Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Koščki sestavljanke - Arhiv

Prvo dejanje 'ločitve': resolucija o sporazumni razdružitvi s SFRJ-jem

30 let Prvo dejanje 'ločitve': resolucija o sporazumni razdružitvi s SFRJ-jem

Če je slovenska politika tudi po plebiscitu v pogovorih z drugimi republikami še omenjala možnost konfederacije, je kmalu postalo jasno, da ta ideja ne bo prodrla. Skupščina je tako 20. februarja 1991 skoraj soglasno podprla resolucijo o razdružitvi.

STA se je od osamosvojitvenih časov razvil v sodoben medijski servis

30 let STA se je od osamosvojitvenih časov razvil v sodoben medijski servis

V letu 2021 bo 30-letnico poleg samostojne države praznovala tudi nacionalna tiskovna agencija STA. Od skromnih in zahtevnih začetkov med osamosvojitveno vojno se je v tem času razvila v sodoben medijski servis.

Sovjetska optika slovenskega osamosvajanja

Spomini dopisnika Mihe Lamprehta Sovjetska optika slovenskega osamosvajanja

"Če sem decembra leta 1989 šel v Moskvo, iz Jugoslavije v ZSRR, sem se po letih burnega dopisniškega dela leta 1996 vrnil iz Ruske federacije v samostojno Slovenijo," politične spremembe na začetku 90. let opiše novinar RTV Slovenija Miha Lampreht.

30 let "Plebiscit je uspel. Veselje se lahko začne."

"Zavedali smo se, da gre pri plebiscitu in osamosvojitvi za zgodovinsko odločitev, da nikoli več ne bo tako, kot je bilo," čas pred natanko 30 leti opiše novinarka Vida Petrovčič.

Spomini televizijske novinarke Vide Petrovčič "Zavedali smo se, da nikoli več ne bo tako, kot je bilo"

Ob politikih so bili novinarji tisti, ki so sledili vsakemu koraku v samostojnost, ga analizirali in pojasnjevali. "Bila sem zraven, ko se je vse začenjalo iz nič. To so mi v pogovorih tudi tuji novinarji najbolj zavidali," se spominja Vida Petrovčič.

Zakon o plebiscitu:

30 let Zakon o plebiscitu: "Ljudje so se prepričali, da med strankami ni razlik pri tem vprašanju"

6. decembra 1990 je bilo v skupščini glasovanje o Zakonu o plebiscitu o neodvisnosti in samostojnosti Republike Slovenije. Sprejet je bil z 203 glasovi za. Nihče ni bil proti.

Prvi skrivni načrt obrambe Slovenije

Koščki sestavljanke Prvi skrivni načrt obrambe Slovenije

Na sestanku v Partizanskem domu na Pristavi nad Stično so Vinko Beznik, Jože Kolenc, Tone Krkovič, Janez Janša in Igor Bavčar kot poveljstvo Manevrske strukture narodne zaščite sprejeli prvi tajni načrt obrambe Slovenije v primeru agresije JLA.

Spravna slovesnost pred 30 leti:

30 let Spravna slovesnost pred 30 leti: "Da ne bi zamenjali ene krivice z drugo"

Pred 30 leti so v Kočevskem rogu pripravili spravno slovesnost. "Podajte se na pot sprave med živimi, na dolgo in težko pot, ki je edina pot v življenje," je tedaj dejal nadškof Šuštar, predsednik Kučan pa pozval, naj ljudje s tem pokopljejo tudi orožje.

Agresija na Slovenijo se je začela že 26. junija

Koščki sestavljanke Agresija na Slovenijo se je začela že 26. junija

Pred osamosvojitveno slovesnostjo na Trgu republike se je pred 29 leti že dogajal prvi korak agresije na pravkar rojeno državo. Oklepna vozila so se proti zahodni meji odpeljala iz dveh primorskih vojašnic, v Pivki in Ilirski Bistrici.

Deklaracija o suverenosti: poti nazaj ni bilo več

30 let Deklaracija o suverenosti: poti nazaj ni bilo več

Mineva trideset let od dne, ko je tedanja slovenska skupščina sprejela Deklaracijo o suverenosti Republike Slovenije. To je bil pomemben korak h krepitvi prizadevanja za spremembo njenega položaja v nekdanji jugoslovanski federaciji.

Tudi v Nazarjah zavrnili predajo 986 kosov orožja

Koščki sestavljanke Tudi v Nazarjah zavrnili predajo 986 kosov orožja

Zveza veteranov vojne za Slovenijo je v Ljubljani predstavila spominski zbornik Orožja nismo oddali 1990. V zborniku so opisana prizadevanja poveljnikov 16 občinskih štabov Teritorialne obrambe. Orožje so tako skrivali tudi v Nazarjah.

Pogled iz muzejev:

30 let Pogled iz muzejev: "Ko sem imel prvič v rokah novo slovensko zastavo"

Mineva natanko 29 let od razglasitve samostojne Slovenije, ko je slovenska skupščina sprejela Temeljno listino o samostojnosti in neodvisnosti. Kakšen je pogled na slovensko osamosvojitev iz slovenskih muzejev?

30 let poskusa razorožitve slovenske TO, ki je bila zametek državne vojske

Koščki sestavljanke 30 let poskusa razorožitve slovenske TO, ki je bila zametek državne vojske

Mineva 30 let od delne razorožitve slovenske Teriotorialne obrambe (TO). Ukaz je bil podpisan 15. maja 1990 zgolj dan pred prisego prve slovenske demokratične Demosove vlade, ki se je zavzemala za osamosvojitev. Na srečo so nekateri ukaz ignorirali.

30 let vlade, usmerjene v osamosvojitev

Obletnica 30 let vlade, usmerjene v osamosvojitev

16. maja 1990 je skupščina potrdila novo, večstrankarsko vlado, ki jo je vodil Lojze Peterle in ki si je zastavila drzen zgodovinski cilj: pripraviti podlago za dokončno osamosvojitev Slovenije na vseh področjih.

Vsi smo stali na začetku neke poti. Tudi novinarji.

Rosvita Pesek Vsi smo stali na začetku neke poti. Tudi novinarji.

Moj spomin na Demosovo koalicijo in vlado je zelo živ. Zato, ker sem tisti čas res zelo intenzivno in globoko doživljala, in zato, ker sem se ob pisanju doktorata in knjig, v zapise, dokumente in pogovore z nosilci Demosove politike, vedno znova vračala.

Slovenski plebiscit skozi oči radijcev

Pogovori Slovenski plebiscit skozi oči radijcev

Kakšna je bila vloga radia v času, ko smo napovedovali poplebiscitni 'gospodarski vzpon in blaginjo prebivalcev Slovenije, ki ga sedanja država ne zagotavlja' in pozivali 'k medstrankarskemu premirju, ki naj traja najmanj do sprejetja nove ustave?'

Ko so odprli eno najbolj varovanih skrivnosti v Sloveniji: pričakovanje in razočaranje

Zaprto območje Gotenice Ko so odprli eno najbolj varovanih skrivnosti v Sloveniji: pričakovanje in razočaranje

Pred 30 leti so na več desetletij zaprto območje Gotenice, o katerem so krožili različni miti in ugibanja, znova stopile delegacije politikov in novinarjev. Objekti, pripravljeni za umik državnega vodstva v primeru napada, so kot obstali v času.

Prva večstrankarska skupščina:

30 let Prva večstrankarska skupščina: "Veliko več svobode ob glasovanjih kot danes"

Po prvih demokratičnih večstrankarskih volitvah se je v maju leta 1990 prvič zbralo 240 poslancev v tridomni skupščini. "Bilo je veliko več svobode ob glasovanjih, ni še bilo diktature strank in njenih šefov kot pozneje," se spominja Tone Partljič.

Spremljanje volitev leta 1990 je bilo nekaj novega tudi za novinarje

Ljerka Bizilj Spremljanje volitev leta 1990 je bilo nekaj novega tudi za novinarje

Volitve leta 1990 so bile za novinarje, še posebno pa za nas, televizijce, nekaj povsem novega.

Prve demokratične in najobsežnejše volitve v 30 letih parlamentarizma

Spomin na volitve 1990 Prve demokratične in najobsežnejše volitve v 30 letih parlamentarizma

Pred 30 leti so v Sloveniji potekale prve povojne večstrankarske in demokratične volitve ter zadnje, ki so jih izpeljali v Jugoslaviji. Teh 30 let je v slovenski zgodovini po besedah zgodovinarja Repeta edino nepretrgano obdobje trajanja parlamentarizma.

Stran 1 od 3
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov