Triglav, zastava, 12. junij 1991 Foto:
Triglav, zastava, 12. junij 1991 Foto:
Triglav, zastava, 12. junij 1991

Takrat je bilo tam še kar nekaj snega, tri metre so ga morali odkopati, da so prišli do Aljaževega stolpa oz. da so "imeli kam postaviti zastavo", se spominja že upokojeni dopisnik Dela iz Gorenjske Mirko Kunšič in dodaja: "Ne pomnim, da bi bilo kdaj junija toliko snega gor kot tistega leta."

Zgledovali so se po Iwo Jimi
Kunšič priznava, da se je v policijskem helikopterju, ki je (z blagoslovom takratne oblasti, ampak ob obljubi molčečnosti) na vrh najvišje gore v državi ponesel izbrano ekipo gorskih reševalcev in predstavnikov medijev, znašel bolj po naključju. Ob njem je bil v helikopterju še Joco Žnidaršič (Delo), ki je imel nalogo fotografirati postavljanje zastave (po ikonografiji postavljanja ameriške zastave na otoku Iwo Jima) za prihajajočo slavnostno, osamosvojitveno številko Dela, in snemalec Televizije Slovenija, pojasnjuje.

Spominja se, da so jim "v Ljubljani dali neke bakle, ki so bolj spominjale na otroške igračke", tako da so nato te, ki jih je mogoče videti tudi na posnetkih in fotografijah, nekje izbrskali sami: "Te bakle so res dodatno popestrile zadevo, so ji dale tisto pravo "štimungo", ampak senca, ki je ob zahodu padla na Gorenjsko, je bila pa res taka, da smo si jo zapomnili."

Najprej je bilo treba odmetati sneg
Helikopter je naprej odpeljal gor ekipo, ki je odmetala sneg, nato pa se vrnil po njih. S helikopterjem so kar nekajkrat zakrožili nad najvišjo goro v državi in v objektiv ujeli nepozabne trenutke, ko je nad Triglavom prvič zaplapolala slovenska trobojnica. Grba na tisti zastavi še ni bilo, se spominja, saj ga politični vrh še ni potrdil, zato so najprej padale šale, da so razobesili rusko zastavo, pravi v smehu.

Ker se je vse to dogajalo 12. junija, torej skoraj 14 dni pred uradno osamosvojitvijo, pa tudi zaradi skrivnostnosti fotografiranja, je bilo med zbranimi prisotnega tudi nekaj strahu, pravi Kunšič: "Ena ekipa je bila na vrhu Triglava tri ure, ko so čakali, da se znoči in da prižgejo bakle. V tem času so večkrat mimo priletela letala, in ker niso vedeli, ali niso morda JLA, so kot v vaji na hitro pospravili drog in zastavo."

"Vem, po 25 letih bi praviloma moral spomin že malo pešati, a tega ne moreš pozabiti," nostalgično pravi fotograf in dodaja, da se je druga ekipa gorskih reševalcev na Triglav odpravila še enkrat, tik pred razglasitvijo samostojnosti, 23. junija.

Fotoaparat še vedno dela
Sam je fotografije takrat posnel z malim kompaktnim olympusom, se spominja in ponosno doda, da fotoaparat še vedno deluje - četudi ga ne uporablja več: "Fotografije so presenetljivo dobro uspele, glede na to, da je dan že ugašal. Lepo se je dalo delati." Sploh tiste fotografije, na katerih so reševalci ob zastavi s prižganimi baklami, so mu ostale v spominu, pravi.