišim in me malo več zanima o temu.
ultimojan
# 28.06.2016 ob 08:22
si je kdo sploh ogledal posnetek, ki ga je prilepil follow me
veza
# 29.06.2016 ob 16:05
Sonda
# 28.06.2016 ob 11:23

klipan - Nismo pozabili tudi kmečkih vozov okrašenih z Jugo zastavami ter mladimi slo fanti, ki so ponosno odhajali na služenje v JNA.

prav tako so hodili naši fantje tudi v Italijansko vojsko, ko so bili na Primorskem Italijani, so naredili takrat eno specilano reportažo, bilo je v nekem uglednem Italijanskem časopisu.
In pod Avstrijo je bilo tudi tako...
amigo
# 29.06.2016 ob 11:18
vedno je nekdo določen, da prevzame poveljstvo, kaj bi se pa potem zgodilo če bi npr ubili kakega generala? bi se tisoče do zob oboroženih vojakov kar predalo?

Če pade častnik, prevzame povejstvo naslednji po činu. Tako je v vseh vojskah na svetu, tudi v JLA.
pobrisan
# 29.06.2016 ob 10:45
BaSiLiuS

potrebno si je naliti čistega vina, dovolj bi bilo če bi miličniki ali pa TO bila tam samo prisotna, JNA se je predajala, samo nekatere vroče glave niso imele potrpljenja in dovolj modrosti
-------------

JLA se ni predajala, saj so predajo na predhodnih pogajanjih zavrnili. Ali ti misliš, da bi se po predaji brez posledic vrnili v Jugoslavijo?
rooster
# 28.06.2016 ob 11:55
JA ni nudila nikakršnega odpora. Nihče od JA ni streljal nazaj,

tukaj imaš odgovor:

"Takoj po začetku spopada je bil ranjen poveljujoči enote JLA Edvard Kovačić. S tem je bila linija poveljevanja prekinjena"
božo1
# 28.06.2016 ob 09:14
O nostalgijah
Ne komentiram, le svetujem:

1. če že kaka nostalgija, potem ima najbrž neke razloge, pa naj bo "avstro..shs ali tudi.. jugo " ali še katera,
2. delajmo danes tako, da bo jutri, če bo potrebno ostala v srcih tudi "slonostalgija"!

Medsebojno obkladanje različnih pogledov, ki izhajajo iz različnih doživetij, ustvarja med nami nek nelagoden nemir ali seje narodov državljanski razdor. Za nami so bili dogodki, ki so obrnili list v naši zgodovinski knjigi kjer se je zapisalo leto 1991 s "Slovenija samostojna država" s preoblikovano zastavo, s svojo himno, z na novo določeno oblastjo.

Pod to zastavo in himno živimo danes, športniki in drugi deležniki v mednarodnem prostoru predstavljajo to novo državo...... Takšen mednarodni subjekt se vključuje v vse novodobne procese po nekih pravilih in zakonitostih z znanjem in sposobnostmi ljudi, ki jih premore ta država.

Vlečejo naj dobri zgledi in teh je bilo in jih je v Sloveniji veliko!
Lovec
# 28.06.2016 ob 09:06
Če se ne motim, so bili oficirji, ki so pustošili po Gornji Radgoni oproščeni.
Če se ne motim, je eden izmed vodilnih politikov, izjavil, da je proti temu, da slovenski narod dobi državo.
Če se ne motim, je bila večina politikov partizanske Levice proti osamosvojitvi.

Če se ne motim, te sedaj solijo pamet in novinarji javne televizije in drugih medijev temu prikimavajo.
Homer.
# 28.06.2016 ob 08:45
@Lupo
A res ne gre v glavo?

Kaj ima veze avstro-ogrska vojska.....?
A imajo morda Avstrijci danes poveljevanje svojih enot na Koroškem v Slovenščini, morda ob madžarski meji, madžarsko?!
SV vojska v NATU uporablja angleščino, tako kot tudi vsi ostali.
JNA ni bila sestavljena po teritorialnem principu, ampak kot enotna armada.
Vaši spomini
link
Spomin: Kako so se pripadniki JLA vdali in prepustili prehod Vrtojba
47
3. julij 2016 ob 06:21 Mednarodni mejni prehod Vrtojba sta 27. 6. 1991 v večernih urah zasedli enoti JLA, motorizirana enota iz Vipave in tankovska enota iz Pivke, skupaj okoli 150 vojakov s 7 tanki.
Več novic ...
Kazalo