Ljudmila Novak je v politiko vstopila pred 17 leti. Foto: BoBo
Ljudmila Novak je v politiko vstopila pred 17 leti. Foto: BoBo
Ljudmila Novak
Novakova na predsedniških volitvah kandidira s podporo svoje stranke. Na fotografiji ob vložitvi kandidature na DVK. Foto: BoBo

Prvakinja Nove Slovenije Ljudmila Novak se je rodila 1. avgusta 1959 v Mariboru, otroštvo pa preživela na Zgornji Velki v Slovenskih goricah. Po končani osnovni šoli se je vpisala na Prvo gimnazijo Maribor, kjer je maturirala leta 1978, nato pa šolanje nadaljevala na Filozofski fakulteti v Ljubljani, kjer je diplomirala iz slovenskega in nemškega jezika.

Po končanem študiju se je zaposlila kot profesorica slovenskega in nemškega jezika s književnostjo v Srednješolskem centru Murska Sobota, nato pa eno leto delala v Dekliškem vzgajališču Višnja Gora.

Z NSi-jem od samega začetka
Svojo politično pot je začela z vstopom v Novo Slovenijo – krščansko ljudsko stranko leta 2000, kjer je bila prva štiri leta članica sveta stranke, poleg tega pa je bila leta 2001 izvoljena za županjo Moravč. Leta 2004 se je tej funkciji odpovedala, ko je bila na prvih evropskih volitvah v Sloveniji na listi Nove Slovenije izvoljena v Evropski parlament.

Na 2. rednem kongresu NSi-ja v Novi Gorici je postala podpredsednica Nove Slovenije, nato pa leta 2008 po volilnem porazu stranke, ko je ta na državnozborskih volitvah dosegla 3,8 odstotka glasov in se ni uvrstila v parlament, začasno prevzela vajeti NSi-ja, saj je dotedanji predsednik Andrej Bajuk odstopil. Na predčasnem volilnem kongresu istega leta je bila izvoljena za predsednico stranke.

Zaslužna za vrnitev NSi-ja v parlament
Pod njenim vodstvom je bila stranka NSi na predčasnih volitvah decembra 2011 znova izvoljena v parlament, Novakova pa je postala podpredsednica državnega zbora. Bila je tudi članica 10. slovenske vlade med februarjem 2012 in marcem 2013, in sicer kot ministrica za Slovence v zamejstvu in tujini. Na naslednjih predčasnih volitvah, julija 2014, je stranko znova popeljala v parlament, sama pa bila spet izvoljena za poslanko. Istega leta pa je NSi dosegel tudi svoj najboljši izid na lokalnih volitvah.

Novembra 2016 je bila na kongresu stranke kot edina kandidatka znova izvoljena za predsednico, s podporo svoje stranke pa se podaja tudi v predsedniško bitko.

V ospredju krščanske vrednote
Novakova se v javnih nastopih odločno zavzema za krščanske vrednote in vztrajno stranko naslavlja s polnim imenom: Nova Slovenija - krščanski demokrati, kot so se poimenovali leta 2013. Znano je tudi njeno ostro nasprotovanje splavu in evtanaziji ter enačenju zakonskih zvez hetero- in homoseksualnih parov. Leta 2009 je tako na primer ostro nasprotovala družinskemu zakoniku, ki ga je takrat predstavila vlada in so ga leta pozneje volivci na referendumu tudi zavrnili.

Ob vložitvi kandidature na Državno volilno komisijo je napovedala, da bo kot predsednica sprožala razprave in se tudi z vlado pogovarjala o tem, kaj teži državljane in na katerih področjih naša država ni dovolj pravična in uspešna. Prizadevala si bo, da bodo zakoni za vse enako veljali, prav tako tudi za uspešno Slovenijo, v kateri bodo mladi našli in izkoristili svoje priložnosti. Poudarila je, da ima kot žena, državljanka, mati, babica in predsednica stranke rada ljudi, življenje in domovino Slovenijo, zato meni, da je lahko dobra predsednica vseh državljanov.

Ljudmila Novak živi v Imenjah pri Moravčah in je že več kot 30 let poročena z možem Romanom, s katerim imata tri otroke (Saro, Tilna in Rozalo) in pet vnukov. Dejavno govori nemško, angleško in hrvaško ter pasivno francosko in italijansko.